Kolozsvár látnivalók, térképek

by radopeter1983
Kolozsvár látnivalók, térképek

Kolozsvár a magyar történelem egyik kiemelkedő helyszíne, amelyet nem hivatalosan Erdély fővárosának tekintenek.

Románia 2. legnagyobb városa az ország északnyugati részén helyezkedik el, a Kis-Szamos völgyében. Magyarországról Ártánd határtól érhető el autóval a legkönnyebben az 1-es jelű úton.

Híres szülötte Mátyás király és Bocskai István fejedelem. Kétszer is volt az Erdélyi Fejedelemség hivatalos fővárosa.

Kolozsvár fő látnivalói a belvárosban és ahhoz közel találhatók, így gyalog is könnyen bejárható.

Kolozsvár látnivalók

Szent Mihály-templom

Kolozsvár egyik jelképe a főtéren álló katolikus templom.

Erdély legkorábbi csarnoktemploma és 2. legnagyobb alapterületű temploma a 14-15. században épült gótikus stílusban. Használták reformátusok, lutheránusok, unitáriusok is. Az 1858-ban felépült, neogótikus, 76 méteres (a kereszttel együtt 80 méteres) tornya a legmagasabb templomtorony a történelmi Erdély területén.

Művészetében az észak-magyarországi stílus hatása ismerhető fel, de sok részletében az erdélyi helyi jegyek mutatkoznak.

Az ikonikus templom messziről kiemelkedik
Az ikonikus templom messziről kiemelkedik

Mátyás-szobor

A Mátyás király emlékművet a híres szobrász, Fadrusz János tervezte, amely az 1900-as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert.

A háromszög alakú szoborcsoport csúcspontján a király babérkoszorús feje áll, az oldalvonalakat a mellékalakok felemelt zászlói alkotják. A négy mellékszobor Kinizsi Pált, Szapolyai Istvánt, Báthory Istvánt és Magyar Balázst ábrázolja.

A mögötte lévő Szent Mihály-templommal együtt ikonikus képe Kolozsvárnak és Erdélynek. A szobor monumentális nagysága leginkább szemből érződik.

Az egyik leghíresebb "magyar szereplős" szobor
Az egyik leghíresebb „magyar szereplős” szobor

Mátyás király szülőháza

Kolozsvár legrégebbi emeletes háza, amelyet a belvárosban találunk. Jelenleg a Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem tulajdonában van.

1443. február 23-án (szülőházi emléktáblájának felirata szerint március 27-én) itt született Hunyadi Mátyás, az egyik legismertebb királyunk.

Itt született a híres királyunk
Itt született a híres királyunk

Szabók bástyája

A régi kolozsvári várnak 24 bástyája közül sajnos csak ez az egy maradt fenn.

A vár délkeleti oldalán állt, védelmét a szabók és posztónyíró céhek látták el, innen az elnevezés. Több esetben is súlyos kárt szenvedett az épület, de a 20. században kétszer is felújították.

Jelenleg városi művelődési központ működik benne, ahol egy hetven férőhelyes helyiség mellett kiállítóterem, könyvtár és kávéház is található.

Ez az egyik bástya maradt csak fenn
Ez az egy bástya maradt csak fenn (Fotó: Flickr/Cristian Bortes)

Bánffy-palota

A főtéren álló barokk épületet a 18. század végén Bánffy György, Erdély kormányzója építtette. Jelenleg a Szépművészeti Múzeum működik itt.

Legszebb része a Bánffy-lakosztály: az eredeti lunettás ablakbetétek, supraportás ajtókeretek, ajtó-és ablaktáblák láthatók.

Fellegvár

A Kis-Szamos partján emelkedő dombon magasodik az egykori erődítmény.

Császári katonai erődnek épült a 18. század elején, ebből ma már csak a fegyvertár, a lőporraktár, három kapuépület és a sáncok láthatók. A tetején épült meg a Belvedere szálloda.

A dombtetőn, a város felőli oldalon állították fel a 26 méter magas fémkeresztet.

Istenszülő elszenderedése katedrális

A Bocskai tér közepén áll az ortodox templom, amelyet 1933-ban adtak át.

A katedrális váza vasbeton, ez téglával van beépítve, majd a külseje kisbácsi kövekkel díszítve. A kétezer személyre méretezett templom 64 méter magas, ebből 40 méter a kupola. A kupola átmérője 12 méter. A kupola a Hagia Sophia mintájára készült.

Egy nagyon szép ortodox templom
Egy nagyon szép ortodox templom

„Kakasos templom”

Hivatalos neve Felsővárosi református templom, amely szecessziós stílusban épült 1914-ben.

Külsőleg is szép templom, de belső tere az igazán csodás: mennyezete festett kazettás és kalotaszegi motívumokat láthatunk.

Hétköznapi elnevezése onnan ered, hogy a déli oldalú torony tetején egy kakas van.

Erdélyi Néprajzi Múzeum

A múzeum a Redut-palotában található, amely régebben fontos politikai és kulturális események helyszíne volt.

1958-ban került ide a múzeum. Állandó kiállítása az „Erdély hagyományos kultúrája a 18-20. században”, amely az itteni tárgyak által mutatja be a régi, paraszti életet. Ezek közé tartoznak a kézműves tárgyak, népi hangszerek, helyi népviseletek. Utóbbiak között láthatjuk például a Fogaras és Szeben környék, Székelyföld, Avas és Máramaros vidéke, a Beszterce-vidéki szászok, Kalotaszeg, Belényes ruhadarabokat.

Sétatér

A Kis-Szamos partján lévő park a helyiek egyik legkedveltebb találkahelye. A teljes területet 2012-re újították fel, így mára egy nagyon kellemes környezet várja a pihenni vágyókat.

A parkban két szép épület is van. Az egyik a Pákey Lajos tervezte korcsolyapavilon és a kioszk, a másik a kaszinó. Mindkettő egy szép tó mentén található.

Kolozsvár népszerű találka- és pihenőhelye
Kolozsvár népszerű találka- és pihenőhelye

Botanikus kert

A belváros közelében található kert az első román igazgató, Alexandru Borza nevét viseli.

Az eredeti botanikus kert egy másik helyen volt, a Mikó-kertben. Innen került át a mai helyére az 1920-as években.

A kert 14 hektáros területén több tízezer növény található a Föld egész területéről. Részei: díszkert, geobotanikai, rendszertani, gazdasági, és orvostudományi. A botanikus kert területén található a Növénytani Intézet és a Növénytani Múzeum is, illetve az egyetem Növénytani Gyűjteménye.

Rengeteg növény látható
Rengeteg növény látható (Fotó: Flickr/Milan Tvrdy)

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató