Brugge / Bruges látnivalók, közlekedés, térképek

by radopeter1983
Brugge / Bruges látnivalók, közlekedés, térképek

Brugge-t városközpontja a középkor óta alig változott, amelyet úgy is emlegetnek, hogy tündérmese. És ráadásul ott vannak a hattyúk is! 🙂

Először is a helyesírást tisztázzuk: Brugge a helyi írásmód, Bruges pedig az angol. Én maradok a belga formánál. A város kimondva Brűzs.

A várost sokszor „az észak Velencéjének” is nevezik, hiszen számos csatorna szeli át. Az óvárost körülvevő régi erődítmények és malmok maradványai ezen csatornák mellett találhatóak. Neve valószínűleg a germán Bryggia szóból ered, amely kikötőhidat, hidat jelent.

Népszerűségét tovább növelte az In Bruges (magyarul Erőszakik) című film, amelyben több híres mondást is fel tudunk idézni. Innen ered a tündérmese, „a hattyúk még megvannak?” kifejezés is. Nem véletlenül tartják Európa egyik legszebb városának.

Eljutás Brugge-be, tömegközlekedés

Budapestről két repülőtérre tudunk utazni. A fapados gépek a Brüsszeltől délre 50 km-re lévő Charleroi reptérre, a Brussels Airlines pedig a központi reptérre közlekedik.

Charleroi reptérről a Flibco buszokkal közvetlenül elérhető Brugge. Naponta több járat is van, kb. 135 perc az út. Menetrend és online jegyvásárlás itt lehetséges!

Brüsszelből legegyszerűbb megoldás a vonat, amely alig több mint egy óra alatt ér Brugge-be. Menetrend és online jegyvásárlás itt lehetséges!

A város kiterjedt buszhálózattal rendelkezik (bár gyalog simán bejárhatjuk), a vonalak és menetrendjeik itt találhatók!

Brugge látnivalók

Főtér (Grote Markt)

Brugge főterét csodás épületek veszik körbe, amely közepén Jan Breydel és Pieter de Coninck szobra áll.

Legfeltűnőbb épületei a Harangtorony (ezt lentebb mutatom be) és a Provinciaal Hof. Utóbbi a Nyugat-Flandria tartományi kormányának székhelye, amely a 19. században még postahivatalnak épült.

A Főteret sok szép épület vesz körbe

Miasszonyunk templom (Onze Lieve Vrouw)

A 116 méter magas tornya a város legmagasabb építménye és a világ harmadik legmagasabb téglafalú tornya. Építése 1230 körül kezdődött, mai formája a 15. században alakult ki.

Sok műkinccsel rendelkezik, legismertebb Michelangelo Madonna Gyermekével című alkotása. Ezen kívül Merész Károly, utolsó Valois burgundi herceg és lánya, Mária hercegnő sírja is itt található.

Harangtorony (Belfort) és Halle

A középkori harangtorony az egyik legkiemelkedőbb jelkép Brugge fő terén. 1999 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján.

A harangláb 1240 körül épült a piactéren, ekkor Brugge a flamand posztóipar fontos központja volt. Az 1280-as pusztító tűzvész után a tornyot nagyrészt újjáépítették.

A 83 méter magas épület tetejére, egy keskeny, meredek, 366 lépcsőből álló lépcső vezet fel, ahonnan remek kilátás nyílik.

A torony alapja az egykori vásárcsarnok, a Halle, egy téglalap alakú épület belső udvarral. A haranglábat ennek megfelelően Halletorennek (csarnokok tornya) is nevezik.

A Főtér jellegzetes épülete Brugge jelképe

Szent Vér-bazilika (Basiliek van het Heilig Bloed)

Brugge ősi katolikus temploma, amely 1923-ban kapta meg a bazilika a (basilica minor) egyházi rangot. Erősen egybeépült a környező épületekkel, köztük a brugge-i városházával így díszes bejárata ellenére első látásra nem emlékeztet templomra.

Flandria első grófja, Vaskarú Baldwin 862-ben egy erődítményt épített a normannok betörései ellen. Ennek délnyugati sarkában épült fel a 12. században a Nagy Szent Vazul-kápolna, ismertebb nevén a Szent Vér-templom.

Ismertté a Szent Vér ereklye tette. Valójában ez egy illatszer-tartónak készült fiola, amelyben egy textildarab van és a legenda szerint Krisztus vérével van átitatva.

Városháza (Stadhuis Brugge)

Belgium egyik legrégebbi épülete a Szent Vár-bazilika szomszédságában található.

Építését 1376-ban kezdték meg és 1421-ben fejezték be. Késő gótikus stílusban épült, az impozáns, gazdagságot sugárzó épület Brugge 14. századi virágkoráról tanúskodik. A homlokzaton bibliai és történelmi alakok (flandriai grófok és grófnők) szobrai láthatók.

Belső tere is gyönyörű. Kiemelendő az első emeleti gótikus terem, ahol a falfestmények a város fő történelmi eseményeit jeleníti meg.

Szent Salvator-katedrális (Sint-Salvatorskathedraal)

Brugge katedrálisa, amelyet Verrezen Zaligmakernek és Reimsi Szent Donátnak szenteltek.

A város főtemploma egyike azon kevés épületeknek Brugge-ben, amely sérülés nélkül átvészelte az évszázadokat. Eredetileg nem katedrálisnak szánták, csak 1834-ben kapta meg ezt a rangot.

A 101 méter hosszú belső terében figyelemre méltó berendezési tárgyak találhatók, sok műalkotásnak ad otthont.

A katedrális sérülés nélkül átvészelte az évszázadokat

Steenstraat

A főtértől ezen az utcán sétálva érjük el a Szent Salvator-katedrálist.

Nemcsak ezt nevezhetjük a főutcának, hanem a város legszebb utcájának is ezt tartják. A tipikus brugge-i házakban sok üzlet, étterem, kávézó várja a látogatókat.

Historium Bruges

A Fő tér mellett található múzeumban Brugge középkorába repít vissza modern megoldásokkal.

Interaktívan és VR-szemüveg segítségével valóban úgy érezhetjük magunkat, mintha a közpkorban lennénk. Az épület tornyából pedig körpanoráma tárul elénk. Brugge kihagyhatatlan látnivalója ez a múzeum!

Minden információ itt található!

Groeninge Museum

A középkori Eekhout-apátság helyén épült múzeumban láthatjuk a több évszázad flamand és belga festészetét.

A múzeum kiemelkedő látnivalói közé tartozik a kora holland festmények gyűjteménye, a reneszánsz és barokk mesterek széles skálájának alkotásai, valamint a 18. és 19. századi neoklasszikus és realista korszakból származó festmények.

Bonifaciusbrug

A Miasszonyunk templom mellett található Brugge legismertebb hídja.

Annak ellenére, hogy a 20. században épült ez a keskeny kőhíd, a legtöbb turista ide gyűlik. Innen lehet a templomról a legszebb képet készíteni.

Brugge leghíresebb hídja

Szent János kórház (Sint-Jansspitaal)

A folyóparton lévő egykori kórház Brugge legrégibb épülete, amelyet a 12. században alapítottak.

Az egykori kórtermekben dokumentumokból és sebészeti műszerekből álló kiállítás mutatja be a kórház történetét. A kórtermek melletti régi gyógyszertárat is megőrizték.

Memling Múzeum

A Szent János kórház régi kápolnájában található, amely Brugge egyik legkisebb, de nagyon hangulatos múzeuma.

Hans Memling 15. századi festő hat festménye látható. Legszebb műve a Szent Ursula ereklyetartó, amelyen Ursula életének fő történéseit „meséli” el a művész.

Dijver-csatorna

Brugge kihagyhatatlan programja a sétahajókázás a város csatornáin, amelynek legszebb része a Dijver részen lévő házak látványa.

A 15-16. századi épületek csodásan állnak a vízpart mentén, mintha egy kicsit visszatérnénk a középkorba.

A hajókázás közben gyönyörű középkori házakat láthatunk

Gruuthusemuseum

Brugge több száz éves történelmét mutatja be egy történelmi épületben a Dijver-csatorna mentén.

A tárlaton többek között bútorok, buborékfűző csipkék, arany- és ezüsttárgyak, fegyverek, hangszerek és kerámiák láthatók. A gyűjtemény leghíresebb tárgya V. Károly szent római császár 1520-ból származó festett terrakotta mellszobra. A másik kiemelkedő érték a 16. és 17. századi flamand faliszőnyegek gyűjteménye.

Minden információ itt található!

Begina-udvar (Beginjhof)

A fehér házas komplexum apácák, vallásos nők lakhelyeként szolgált a 13. század óta.

Érdemes ellátogatni ide, nagyon szép a park virágokkal, ill. egy 17. századi életről szóló kiállítás is látható. A kis templom pedig Szent Erzsébet nevét viseli.

Bruges Beer Experience

A Főtéren, a Provinciaal Hof oldalában található a sörtörténeti múzeum, amely sörkedvelőknek szinte kötelező látnivaló.

Interaktívan mutatja be a sörkészítést és annak történetét. Lehet venni kóstolójegyet is, ekkor a túra végén a sörözőben meg is lehet kóstolni a különböző söröket.

Minden információ itt található!

Choco-Story

Egy kis múzeum, amely a csokoládé történetét mutatja be kiállításokkal, bemutatókkal.

Kóstolókat is adnak a csokiból, bemutatják a praliné készítést és persze vásárolhatunk is a rengeteg csokifajtából.

Minden információ itt található!

Frietmuseum

Manapság mindenről létesítenek múzeumot, miért pont a sült krumpli maradna ki!?

A beszámolók szerint nagyon érdekes és informatív a kiállítás, nem is gondolnánk, hogy mennyi mindent lehet megismerni a burgonyáról és a sült krumpliról. A végén pedig kedvezményesen lehet egy jót enni a büfében.

Minden információ itt található!

Kínzómúzeum

A korai középkorban a város legrégebbi börtöneként szolgált, a közelmúltban a 11. századi pincét átalakították e történelmi múzeummá.

A múzeum az emberiség egyik legsötétebb oldalának történetét követi nyomon. Élethű viaszfigurákon kínzóeszközökkel mutatják be, hogy mire volt képes az ember.

Minden információ itt található!

Sint-Janshuismolen

A város keleti részén lévő csatorna mentén négy szélmalom található, amelyek a 19. századig fontos gazdasági szerepet töltöttek be.

Ezek közül a Sint-Janshuismolen a legismertebb a Kruisvest parkban. Ez az egyetlen, amely az eredeti helyén áll, még ma is lisztet őröl és látogatható.

Még ma is működik és látogatható

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató