Belgium legszebb helyei – 12 csodás látnivaló

by radopeter1983
Belgium legszebb helyei

Belgium nemcsak Brüsszelből „áll”. A középkorból sok olyan város maradt emléknek, amelyek csodás épületekkel, hangulattal bírnak. Bemutatok 12 belga helyszínt, amelyet érdemes meglátogatni!

Belgium legszebb helyei

Brugge

A várost sokan az Erőszakik (angolul: In Bruges) filmből ismerték meg, ami valóban olyan gyönyörű, mint ahogy ott áradoznak róla. Nem véletlenül itt van Európa egyik legszebb óvárosa.

Az „észak Velencéje” néven is nevezett Brugge Belgium egyik leglátogatottabb helyszíne. Számos csatorna szeli át a várost, amely mellett színes, középkori házak, egyéb épületek találhatók.

2022 júniusában jártam itt és ezeket én is megerősíthetem: valóban elbűvölő kis város, ahol órákig lehet gyalogolni és élvezni a látványt, hangulatot.

Brugge / Bruges látnivalók, közlekedés, térképek

Brugge élménybeszámolóm

Brugge-ben található az egyik legszebb óváros
Brugge-ben található az egyik legszebb óváros

Brüsszel

Az „EU fővárosa” sokáig engem se nagyon érdekelt. Pedig kár lenne kihagyni!

Sokan az Európai Parlamentet és az Atomiumot ismerik csak, holott Brüsszelben rengeteg múzeum és szép épület található.

Én jól éreztem magam Brüsszelben, nagyon hangulatos és szép főváros.

Brüsszel látnivalók, térképek

Brüsszel több napos programnak is tökéletes
Brüsszel több napos programnak is tökéletes

Dinant

Namur és délre, a francia határ között találjuk egy völgyben ezt a festői kisvárost.

A város nevezetessége a Notre Dame de Dinant kollégiumi templom és a felette emelkedő Citadella. A 11. században épült fellegvár a Meuse-völgy ellenőrzése céljából. Mai formáját a 19. században nyerte el. A templomtól 408 lépcső vezet fel, de felvonóval is meg lehet közelíteni.

Dinant a Meuse-völgy egyik legszebb települése
Dinant a Meuse-völgy egyik legszebb települése

Gent

Sokan mondják, hogy Brugge mellett Gentet is kötelező meglátogatni. Hasonlóan több csatorna szeli át a várost.

A középkorban Észak-Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb városa volt. Több, különböző tematikájú múzeuma miatt Észak Firenzéjeként is emlegetik. Leghíresebb ezek közül a Museum voor Schone Kunsten (szépművészeti múzeum) Hieronymus Bosch, Jean Fouquet, és sok más flamand mester képeivel.

A belvárosi rész autómentes, így gyalog vagy bringával fedezhetjük fel a látnivalókat: a Szt. Bavó-katedrálist, a harangtornyot, a Gravensteen kastélyt, és a gyönyörű tervezésű régi grasléi kikötőt.

Gentet Észak Firenzéjének is nevezik
Gentet Észak Firenzéjének is nevezik

Antwerpen

Flandria fővárosa, a Benelux térség egyik legfontosabb városa gazdasági és kulturális téren is.

A várost a gyémánt teszi a világ térképére. A világ gyémántkereskedésének közel 90 %-a Antwerpenben történik. De a város már a középkorban is nagy jóléttel büszkélkedhetett, ez az épületeken is nyomott hagyott.

A gazdag műemlékek közül kiemelkedik a Miasszonyunk-székesegyház, amely a legmagasabb katedrális Németalföldön. Másik híres építménye a Schelde folyóparton álló Het Steen erőd, amely Antwerpen legrégebbi épülete.

Művészeti történetének meghatározó alakja Rubens volt. A festő itt alkotott, a múzeumként berendezett házának nagy részét ő maga tervezte. Emiatt is kötelező látnivaló Antwerpenben!

Antwerpen katedrálisa nagyon híres
Antwerpen katedrálisa nagyon híres

Liège

A Meuse-folyó völgyében fekvő város Vallónia egyik legnagyobb ipari és kulturális központja.

Az itt élő, többféle kisebbség (francia, német, olasz) keveredése hozta létre a különleges életstílust. Ez a beszédben is érezhető: a lakosok a vallon nyelv egyik jellegzetes dialektusát beszélik.

Liège híres a fesztiválokról és különféle rendezvényekről. Legismertebb az augusztusban tartott „Le Quinze Août” ünnepség, ahol helyi hagyományokat mutatnak be.

A városban elég nagy az éjszakai élet: a Le Carré negyedben számtalan kocsma, pub, kávézó és más szórakozóhely található.

A városban nagy az éjszakai élet
A városban nagy az éjszakai élet

Leuven

Brüsszeltől kb. 25 km-re található és tökéletes egy napos kirándulás azoknak, akik szeretik a hangulatos kisvárosokat.

Legszebb látnivalója a régi városháza, amely a Grote Markt téren található. A gótikus, csipkés homlokzatú épületen több mint 200 szobor látható!

Magyar vonatkozása is van a városnak: az I. világháború után ide került az Ómagyar Mária-siralom. A kódex az első verses nyelvemlékünk. Emellett itt működik 1948 óta a Collegium Hungaricum.

Ha pedig szereted a sört, akkor találkozhattál Leuven névvel. Itt a székhelye a világ legnagyobb sörgyártó cégének, itt gyártják a Stella Artois-t.

A régi városházán több mint 200 szobor van
A régi városházán több mint 200 szobor van

Namur

A város hosszú ideig fontos katonai hely is volt, ennek is köszönheti, hogy máig jelentős központ Belgiumban. Vallónia parlamentje itt található.

Leghíresebb látnivalója és emléke a város felett emelkedő Citadella. Ez az ország legnagyobb ilyen jellegű építménye. A kilátás pedig pazar a városra, a Meuse és Sambre folyókra.

Emellett az óváros hangulatos utcáit is érdemes végigjárni. A Szent Albin-katedrális, a múzeumok és a csodás házak mind kötelező látnivalók.

A város feletti fellegvárat kötelező látni
A város feletti fellegvárat kötelező látni

Baarle-Nassau

A város Hollandia legszebb helyeinél is szerepelt. Na de hogyan lehet egy település két országban!?

Hát úgy, hogy a város egy része Belgiumhoz, másik része Hollandiához tartozik. Ráadásul teljesen szabálytalanul, a belga területeken belül is vannak kis holland részek. A bonyolult határ középkori szerződések, egyezségek, földcserék illetve eladások eredményei.

A várost már csak a turisták miatt sem zavarja ez a helyzet. Van, hogy egy lakáson „keresztül megy” a határ, ahol mindkét ország törvényei vonatkoznak a lakókra.

A városon belül így jelölik a határt és melyik országban vagy
A városon belül így jelölik a határt és melyik országban vagy

Ypres

A Belgium délnyugati részén, közel a francia határhoz lévő város az I. világháború egyik fontos csatahelyszíne volt.

A Menin Gate-emlékhely azoknak az első világháborús nemzetközösségi katonáknak állít emléket, akik hősi halált haltak a városért, valamint a környéken folyó harcokban és ma ismeretlen helyen nyugszanak.

A belvárosban a 13. századi Posztócsarnok a legimpozánsabb. A középkor egyik legnagyobb kereskedelmi épülete volt, ma az UNESCO Világörökség része.

Az I. világháború egyik legnagyobb emléke
Az I. világháború egyik legnagyobb emléke

Ooidonk-kastély (Kasteel Ooidonk)

Belgium egyik legszebb kastélya, amelyet a t’Kint de Roodenbeke család lakja.

A jelenlegi vár helyén egy erőd állt, amelyet azonban a későbbiekben leromboltak. Egy antwerpeni kereskedő építtette újjá reneszánsz stílusban. A t’Kint de Roodenbeke család birtokába 1864-ben került.

A kastély és a park korlátozott időszakban, de nyitva áll a turisták előtt.

Oostende

Bár Belgium nem a tengerpartjairól híres, de Oostende strandja Európában is ismert.

A városban végig homokos a part, amely mentén hosszan sétány húzódik. Jobbnál jobb szállodák várják a turistákat, nem véletlen, hogy régi elnevezése „A strandok királynője” volt.

Mivel közvetlen vasútvonal van Brüsszel-Gent-Brugge érintésével, egy kellemes kirándulás keretében könnyedén ellátogathatunk ide.

Hosszan végig homokos tengerpart húzódik
Hosszan végig homokos tengerpart húzódik

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató