Svájc legszebb helyei – 13 csodás látnivaló

by radopeter1983
Svájc legszebb helyei, látnivalói

Svájc természeti adottságának köszönhetően is rengeteg látnivalóval rendelkezik. Az alpesi ország 13 legszebb helyeit mutatom be!

Svájc legszebb helyei, látnivalói

Luzern

A Luzerni-tó (Vierwaldstätti-tó) északnyugati végénél fekvő város Svájc középső részének egyik leglátogatottabb helyszíne.

A Luzernt körülvevő Pilatus és Rigi hegyek, valamint a tó festői szépsége korán a turizmus fellegvárává emelte a várost. Több más híd mellett a világ legrégebbi fedett fahídjai, a Kapellbrücke és a Spreuerbrücke kötik össze az óvárost (északi rész) és az újvárost (déli rész).

Luzern kulturális központ is, sok múzeum található a városban. Kiemelendő a Richard Wagner Múzeum és a Verkehrshaus der Schweiz közlekedési múzeum. Utóbbi Svájc legnagyobb és leglátogatottabb múzeuma.

Luzern híres látnivalója, a fahíd
Luzern híres látnivalója, a fahíd

Bernina-vasút

Az Alpok legmagasabban fekvő adhéziós vasúti pályája, és 7%-ot is elérő meredekségével az egyik legmeredekebb adhéziós vasút a világon. Az Albula-vasúttal együtt 2008 óta az UNESCO Világörökség része.

A svájci St. Moritz üdülővárost köti össze a Bernina-hágón keresztül az olaszországi Tiranóval.

Az úton 55 alagút és közel 200 híd található, Európa egyik legszebb vasútvonalának tartják. A vonalon található a híres Brusiói spirálviadukt is.

Európa egyik legszebb vasútvonala
Európa egyik legszebb vasútvonala

Basel

A svájci-német-francia határnál fekvő Rajna-menti település Európa egyik legszebb városa.

Gyakran nevezik Svájc kulturális fővárosának is, a város számos nemzetközileg elismert múzeumáról ismert. Itt található az ország legrégebbi egyeteme, amelyet 1460-ban alapítottak.

Basel óvárosa visszarepít minket a középkorba, ahol sok 15. századi épületet láthatunk. Az egyik legismertebb székesegyház, a Münster tetejéről pedig remek panoráma tárul elénk.

Svájc kulturális fővárosa Basel
Svájc kulturális fővárosa Basel

Rhone-gleccser

A Gletsch falunál található gleccser 2300 méter tengerszint feletti magasságban található, amely az Alpok egyik legrégibb gleccsere.

A turisták a gleccserbe vájt 100 méter hosszú alagúton közlekedhetnek és láthatják a gleccser belsejét. A mozgás és az olvadás miatt minden évben újra kivájják ezt az alagutat. Egy nagy szélvédő lepellel takarják le, hogy csökkentsék az olvadás miatti területcsökkenést.

Egy gleccserbe vájt alagútban gyalogolhatunk
Egy gleccserbe vájt alagútban gyalogolhatunk

Interlaken

A Thuni-tó és Brienz-tó közti város neve is két tó közti település. Népszerű üdülőhely Svájcban, köszönhetően a fekvésének és hangulatának.

A város északi oldalán emelkedő Harder Kulm csúcsán lévő étterem teraszáról nyugodtan állíthatjuk, hogy egy örök emlék marad az ott elénk táruló panoráma. A hegycsúcsra siklóval könnyen feljuthatunk.

Érdemes a két tavat körbe felfedezni. A természeti szépség mellett több pompás kastélyt is láthatunk. Thun városa pedig szintén kihagyhatatlan látnivaló.

Ez a kilátás valami csodás
Ez a kilátás valami csodás

Genf

A francia határ menti, Svájc 2. legnagyobb városa a Rhône folyó kifolyásánál fekszik. Csodás környezetű város, amelyet három hegylánc övezi, északnyugati irányból a Jura-hegység fő vonulata, délről a Vuache hegy, délkeleti irányból pedig a Salève hegység.

A Genfi-tó nyugati partján található, amely Közép-Európa második legnagyobb területű édesvizű tava a Balaton után. A tavon működik a híres Jet d’Eau, a 140 méter magasra felszökő szökőkút.

Genf a svájci óragyártás fellegvára is. Évszázadok óta számos világhírű óragyár székhelye mint például a Cartier, Piaget. Utóbbi óramúzeumot is üzemeltet.

Genf nevezetes látnivalója, a tavon lévő szökőkút
Genf nevezetes látnivalója, a tavon lévő szökőkút

Zermatt és Matterhorn

Az olasz határnál lévő település és környéke a síelők és a hegymászók kedvelt helyszíne.

Zermatt az északi irányú Mattertal-völgyben található 1620 m tengerszint feletti magasságban. A völgy egyik végéről zárt, melynek következtében autóval nem átjárható, mivel egy nagy gleccser keresztezi.

A város több neves gyalogtúra kiindulópontja, ilyen például a Haute Route, amely a franciaországi Chamonix városig tart. Drótkötélpályás felvonók és síliftek szállítják a télen a síelőket, valamint nyáron a gyalogtúrázókat a csúcsok felé, melyek közül a legmagasabbra a 3883 m magas Kis-Matterhornra vezet.

Olaszországba a Cervinia-felvonóval lehet átkelni. A látványos Gornergratbahn fogaskerekű vasút (Európa legmagasabban fekvő vasútja) a Gornergrat 3089 m magas csúcsára visz fel. Szintén Zermatt a nyugati végállomása a Gleccser Expressznek (Glacier-Express), mely St. Moritz város felé biztosít közvetlen összeköttetést a Matterhorn Gotthard Bahn keskeny nyomtávú vasútvonal révén.

A Matternhorn a svájci-olasz határnál, háromszög alakban emelkedő hegycsúcs. A 4478 méteres csúcs legtöbbet fényképezett turistalátványosságok egyike Európában.

Svájc egyik szimbóluma, a Matterhorn
Svájc egyik szimbóluma, a Matterhorn

Zürich

Ha Svájcról beszélünk, a legtöbb embernek Zürich jut eszébe. Pedig nem ez a főváros, de a legismertebb város.

A Zürichi-tó partján, 406 m tengerszint feletti magasságon fekszik, inkább középhegységgel körülvett részen. Svájc pénzügyi és kereskedelmi központja.

Érdemes sétálgatni az óvárosban, ahol gyönyörű reformkori épületet láthatunk, valamint több nevezetes templomot is. Ilyen a Grossmünster székesegyház és a Szent Péter templom nagy toronyórával.

Zürich óvárosa tele van középkori épülettel
Zürich óvárosa tele van középkori épülettel

Svájci Grand-kanyon

A lichtensteini határtól nem messze, Chur várostól nyugatra alakította ki a Rajna folyó ezt a szurdokvölgyet.

Egy kicsit csalóka az elnevezés, mivel ez a szakasz mindössze 13 km (az USA-ban található Grand-kanyon 446 km), de Svájcban járva érdemes ide ellátogatni. A hegyet anno „kettévágta” a folyó, így hatalmas, fehér hegyek között kanyarog a Rajna.

A szurdok mentén több remek túraútvonal is van, ahonnan csodás kilátás nyílik a kanyonra. A folyó pedig népszerű a raftingosok körében.

A Rajna hatalmas hegyoldalakat hozott létre
A Rajna hatalmas hegyoldalakat hozott létre

Bern

Svájc fővárosa az Aare folyó mentén található, központja az UNESCO világörökség része.

Az óváros a folyó egyik hurokszerű kanyarulatában fekszik, széles utcáin 16. századi motívumokkal díszített kutak találhatók. A csillagászati órával is felszerelt óratorony (svájci németben Zytglogge-Turm), amely 1191 és 1256 között a nyugati városkapu volt, szintén mesterműnek számít.

Nevezetes továbbá a 15-16. századi gótikus Münster-székesegyház, valamint a 15. századi Városháza.

Svájc fővárosának központja a Világörökség része
Svájc fővárosának központja a Világörökség része

Lauterbrunnen

A már fentebb említett Interlakentől délre található falu egy csodás völgyben fekszik.

Fő látnivalója a faluból is látható Staubbach-vízesés, amely a hatalmas sziklafalról zuhog alá. Ezenkívül a környéken még számtalan vízesés van, amely közül néhány kis túrával elérhető. Legismertebb a Trümmelbachfälle, amely egy vízesés-sorozat a hegy gyomrában.

A Wengernalpbahn fogaskerekűvel Wengenen és Kleine Scheideggen keresztül Grindelwaldig tudunk eljutni. Több, mint 19 km-es hosszával a világ leghosszabb folytonos fogaskerekű vasútja. Mondani se kell, hogy páratlan kilátás nyílik az út során.

A falu határában hatalmas vízesés található
A falu határában hatalmas vízesés található

Lugano

A Luganói-tó partján fekszik a Monte Brè hegy oldalán, közel az olasz határhoz.

A svájci riviérának is nevezett környék központja pazar villákkal, pálmafákkal, csodás kilátással régóta vonzza a turistákat. Legjobb választás, ha siklóval felmegyünk a Monte Bré csúcsára, onnan élvezhetjük a legszebb látványt.

Érdemes elutazni a közeli Lago Maggiore tóhoz is, ahol Locarno város hasonló hangulattal várja a látogatókat.

Luganóra remek kilátás nyílik a hegycsúcsról
Luganóra remek kilátás nyílik a hegycsúcsról

Chateau de Chillon

Chillon vára a Genfi-tó keleti végében, Villeneuve és Montreux között egy sziklára épült vízivár. Svájc leggyakrabban látogatott történelmi épülete.

A várat évszázadokig a Savoya-család birtokolta. Egy fahídon közelíthető meg, ami a 18. században egy felvonóhíd helyére épült. Az épületegyüttes 25 épületből áll, amik három udvar körül csoportosulnak és kettős falrendszer védi őket. Kiemelendő a kápolna, amely építészeti remekmű, falfestményei a 14. században készültek.

Napjainkban rendszeres előadások és szórakoztató műsorok színhelyei.

Érdekesség, hogy a várnak „saját bora” van. A Clos de Chillon nevű bor a vár melletti hegyoldal szőlőjéből készül és csak a várban kapható.

Svájc leglátogatottabb vára
Svájc leglátogatottabb vára

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató