Írországi beszámoló Hajnitól

by radopeter1983
Írországi beszámoló Hajnitól

Sziasztok! Hoztam egy kis beszámolót nektek Írországból, hátha ti is kedvet kaptok ehhez a különleges és szép országhoz.

Utazás, közlekedés

Dublinba repültem, itt töltöttem a legtöbb időt.

A tömegközlekedéshez Dublinban a Leap Cardot használtam, amit online vagy automatából lehet megvenni. A legegyszerűbb a hozzá tartozó applikáción keresztül pénzt tölteni rá, amivel utána lehet utazni. Így egy 90 perces út 2 €-ba kerül, és át is lehet szállni ezidő alatt. Enélkül is tudtok persze utazni, pl felszálláskor a sofőrtől jegyet kérve, de ez drágább (azt hiszem 2,5 € egy útra, tehát ha átszálltok új jegyet kell venni és nem ad visszajárót sem, ha nem pontos összeggel fizettek). Szóval ha többször szeretnétek használni a tömegközlekedést jobban megéri a Leap Cardot megvenni és úgy utazni szerintem.

Vonattal utaztam egy napra Cobh-ba, ami egy igazi kis festői városka a déli parton. Busszal is el tudtok ide jutni egyébként, ami talán olcsóbb megoldás, de én erre a nyárra megvettem az Interrail Global Pass-t, amivel 33 országban lehet Európában korlátlanul vonatozni (helyjegyeket szükséges csak pluszban vásárolni, de ez Írországban pl nem kellett). Ha nem ismeritek még a lehetőséget és szerettek vonatozni akkor nagyon tudom ajánlani, mert rengeteget lehet vele spórolni, ha több helyre utazik az ember Európán belül.

Helyek, amiket ne hagyjatok ki Írországban

Dublin:

Trinity College Library

Temple Bar

  • Grafton Street
  • National Gallery of Ireland
  • St. Stephen’s Green
  • St. Patrick’s Cathedral
  • Guinness Storehouse
  • Dublin Castle
  • The Little Museum of Dublin

Howth:

Howth Cliff Walk – Dublin belvárostól kb egy órára található busszal (6, H3), itt is érvényes a Leap Card (4 € volt oda-vissza). Ha lehet akkor próbáljatok kevésbé szeles időt választani, bár ez Írországban nem mindig egyszerű 😄

Cobh:

St. Colman’s Cathedral

West View a színes házakkal

  • West View Park, ahonnan a legjobb a kilátás a házakra
  • Titanic Experience (Cobh volt a Titanic utolsó kikötővárosa, a tragédia előtt)

+ Természetesen ha több időtök van akkor mindenképp érdemes megnézni a Cliffs of Moher-t, de ha nem fér bele az időtökbe akkor a keleti parton, Dublin közelében is lehet találni gyönyörű sziklás partokat (pl Howth Cliff Walk).

Időjárás: az idő hűvös és nagyon változékony nyáron is, volt olyan nap amikor 15 percenként váltakozott a ragyogó napsütés és a szakadó eső/szél. 😅

Szállás, kaja témában nem tudok írni sajnos, mert családnál voltam.

Remélem ti is kedvet kaptatok Írország felfedezéséhez. Én még biztosan tervezek visszamenni, mert rengeteg természeti kincset tartogat, amiket szeretnék megnézni.

Látogasd meg Hajni Instagram oldalát is, ahol sok képet találsz!

Ajánlott cikkek

A többi élménybeszámolóból is sok információt tudhatsz meg!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató