Skiathos sziget látnivalói, tengerpartjai, térképpel

by radopeter1983
Skiathos sziget látnivalói, tengerpartjai, térképpel

Láttad már a 2008-ban bemutatott Mamma Mia! című filmet? Ha igen, akkor már lehet is elképzelésed, milyen szép Skiathos sziget, mivel a filmet itt és a szomszédos Skopelos-on forgatták. Csodás tájai, jó éghajlata és több mint 60 strandja méltán teszi népszerűvé a szigetet.

Skiathos általánosságban

Athén és Thesszaloniki között fekszik az Égei-tengeren a Szporádok szigetcsoportjának tagjaként. Területe 48 km2 és alig több mint 5000 lakossal rendelkezik.

A sziget nem tartogat sok nevezetességet, elsősorban a strandolás, pihenés a fő program. Viszont, aki kirándulni szeretne, a fenyvesekkel borított hegyekben minderre lehetőség van.

Skiathos-t hasonlóan szép és romantikus görög szigetnek tartják, mint Santorini-t.

Közlekedés

A szigetnek van reptere, amely onnan lehet ismerős, hogy a leszálló gépek a reptér végénél lévő út fölött pár méterrel haladnak csak el.

Komp

Komppal Volos városából juthatunk el, 105 perces az út. Naponta csak 1-2 járat közlekedik a szigetre és a szomszédos Skopelos-ra is.

Menetrend, foglalás

Buszok

A szigeten mindössze néhány helyre közlekedik csak busz. A fő útvonal a reptér – Skiathos – Kukunaries. Ez végighalad a sziget déli partvidékén. Az északi részre egy járat van, Asenilos-ba.

Menetrendek

A 10 legszebb görög tengerpart is ötleteket adhat a jövőre nézve!

Skiathos sziget látnivalói

Skiathos-város

A sziget fővárosa, amely a reptérhez közel fekszik. A legtöbb turista itt foglal szállást, mivel jó kiindulópontja a strandoknak.

Két dombra épült, így onnan nézve remek látványt nyújt az öböl. A kikötő és az öböl környékén rengeteg taverna, bár található.  Jellegzetes a piros tetős, fehér házai.

Érdemes sétát tenni az öböl keleti felén lévő kis félszigetre, ahol egy kis erőd maradványai is láthatóak. Emellett a sétányról pazar kilátás nyílik a város felé.

Skiathos jellegzetes piros tetős, fehér házai
Skiathos jellegzetes piros tetős, fehér házai

Kukunaries

A délnyugati részen fekvő üdülőtelepülés, ahol sok szállást található. Aki autentikus helyen szeretne nyaralni, de a tengerpartozást se szeretné kihagyni, annak mindenképp jó választás!

A Koukounaries Beach a sziget egyik legszebb strandja.

Kastro

A sziget északi részének csücskében találjuk, ahová csak gyalog vagy hajóval juthatunk el. Ez volt régen a főváros.

A sziklás részre épült települést aztán elhagyták a lakók, talán a nehéz környezeti körülmények miatt. Több középkori romot találhatunk a sziklákon.

A kilátás az adottságok miatt fantasztikus, mindenképp érdemes egy kis gyalogtúrát bevállalnunk érte!

Skiathos tengerpartjai

Mint említettem, több mint 60 strand található ezen a kicsi szigeten, így itt csak a legszebbnek tartottakat említem meg!

A sziget összes strandja és róluk leírás itt található!

Xanemos

Tudod miről ismert ez a strand? Sint Maarten-hez hasonlóan itt is pár méterrel a strandolók fölött száll le a repülőgép.

A legtöbb partrésszel ellentétben ez kavicsos-homokos.

Itt van néhány fel- és leszállás a strandról nézve:

Koukounaries Beach

Fentebb már említettem, hogy az azonos nevű településen található. Skiathos legismertebb tengerpartja, többször szerepelt már mint Görögország legszebb strandja.

Kellemes, finomhomokos partja, kristálytiszta vize és a környező domboldala méltán teszi híressé a strandot. Viszont figyeljünk rá, hogy elég gyorsan mélyül a tenger, így óvatosak legyünk!

Skiathos legismertebb tengerpartja
Skiathos legismertebb tengerpartja

Megali Ammos Beach

Skiathos-város nyugati részén van a főváros legismertebb strandja. Természetesen nagyon jól kiépített, könnyen megközelíthető partról van szó.

Lalaria Beach

Kastro-tól nem messze található, csak hajóval közelíthető meg. Éppen ezért nincs semmilyen kiépített rész, egy érintetlen csodás tengerparti rész ez, ahol nagy fehér sziklák emelkednek az azúrkék víz előtt.

A Lalaria csak hajóval érhető el
A Lalaria csak hajóval érhető el

Tsougrias Beach

Skiathostól délre van az azonos nevű szigeten, sokak szerint a legjobb program.

A Nostos Beach-ről indulnak motoros hajók ide, ahol finomhomokos part és kristálytiszta víz vár!

Banana Beach

Koukounaries-től nem messze van egy öbölben. Családoknak is ajánlott, mivel vize elég sekély.

Északra van a „kistestvére”, ami nudista strandként üzemel.

Mandraki Beach

Koukounaries-től északra található ez az egzotikus partrész.

Autóval fenyőerdőn át homokos úton csak egy meghatározott pontig tudunk menni, onnan pár percnyi séta szükséges.

Egzotikus partrész
Egzotikus partrész

Agia Paraskevi Beach

A délen fekvő Platanias település tengerpartja finom aranyhomokos. A part jól kiépített, ezenkívül vízisportok sokaságát is kipróbálhatjuk.

Skopelos

A Skiathostól keletre fekvő szigeten szintén több jelenetet forgattak a Mamma Mia! filmből.

A szigeten lépten-nyomon a Mamma Mia! forgatási helyszíneit jelölő táblákba lehet botlani, továbbá több helyi utazási iroda is szervez olyan túrákat, hajóutakat, amelyek a film helyszíneire kalauzolják el az érdeklődőket.

A „zöld és kék sziget” elnevezés is utal arra, hogy növényzete és tengerpartja is a legszebbek közé tartozik.

A strandok nagy része aprókavicsos, és a víz gyakran gyorsan mélyül, viszont kristálytiszta és a legtöbb kiépített strand szélvédett helyen található.

Skiathos szigetről hajóval juthatunk át a központba, Skopelos városába.

Itt forgatták a Mamma Mia! filmet
Itt forgatták a Mamma Mia! filmet

Interaktív térkép – Skiathos

Videó

Hogy ne csak írásban lássátok, milyen gyönyörű ez a sziget, itt egy kis videó a tengerpartokról, hogy meggyőződjetek minderről:

Ajánlott cikkek

Minden, ami Görögország: Görög cikkek

Görög cikkek térképen jelölve

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató