Görögország legszebb helyei – 16 csodás látnivaló

by radopeter1983
Görögország legszebb helyei

A cikk írásakor beleütköztem egy kisebb problémába. Ugyanis annyi csodás látnivaló van Görögországban, hogy a legszebb helyek felsorolása szinte végtelen lenne. Szóval senki ne haragudjon meg, ha „csak” ennyi helyszínt mutatok be! 🙂

A görög szigetekről két összefoglaló cikk is van: a 10 legszebb sziget tengerparttal és kevésbé ismert szigetek.

Görögország legszebb helyei

Kréta nyugati tengerpartjai

Bár külön cikk is van Krétáról, ezeket mégis kiemelném, mivel két tengerpartot pláne látni kell!

Az egyik a Balos strand a Gramvousa félszigeten, ahová leginkább hajóval érdemes menni. A lagúnába érve csodás látvány fogad minket, a hegyoldalba felgyalogolva pedig még szebb.

A másik az Elafonissi strand. Híres káprázatos rózsaszín homokjáról, amelyet a helyi korall és kagyló törmelék ad. A lagúnában több helyen is sétálni lehet a türkizkék vízben, családoknak is tökéletes tengerpart.

Halkan megjegyzem, Kréta többi részét is érdemes felfedezni!

Pár nap Krétán – két csodás tengerpart és város

Görögország egyik legszebb tengerpartja, Balos
Görögország egyik legszebb tengerpartja, Balos

Athén

Görögország fővárosa és legnagyobb városa, egyike a világ legősibb településeinek, melynek története több mint 3000 évre nyúlik vissza.

Legismertebb nevezetessége az Akropolisz, amely a város felett magasodik, és olyan világhírű építményeket foglal magában, mint a Parthenon, az Erechtheion, és a Nike templom. Ezek az épületek az ókori görög építészet csúcsát képviselik, és az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek.

A város fölé emelkedik a Lycabettus domb, ahonnan remek kilátás nyílik. A monda szerint Athéné istennő itt dobott le egy óriási szikladarabot.

Athén látnivalók, múzeumok, térképek

Athén egy napban

A főváros az ókori történelem egyik legjelentősebb helye volt
A főváros az ókori történelem egyik legjelentősebb helye volt

Santorini

A szigetet nem is kellene bemutatni. Szerintem sokak számára bakancslistás hely Santorini!

A sziklafalra épült Fira és Oia városa számtalan képen szerepel. A fehérre meszelt házak és kék kupolás templomok szintén ismertetőjegyei Santorininek.

Santorini képes élménybeszámolóm

A világ egyik legismertebb szigete
A világ egyik legismertebb szigete

Aitoliko

A „tengeri Velence”-ként is emlegetik, mivel egy kis szigeten fekszik, amelyet mesterséges gátak kötnek össze a szárazfölddel.

Különleges varázsa részben az egyedi fekvéséből adódik, hiszen a tenger közepén épült városként, csatornákkal és híddal keresztezett utcákkal. A szigeten bizánci templomokat és hagyományos görög házakat találunk, amelyek az idők során jól megőrizték jellegzetes mediterrán stílusukat.

Velencei feelingje van
Velencei feelingje van

Zakynthos

A sok csodás görög sziget közül Zakynthos az egyik leglátogatottabb, főleg a magyarok körében.

Természeti szépségeinek és festői fővárosának köszönhetően a velenceiek (Homérosz után) Kelet virágának nevezték. A szigetnek főszezonban élénk éjszakai élete van.

Egyik híressége a Navagio-öböl. Egy elhagyatott hajóroncsot rejt a fehér homokos parton, magasra emelkedő sziklafalakkal körülvéve, és csak tenger felől közelíthető meg.

A sziget a Caretta caretta tengeri teknősök kedvelt petézőhelye, különösen a Laganas-öbölben. Hihetetlen látvány, amikor ezrével kelnek ki és indulnak a tenger felé a kisteknősök.

Zakynthos élménybeszámoló – Adriánék 1 hetes útja

Zakynthos erről az öbölről híres
Zakynthos erről az öbölről híres

Meteorák

Szerintem mindenki hallott már és látott képet a sziklákon lévő kolostorokról. Ezek a sziklák 100-150 méter magasak.

A Meteorákon huszonnégy bizánci kolostor található, melyek egyenként 600 évnél idősebbek – a környék ennek köszönhetően igen híres zarándokhellyé vált. A kolostorok közül ma már csak ötöt használnak valójában a szerzetesek.

Bár elég jól kiépítették az utat felfelé, ám kemény lépcsőzés vár azokra, akik szeretnének feljutni az épületekbe. De a látványért és az élményért bőven megéri!

A sziklákon kolostorok állnak
A sziklákon kolostorok állnak

Skiathos

Ha még egy szigetet ki kell választanom, akkor az Égei-tengeren, a szárazföldhöz közeli Skiathos lesz az.

Skiathos város, a sziget fővárosa és kikötője hangulatos szűk utcákkal, tradicionális fehérre meszelt házakkal igazi görög feelinget áraszt. Emellett hosszú, homokos strandjairól híres, amelyek közül a legismertebb a Koukounaries. Az egyik legszebb strandnak tartják Görögországban.

A szomszédos Skopelos pedig a világhírű Mamma Mia! film forgatási helyszíne volt. A „zöld és kék sziget” elnevezés utal arra, hogy növényzete és tengerpartja is a legszebbek közé tartozik.

Skiathos sziget látnivalói, tengerpartjai

Sok homokos strandot találunk
Sok homokos strandot találunk

Nafplio

Görögország első fővárosa volt a görög függetlenségi háború után 1829-től 1834-ig. Az óváros labirintusszerű utcái, neoklasszikus épületei, szűk sikátorai és várai teszik a legszebb helyek közé.

A város fölött magasodik a Palamidi erőd, amely a 18. században épült a velencei uralom alatt, és lenyűgöző kilátást nyújt a városra és a környező tengerre. A lépcsőzetesen felépült erőd eléréséhez több mint 999 lépcsőfokot kell megmászni (persze autóval is fel lehet jutni).

Nafplio környékén számos további látnivaló található, mint például az ősi Tiryns és Mykéne régészeti helyszínei, amelyek az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek. Emellett az Epidaurusz ősi színház, amely híres kiváló akusztikájáról és nyáron élő előadások helyszíne.

Az erődből csodás a kilátás
Az erődből csodás a kilátás

Thessaloniki

Görögország második legnagyobb városa, az ország kulturális és gazdasági központjának számít az Égei-tenger északi partján.

Gazdag történelmi múltra tekint vissza, mely az ókori görögöktől kezdve a rómaiakon és bizánciakon át az oszmán időkig terjed, és mindezek a kultúrák hagyatékai ma is láthatók a városban.

A bizánci örökség különösen erős, számos jelentős bizánci templom található. Legismertebb a Szent Demetrios bazilika, amit a város védőszentjének szenteltek, és az UNESCO világörökség részét képezi.

Görögország 2. legnagyobb városában sok bizánci emlék van
Görögország 2. legnagyobb városában sok bizánci emlék van

Mükéné

A Peloponnészoszi-félsziget északi részén lévő ősi város fontos szerepet játszott a görög civilizáció és a bronzkori kultúra fejlődésében, körülbelül i.e. 1600-tól i.e. 1100-ig.

A helyszín leginkább a homéroszi eposzok, az Iliász és az Odüsszeia hőseinek, különösen Agamemnón királynak, a trójai háború legendás vezérének otthonaként ismert.

A Mükénéi civilizáció központjaként híres a lenyűgöző építészeti maradványairól, beleértve a Hármas kaput, a Királyok sírjait, mint például Agamemnón sírját. Az Oroszlános kapu a város főbejáratát jelöli és az egyik legrégebbi megmaradt szobrászati mű az európai művészetben.

A görög civilizáció itt alakult ki
A görög civilizáció itt alakult ki

Parga

A kisváros Görögország északnyugati részén, az Jón-tenger partján található. Az elmúlt időszakban egyre népszerűbb nyaralóhely.

A város felett magasodó Parga vár romjaiból lenyűgöző kilátás nyílik a városra, a környező szigetekre és a tengerre.

A turisták többsége a strandok miatt érkeznek. A Valtos az egyik leghosszabb strand. Tiszta vize és a városhoz való közelsége miatt sokan keresik fel. Az ugyanitt található Kastro Point kiváló szörfözési feltételei miatt népszerű a szörfösök körében.

Nem véletlenül egyre népszerűbb nyaralóhely
Nem véletlenül egyre népszerűbb nyaralóhely

Vikos-szurdok

A szurdok a Guinness Rekordok Könyve szerint az egyik legmélyebb szurdok a világon, a szélességéhez képest.

Mélysége eléri az akár 1000 métert is, miközben néhány helyen a szélessége nem több, mint 1100 méter. Kialakulása a Vikos-patak által történt, amely évezredeken át vájta ki a mészkő és dolomit sziklák között a szurdokot.

Gyalog is végigjárható, de elég nehéz túra, amely 5-7 órát vesz igénybe.

Nem egy könnyed túra, de felejthetetlen
Nem egy könnyed túra, de felejthetetlen

Pátra

Görögország harmadik legnagyobb városa, a Peloponnészoszi-félsziget északi részén, a Patraikosz-öböl partján helyezkedik el.

Nevezetességei között van a város fölé emelkedő török kori erőd és a gyönyörű Szent András Székesegyház. További látnivalója a 2004-ben épült Peloponnészoszt és Közép-Görögországot összekötő monumentális híd, mely a város mellett ível át a Korinthoszi-öblön.

Pátra híres a karneváljáról, amely az egyik legnagyobb és leglátványosabb esemény az országban, színes felvonulásokkal, jelmezes bálokkal és tűzijátékokkal.

A híd is látnivaló
A híd is látnivaló

Delphi

Az ókori Görögország egyik legfontosabb vallási központja volt, amelyet a Parnasszosz-hegység lejtőin, körülbelül 700 méter magasságban alapítottak.

Delphi híres volt az Apollón orákulumáról, ahol a Püthia nevű papnő közvetítette az isten jóslatait azoknak, akik tanácsért fordultak hozzá. A jóslatok gyakran rejtélyes és többértelműek voltak, és nagy hatással voltak az ókori görög és környező népek politikai és személyes döntéseire.

Nemcsak a vallási és kulturális jelentősége miatt híres, hanem gyönyörű természeti környezete miatt is. A helyszín az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, elismerve annak egyedülálló történelmi és kulturális értékét.

Az ókorban híres jóshely volt
Az ókorban híres jóshely volt

Kalamata

A Peloponnészoszi-félsziget déli részén, a Messzíni-öböl partján fekvő város híres olívabogyóiról és gyönyörű tengerpartjáról.

Történelme visszanyúlik az ókori időkbe. Számos történelmi emléket őriz, köztük a 13. századi keresztes vár romjait, amely a város felett emelkedik. A Szent Apostoloknak szentelt székesegyház az egyik legfontosabb vallási épület.

A gasztronómia terén kiemelhetjük az extra szűz olívaolajat, a helyi sajtokat és a friss tenger gyümölcseit. Sok taverna közül választhatunk, ahol kipróbálhatjuk ezeket a finomságokat.

A közelben található a Taygetos-hegység, ahol jót túrázhatunk és kerékpározhatunk. A standok közül a legismertebb a Kalamata Beach, amely kristálytiszta vízű és kavicsos-homokos partú.

A tengerpart mellett az olivabogyóról híres
A tengerpart mellett az olivabogyóról híres

Monemvasia

A végére pedig egy ismeretlen, ám annál szebb kis település maradt!

Ez a középkori erődítményváros a Peloponnészoszi-félszigeten található. A város egy kis, a tengerből kiemelkedő sziklaszigeten épült, amely csak egy keskeny földnyelvvel kötődik a szárazföldhöz. Innen ered az elnevezése is, görögül „egyetlen bejáratot” jelent. Gyakran nevezik „a görög Gibraltár”-nak.

Monemvasia gazdag történelme során számos hódítónak adott otthont, a bizánciaktól a velenceiekig és az oszmánokig. Mindezek a kultúrák nyomot hagytak a város arculatán, építészetén és kultúráján.

Két részből áll: az Alsóvárosból, amely a tengerparton terül el, és a Fellegvárból vagy Felsővárosból, amely a sziklasziget tetején helyezkedik el. Az Alsóvárosban található szűk, kanyargós utcák és hagyományos kőházak tipikusan középkort elevenítik meg. A Fellegvárból csodás a kilátás és itt található egy jelentős bizánci emlék, a Hagia Sophia templom.

Csodás tengerparti település
Csodás tengerparti település

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató