Torino múzeumai – a 8 legjobb múzeum

by radopeter1983
Torino múzeumai – a 8 legjobb múzeum

Torino gazdag látnivalói közül ki kell emelni a múzeumokat. Ezek közül mutatom be a nyolc legjobbat!

Torino legjobb múzeumai

Museo del Risorgimento

A Carignano-palotában található múzeum az olasz egységesítési mozgalom, a Risorgimento történetét és kultúráját mutatja be. Éppen ezért Olaszország egyik legfontosabb múzeuma.

Gyűjteménye a 18. század végétől a 19. század végéig terjedő időszakot öleli fel. A kiállított tárgyak között megtalálhatók egyenruhák, fegyverek, műalkotások, dokumentumok és egyéb tárgyak, amelyek az olasz egységesítési mozgalom kulcsfontosságú eseményeit és személyiségeit mutatják be. A múzeum különösen értékes részei a korabeli politikai dokumentumok és a Risorgimento jelentős alakjainak személyes tárgyai.

Minden információ itt!

Autómúzeum (Museo Nazionale dell’Automobile)

Torino az olasz autóipar fellegvára, így nem meglepő, hogy egy múzeum is nyílt.

A múzeum története 1932-re nyúlik vissza, amikor Carlo Biscaretti di Ruffia, autógyűjtő és -tervező, felvetette egy autómúzeum létrehozásának ötletét. Az épületet 1960-ban nyitották meg a nagyközönség számára, és azóta többször is felújították és bővítették.

Több mint 200 autót tartalmaz a 19. század végétől egészen a modern korig. A kiállított modellek között megtalálhatók a korai gőzhajtású járművek, a klasszikus olasz sportautók, valamint a modern elektromos és hibrid autók.

A gyűjtemény nemcsak az autók fizikai példányait mutatja be, hanem azok történetét, technológiai fejlődését és társadalmi hatásait is. Külön figyelmet kapnak az olasz autógyártás ikonikus márkái, mint a Fiat, Alfa Romeo és Ferrari.

Megközelítés: M1 metróval Lingotto megállóig, onnan 700 méter gyalog.

Minden információ itt!

Az autómúzeum kihagyhatatlan Torinóban
Az autómúzeum kihagyhatatlan Torinóban

A Film Múzeuma (Museo Nazionale del Cinema)

Olaszország számos híres rendezővel és filmmel büszkélkedhet, ennek bemutatására is szolgál a múzeum.

Maria Adriana Prolo gyűjteménye alapján 1958-ban hozták létre, amely folyamatosan bővült és fejlődött az évek során. 2000-ben a múzeumot áthelyezték a Mole Antonelliana épületébe. Ez is jelzi a múzeum jelentőségét.

A gyűjtemény több ezer tárgyat, filmtekercset, plakátot, fotót és technikai eszközt tartalmaz, amelyek a filmkészítés történetének különböző aspektusait mutatják be. A múzeum kiállításai között megtalálhatók a korai mozgóképes berendezések, történelmi filmkészítő eszközök, jelmezek, díszletek, valamint a filmművészet különböző korszakainak és stílusainak bemutatása.

Minden információ itt!

Museo Civico

A Madama-palotában található a művészeti múzeum, így nemcsak az épület külsejét, hanem belsejét is kötelező meglátogatni!

Gyűjteménye a régiségtől a 19. századig terjedő műalkotásokat foglal magában. A kiállított tárgyak között találhatók festmények, szobrok, bútorok, porcelánok és ékszerek. Külön ki kell emelni a középkori művészeti tárgyakat, valamint a barokk és a rokokó kor festményeit és dísztárgyait.

Minden információ itt!

Egyiptomi Múzeum (Museo Egizio)

A világ második legnagyobb egyiptomi vonatkozású gyűjteménye több mint 300 000 kiállítási tárggyal rendelkezik.

A kiállított tárgyak között megtalálhatók múmiák, szarkofágok, papirusztekercsek, szobrok, ékszerek és mindennapi tárgyak. A múzeum büszkesége a Kha és Merit sírjából származó tárgyak, valamint a II. Ramszesz szobor. A gyűjtemény bemutatja az ókori Egyiptom vallását, művészetét, írását és társadalmi életét.

Minden információ itt!

A 2. legnagyobb egyiptomi múzeum a világon
A 2. legnagyobb egyiptomi múzeum a világon

Keleti Művészeti Múzeum (MAO Museo di Arte Orientale)

A város egyik különleges múzeuma, amely az ázsiai művészetet és kultúrát mutatja be.

A múzeum a Palazzo Mazzonis épületében található. Létrehozásának célja az volt, hogy híd legyen a nyugati és keleti kultúrák között, valamint hogy elősegítse az ázsiai művészeti ismeretek terjesztését Olaszországban.

A több ezer műtárgy India, Kína, Japán, a Himalája régió és a délkelet-ázsiai országok kultúráit és művészetét mutatják be. A kiállított tárgyak között megtalálhatók szobrok, festmények, kerámiák, textíliák és rituális tárgyak. A múzeum különösen gazdag buddhista művészeti gyűjteménnyel rendelkezik, valamint külön figyelmet fordít a kínai és japán művészetre.

Minden információ itt!

J-Múzeum

Nem hagyhatjuk ki a világ egyik legismertebb futballcsapatának, a Juventus múzeumát se.

A focistadion komplexumán belül található, így stadiontúra is tartozik a látogatáshoz. A múzeum bemutatja a Juventus múltját: trófeák, mezek, labdák, cipők és egyéb futball-relikviák.

Megközelítés: 72 és 72/ jelű busszal.

Minden információ itt!

A Juventus az egyik legnagyobb futballklub
A Juventus az egyik legnagyobb futballklub

Lavazza Múzeum

És ha már Olaszország, nem maradhat ki a kávézás sem a múzeumok közül!

Egy modern épületben található, amely a Lavazza cég székhelye is. 1895-ben Luigi Lavazza indította el az első üzletet, amely idővel a világ egyik legismertebb kávémárkája lett.

A múzeum a Lavazza cég hagyományait és innovációit mutatja be, betekintést nyújt a kávé termesztésének, előállításának és fogyasztásának világába. A kiállítás több interaktív részt is tartalmaz, így még jobb élményt nyújt a látogatóknak.

Természetesen ingyenes kóstolással ér véget és lehetőség van vásárolni is kávét a boltban.

Minden információ itt!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató