Finnország legszebb helyei – 15 csodás látnivaló

by radopeter1983
Finnország legszebb helyei

Finnország a Mikulás hazájaként ismert, de sok más látnivalót is tartogat. Nézzük meg a 15 legszebb helyet!

Szárazföldön Svédországgal, Norvégiával és Oroszországgal határos, tengeren pedig Észtországgal. „Az ezer tó országaként” emlegetik, de a területén ennél sokkal több, mintegy 180.000 tó található.

Finnország legszebb helyei

Helsinki

A Balti-tenger partján fekszik, és több mint 300 szigetből álló szigetcsoportot foglal magába.

Helsinkit a klasszicizmus fellegvárának tartják. Miután Helsinkit 1812-ben fővárossá nyilvánították, Szentpétervár mintájára kezdték el tervezni. A Szenátus tér körül kialakított klasszikus épületegyütteshez tartozik az 1830 és 1852 között épült helsinki székesegyház, a szenátus régi épülete és a Helsinki Egyetem központi épülete.

Emellett a szecesszió is meghatározó a városképben. Számos példája fedezhető fel Katajanokka, Kruununhaka vagy Eira lakóépületei között. Egyes reprezentatív épületek, mint például a helsinki főpályaudvar, a Finn Nemzeti Múzeum vagy a kalliói templom a nemzeti romantikus szecessziós stílusban épültek.

A híres nevezetességek közé tartozik még a Sibelius-emlékmű és a Suomenlinna tengererőd, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Helsinki látképét a katedrális uralja
Helsinki látképét a katedrális uralja

Rovaniemi

Az Északi-sarkkörön fekvő város Lappföldön található, amely a Mikulás hivatalos otthonaként is ismert.

A város központjától nyolc kilométernyire található Santa Parkban találkozhatunk a Mikulással és akár postázhatjuk a karácsonyi üdvözlőlapjaikat a Mikulás hivatalos postahivatalából.

Rovaniemi kiváló kiindulópontja a szánhúzó kutyás és rénszarvas-szános kirándulásoknak. Számos látogatót vonz a sarki fény jelenség is, amely itt akár évi 200 alkalommal is megfigyelhető, míg Finnország délebbi vidékein csupán évi 20 alkalommal látható.

A Mikulás otthona
A Mikulás otthona

Porvoo

Finnország második legrégebbi városa Helsinkitől nem messze csodás óvárosáról ismert.

Az egyik látványossága a középkorból származó, jól megőrzött piros faházai a Porvoo folyó két partján. Ezek valaha raktárak voltak, ma kényelmes lakásokat alakítottak ki belőlük.

Másik jelentős látnivalója az először fából, majd később kőből épült székesegyház. Az idők folyamán több jelentős esemény helyszíne volt, mint például az első finn országgyűlés.

A parton lévő piros faházakról ismert
A parton lévő piros faházakról ismert

Åland

A Botteni-öbölben elhelyezkedő, Finnországhoz tartozó szigetcsoport több mint 6500 szigetből áll, de kb. 60 lakott.

Turisztika szerepe jelentős. A Kastelholmi vár egy jól megőrzött középkori erődítmény, és a szabadtéri múzeumok, mint például a Jan Karlsgården, betekintést nyújtanak a régió történelmébe és kulturális örökségébe. Az Åland-szigetek híresek finom helyi ételeikről és italaikról is, amelyek között a helyi sörök és ciderek kiemelkednek.

Ålandot rendszeres hajójárat köti össze Svédországgal, Finnországgal és Észtországgal. Ingyenesen közlekedhetünk a szigetek között komppal, Sundot pedig busszal, vagy kerékpárral is elérhetjük.

A szigetcsoport egyik látnivalója a vár
A szigetcsoport egyik látnivalója a vár

Rauma

Különösen két dologról híres: a jól megőrzött faházakból álló óvárosáról, valamint a hosszú és gazdag hajózási és kereskedelmi történelméről.

Ó-Rauma, a Világörökség részeként több mint 600 történelmi épülettel rendelkezik, amelyek szűk, kanyargós utcák mentén helyezkednek el. A skandináv országokban ez a középkorból fennmaradt legnagyobb és egyben legegységesebb, faházakból álló városrész.

Meg kell említeni a Sammallahdenmäki bronzkori temetkezési helyet, ami szintén szerepel a UNESCO világörökségi listáján.

A kultúrát se hagyhatjuk ki. A Rauma Művészeti Múzeum a finn és nemzetközi művészetet mutatja be. A város két ismert rendezvénye a Rauma Blues fesztivál és a Raumanmeren Juhannus (a Rauma-i nyári napforduló ünnepe).

Óvárosa rengeteg faházból áll
Óvárosa rengeteg faházból áll

Oulu

A Botteni-öböl északi csücskében lévő városban van a világ legészakibb egyeteme.

Az egyik legismertebb múzeum is itt található. A Tietomaa („tudás-ország”) egy tudományos múzeum, ahol interaktív kiállítás van, ezért a gyerekeknek is érdekes, szórakoztató. Korábban egy bőrgyár volt, amelyet ötletesen átalakítottak.

A városban sok kis strand mellett a Nallikari-strand igazán érdekes. Itt található az Éden-hotel, amelyben élményfürdő is van. Oulu népszerű wellnessközpont.

Minden évben itt rendezik meg a levegőgitár világbajnokságot. Ha más nem, ez biztos ismertté teszi a várost. 🙂

Oulu Finnország északi részének központja
Oulu Finnország északi részének központja

Lemmenjoki Nemzeti Park

Finnország legnagyobb nemzeti parkja több mint 2850 négyzetkilométer és Európa egyik legnagyobb érintetlen vadonja.

Nevét a Lemmenjoki folyóról kapta, amely átszeli a területet, és fontos élőhelyet biztosít sok vadon élő állatfaj számára. A park táját változatos domborzati formák, hatalmas erdőségek, tágas mocsarak, valamint számos tó és folyó jellemzi.

Különleges vonzereje a lapp kultúra és a hagyományos sami életmód. A samik, Európa legészakibb őslakos népe, hosszú ideje használják ezt a területet rénszarvasok legeltetésére.

Egy hatalmas vadon
Egy hatalmas vadon

Kuopio

A Kallavesi-tó partján elterülő város Észak-Szavónia régió székhelye.

Kuopio Kelet-Finnország kulturális központja. Számos múzeummal, művészeti galériával és színházzal rendelkezik. Kulturális téren jelentős események közé tartozik a táncfesztivál és a borfesztivál.

Ha itt járunk, mindenképp menjünk fel a Puijo toronyba, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra és a környező tóra.

Kulturális téren kiemelkedő
Kulturális téren kiemelkedő

Hämeenlinna

Az ország egyik legrégebbi települése a Vanajavesi-tó partján fekszik.

Legjelentősebb történelmi látványossága a 13 században épült Häme vára, egy jól megőrzött középkori vár. A finn történelem egyik kulcsfontosságú emléke ma múzeumként működik, ahol a látogatók megismerkedhetnek a régió történelmével és kultúrájával.

A Hämeenlinna Művészeti Múzeum finn és nemzetközi művészek alkotásait állítja ki. A város szülötte Jean Sibelius, Finnország legnagyobb zeneszerzője, akinek emlékét a Sibelius Születési Ház múzeum őrzi.

Az ország egyik legjelentősebb vára
Az ország egyik legjelentősebb vára

Turku

Finnország legrégebbi városát a 13. században alapították. Sokáig ez volt az ország legnagyobb települése és volt főváros is.

Belvárosában áll a katedrális, amely a finn evangélikus egyház egyik legfontosabb szimbóluma. A város másik jelentős történelmi látványossága a vár, amely a 1280-as években épült, és Finnország egyik legjobban megőrzött középkori épülete.

Fekvésénél fogva is fontos szerepe van. Kiváló összeköttetésekkel rendelkezik több nyugat-európai országgal, különösképpen 1940 óta Stockholmmal a Botteni-öblön keresztül.

A legrégebbi város
A legrégebbi város

Jyrävä-vízesés

Nem tartozik a legmagasabb vízesések közé, de látványos zuhataga és a környező vadregényes táj teszi igazán különlegessé.

Az Oulanka Nemzeti Parkban, az Oulanka folyó egyik szakaszán található, ahol a víz erőteljes sodrása mély szurdokba zuhan. Magassága kb. 9 méter és folyamatosan szűkül, mire eléri az alját.

A vízesés a Pieni Karhunkierros túraút mentén van. Ez egy népszerű túrázóhely, így egy könnyed túra keretében a park egyéb látnivalóit is felfedezhetjük.

Saimaa

A Saimaa-tórendszer a délkeleti részen található, és Európa negyedik legnagyobb édesvízi tórendszere.

Több mint 4400 négyzetkilométeren terül el, számtalan öböllel, szigettel, csatornával, amelyek egyedülálló természeti környezetet alkotnak. Népszerű a kirándulók, horgászok, kajakozók és vitorlázók körében.

Egy hatalmas tórendszer
Egy hatalmas tórendszer

Punkaharju

A Saimaa tórendszeren belül található részt mindenképp külön meg kell említeni.

A hosszú, keskeny gerinc 10 km hosszan húzódik a tavak között, ahol a 14-es autóút és egy vasútvonal is halad. Éppen ezért utazva is megcsodálhatjuk ezt a gyönyörű részt.

Egy hosszú gerincen utazhatunk
Egy hosszú gerincen utazhatunk

Tampere

A harmadik legnépesebb város Helsinki és Espoo mögött. Ipari múltja miatt Tamperét szokták „Finnország Manchestere” néven emlegetni.

Kulturális látnivalója közül kiemelkedik az ország leghíresebb szabadtéri színháza, a Pyynikin kesäteatteri, a Pyynikki parkban található. A forgatható nézőtér mindig a színpaddal párhuzamosan mozog.

A Näsi-várban található az ország egyik legrégebbi múzeuma, a Hämei Múzeum. Helytörténeti és néprajzi anyagok mellett egy Biblia-történeti kiállítás is látható itt. Emellett érdekes lehet még a Lenin Múzeum, abban az épületben, ahol találkozott Sztálinnal.

Fontos ipari és kulturális központ
Fontos ipari és kulturális központ

Yyteri

Finnország egyik legnépszerűbb tengerparti üdülőhelye a Botnia-öböl partján fekszik.

6 km hosszú, összefüggő homokos strandja van, amelyik az ország egyik leghosszabb és leglátványosabb tengerpartja. A parthoz közel különböző formájú dűnék is találhatók, érdemes sétálni is egy kicsit.

A homokos part nagyon népszerű
A homokos part nagyon népszerű

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató