Fuerteventura – egy befejezetlen történet

by radopeter1983
Fuerteventura – egy befejezetlen történet

Rögtön megmagyarázom a címet: kedd délelőtt landolt a gépem Fuerteventurán és mikor betegedtem le? Amint leszálltam a gépről. Így az eredeti tervet nem tudtam véghezvinni, de azért nem panaszkodom, ki tudtam élvezni ezt a csodás szigetet!

Még a decemberi spanyol körutam (Mallorca, Sevilla) előtt terveztem meg január 10-15. között egy Fuerteventura-Lisszabon utazást és le is foglaltam hozzá a három repjegyet. Egy kicsit tömény út, de szeretem az összetett utakat, amikor több egyke utat fűzök egybe.

Január 10-én, kedden 6.40-kor szállt fel a gépem Bécsből, ekkor még nem éreztem, hogy beteg vagyok/leszek. Egy kicsit fájt a fejem és nem voltam fitt, de ezt betudtam az éjszakai kiutazásnak (hétfő este 8-kor indultam otthonról, két átszállással értem ki a bécsi reptérre).

A 4 óra 45 perces repülőút elég kimerítő egy fapadoson, még szerencse, hogy folyosó mellett ültem. A terminálból kilépve megkerestem a buszt, ami a közeli fővárosba, Puerto del Rosarióba visz (3-as számú járat, sűrűn közlekedik). A kellemes, 20 fok ellenére fáztam, itt már gyanítottam, hogy belázasodtam. Mivel a spanyol tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszk, legalább nem fertőztem a többi embert (mindig viszek magammal ffp2 maszkot is).

Hosszú buszozás következett Morro Jabléba, itt voltam két éjszakát. Vettem gyógyszereket, egy kis élelmet és befészkeltem magam a szálláson az ágyba, hogy minél előbb felépüljek. A szerda délelőtti programot eltoltam csütörtökre, így jól kialudtam magam kedd éjjel.

Morro Jable egy kilátóhelyről
Morro Jable egy kilátóhelyről

Szerdán délután a Cofete Beach volt a terv. Napi két buszjárat van Morro Jabléból, 10-kor és 14 órakor. Vulkáni kőzetes, néhol keskeny és szerpentines út vezet oda, aki autóval tervezi, az legyen nagyon óvatos! Aki nem biztos a vezetési dolgában, az inkább válassza a buszt (anno Tenerifén, Masca meglátogatásánál én is így tettem). A busz egy terepjáróra hajazó nagyobb kocsi, gyors és biztonságos.

Ez a "szafaris" kisbusz megy a Cofetére
Ez a „szafaris” kisbusz megy a Cofetére

Amúgy az időjárás itt valóban szeszélyes. Nulla esélyt jósolt minden portál, erre amikor elindultunk, ömlött az eső. Na, gondoltam, frankó lesz, ha a parton is esik. Pláne, hogy éppencsak elfogadható állapotba hoztam magam. (Spoiler: nem esett.)

Maga az út is egy élmény: kacskaringós út, vulkáni táj és amikor megpillantottuk a Cofete-t, az volt a csúcs. A buszsofőr jó fej volt, félreállt és hagyta, hogy fotózzunk, élvezkedjünk a látványban. Egészen a partig megy le a busz és onnan is indul vissza.

Amikor megpillantod a Cofetét
Amikor megpillantod a Cofetét

Érdekes volt a hely és az idő. Csodás a part és a táj, lent jó idő volt, felhős-napos, de a közeli hegygerinc végig felhőben volt. A víz hideg és erős hullámzás van, éppen ezért nem a fürdőzés itt a lényeg!

Beszéljen inkább ez a rövidke videó:

Csütörtökön a sziget északi részére, Corralejóba mentem volna, de szerdán úgy döntöttem, nem utazok több, mint három órát. Plusz egy hostelben lettem volna, ki akartam pihenni magam. Costa Calma egyik négy csillagos szállodájában volt egy szoba, relatíve emberi áron foglaltam le.

Így csütörtökön délelőtt még sétáltam Morro Jabléban, 23 fok és ragyogó napsütés volt. Szinte égetett a Nap, amikor a tengerpart mellett ültem kávézgatás közben. Az 5-ös busszal átmentem Costa Calmába. Maga a település nem nagy szám.

Costa Calma tengerpartja
Costa Calma tengerpartja

Innen érhető el könnyedén a híres Sotavento part. Ez egy több km hosszú szakasz, finom homokkal, rengeteg vízisportot űzővel és csodás látvánnyal. Én az 5-ös busszal Jandiához közeli megállóba utaztam, onnan gyalogoltam vissza Costa Calmába.

Egy kb 10 km hosszú túra volt, de hát ki ne szeretne homokban, ilyen környezetben ennyit sétálni!? 🙂 Erős szélre viszont készülni kell, bár ez Fuerteventura egészére igaz. Szinte mindig fúj, sokszor nagyon erősen. Bár huszonpár fokban ez nem probléma.

Sotavento Beach legszebb része
Sotavento Beach legszebb része

Pénteken a reggeli után utaztam a reptérre, 15.45-kor indult a gépem Lisszabonba.

Szóval, a legrosszabbkor történt lebetegedés keresztülhúzta a tervemet. A sziget déli részén voltam csak, az északi rész sajnos így kimaradt, ahol szintén van mit nézni. Viszont így eszembe jutott egy remek ötlet: megtervezek egy Lanzarote-Fuerteventura-Gran Canaria utat, amelyben a sziget északi részére érkezek és a déli részéről indulok tovább. De ez egy még csak egy ötlet 🙂

Ajánlott cikkek

A többi élménybeszámolóból is sok információt tudhatsz meg!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató