Brac látnivalók, tengerpartok, térképek

by radopeter1983
Brac látnivalók, tengerpartok, térképek

Brac a horvát Adria egyik legkedveltebb szigete, köszönhetően a remek időjárásnak, hangulatának és a sok bájos tengerpartjainak.

Brac az Adriai-tenger harmadik legnagyobb, 778 méter magas Vidova Gorájával pedig legmagasabb szigete. Erről a magaslatról tiszta időben az egész dalmát szigetvilágot belátni: elöl a keskeny és hosszúkás Hvar sziget, mögötte pedig határozottan kiemelkedik az Adriából a Vis sziget.

Eljutás Brac szigetére

Komppal lehet a szárazföldi részről átkelni, két fő kikötőből. Splitből Supetar érhető el 50 perces menetidővel. Makarskáról Sumartin érhető el 1 órás menetidővel. Mindkét kompon szállítható autó és lakókocsi is!

Menetrend, jegyárak és online jegyvásárlás itt lehetséges!

Brac látnivalók

Supetar

Brac fővárosa, ahová a legtöbb turista érkezik a spliti komppal. Nem véletlenül, mivel hangulatos kikötője, rengeteg szállása és étterme miatt is népszerű.

Legismertebb épülete az Angyali Üdvözlet tiszteletére szentelt plébániatemplom. A 17. században épült ókeresztény bazilika alapjaira, mai formája az 1730-as években alakult ki. A templom udvarán Petar Jakšić szobrászművész Teréz anya szobra látható.

A belvárostól kb. 900 méterre sétáljunk el a Sveti Nikola-félszigetre, ahol hangulatos temető található érdekes sírköveivel és a fehér kupolás, neobizánci stílusú Petrinović-mauzóleummal. Az ókori emlékek közül két ókeresztény szarkofágot és egy 6. századi villa rustica maradványait találhatjuk még itt. Emellett a kilátás is szép a városra.

Olivaolaj múzeum (Muzej Uja)

A horvát Adria déli szigetein népszerű az olivaolaj termesztése. Nem messze Supetartól, Skrip falu mellett egy múzeumot is alapítottak.

Bemutatják a az olajkészítés történetét, valamint megkóstolhatjuk a braci olívaolajba és bogyókba, valamint egyéb helyi különlegességekbe. A tárlatvezetés egy régi olivamalomban történik, nagyon érdekes.

Minden információ itt található!

Bol

A déli part legjelentősebb települése, köszönhetően a közeli, híres Zlatni Rat strandnak (erről lentebb bővebben írok).

Bol egy kies öbölben levő, olajfákkal, szőlővel körülvett település, hangulatos régi épületekkel, romantikus öblöcskékkel. A városban sok szállás található.

Mindenképp nézzük meg a Glavica-félszigeten álló domonkos kolostort, amelyet a 15. században alapítottak. Az épületegyüttesben ma régészeti, numizmatikai, ősnyomtatvány és liturgikus tárgyakból álló gyűjteményt őriznek. Különösen értékes Jacopo Tintoretto „A Madonna a gyermekével és szentekkel” című oltárképe.

A városból kiépített út vezet a 778 méter magasságú Vidova Gorára, ahonnan gyönyörű kilátás van a környező szigetekre.

Bol egyik legfontosabb látnivalója a kolostor
Bol egyik legfontosabb látnivalója a kolostor

Sumartin

Ide érkeznek a Makarskából induló kompok. Kedvelt nyaralóhely, buja mediterrán növényzetével, hangulatos utcácskáival, kis templomával.

A kikötőből rálátás nyílik a szemben fekvő Makarskára, és a Biokovo égnek meredő, kopár hegyeire. Apró kavicsos tengerpartja, kis öblei megkapó látványt nyújtanak.

Postira

Supatertól keletre, 8 km-re található a település, amely védett öbölben helyezkedik el, olajbogyó- és szőlőültetvényekkel körülvéve.

Postira a kultúra terén a legismertebb telepólés. Ilyen jellegű eseményei a Postirai tengerparti fesztivál, a Rövidfilmek fesztiválja, a Pjacai dalest. Gasztronómiai esemény a Noć hrapoćuše, a brači kalács ünnepe.

Pučišća

Supetar és Sumartin között helyezkedik el az északi parton egy mélyen benyúló öböl végében.

A kisvárosban feltűnhet, hogy sok díszes épület és műtárgy van. Ennek oka, hogy Horvátország legnagyobb kőfaragó iskolája itt található.

Ha hajóval érkezünk, a látvány lenyűgöző. Az öböl mentén lépcsőzetesen emelkednek a kőházak, mintha egy amfiteátrumba hajóznánk be.

Milna

Brac nyugati részén egy öböl mentén fekvő település. Forgalmas kikötőjére, ódon utcácskáira, templomaira, mediterrán stílusú kertjeire szép rálátás nyílik a település feletti magaslatokról.

A kikötőből is remekül látható a Gyümölcsoltó boldogasszony tiszteletére szentelt plébániatemplom. Gazdagon díszített homlokzata két hatalmas pálmafa között áll, melyek a templom mellett a település szimbólumai lettek.

Igazi mediterrán kisváros
Igazi mediterrán kisváros

Blaca kolostor

Bol és Milna között egy erdős részen található ez a védett kulturális emlék.

A poljicai szerzetesek közösségét a 16. század közepén alapították a Ljubitovica-barlang alatt. A 18. és 19. században két emeletes kőépületet építettek itt fel templommal, amely teljes berendezésével, csillagászati eszközeivel, nyomdájával, levéltárával és könyvtárával a mai napig fennmaradt.

A közútról letérve van egy parkoló, de elég lassan járható makadámút vezet oda. A parkolóból egy kb. 2 km-es, emelkedős gyalogút visz fel a kolostorba.

Brac legszebb tengerpartjai, strandjai

Zlatni Rat

Nemcsak Brac, hanem a horvát Adria egyik legszebbnek tartott tengerpartja. Összetéveszthetetlen alakja számos képen látható.

Az Aranyszarv nevű partrész hosszúkás háromszög alakban nyúlik a tengerbe, melynek alakja és hossza az árapály, az áramlatok és a szél változásától függően változik. Többnyire fehér kavicsos strandból áll, a fennmaradó részt mediterrán fenyőliget borítja.

Nemcsak Brac, hanem Horvátország egyik legismertebb tengerpartja

Martinica beach

Bol város keleti felén, a domonkos kolostor mentén található a strand.

A kavicsos partszakasz nyugodt vízzel rendelkezik egy kis öbölben és a kilátás is nagyon szép.

Lovrečina

Postira és Pucisca között egy öbölben van ez a kivételesen szép strand.

Brac szigeten kevés homokos strand van, ez az egyik legszebb ilyen. Lassan mélyül a partja, így kisgyerekek számára is tökéletes.

Murvica beach

A Zlatni Rat-tól 3,5 km-re nyugatra van egy csendes, de annál meghittebb strand.

Nagyon szép és tiszta vízű partszakasz. Autóval is megközelíthető, ha nyugodt strandra vágysz, érdemes ezt felkeresni.

Interaktív és letölthető térkép

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több horvát cikket szeretnél olvasni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató