Albánia legszebb helyei – 15 csodás látnivaló

by radopeter1983
Albánia legszebb helyei

Albánia az utóbbi időben egyre népszerűbb a turisták körében. A történelmi emlékek, na meg persze a csodás tengerpartok miatt ez nem is meglepő!

A Balkán-félszigeten fekvő országot nyugaton az Adriai-tenger határolja, partvonala kb. 360 km. E mentén sok mediterrán tengerpart van, míg az ország belsejében természeti szépségekben gazdag hegyvidék található.

Miklósák autóval voltak Albániában, amiről van beszámoló is!

Albánia legszebb helyei

Tirana

Albánia fővárosa az építészeti stílusok keverékének ad otthont, amelyek tükrözik történelmének meghatározó korszakait.

Legtöbb látnivalója a központi elhelyezkedésű Szkander bég tér köré csoportosul, gyalogosan is könnyen bejárható. Az Et’hem Bey-mecset mellett érdemes megtekinteni a közeli Óratornyot, a Kapllan pasa türbét, valamint a tér központi helyét elfoglaló Szkander bég lovas szobrot.

Az ország egyik kulturális központjaként számos múzeumnak ad otthont. Legfontosabb a Nemzeti Történeti Múzeum és a Nemzeti Régészeti Múzeum, amelyek Albánia történelmét mutatják be a kezdetektől.

Albánia fővárosa természetesen a fő központ
Albánia fővárosa természetesen a fő központ

Gjirokastra

A Dél-Albániában található város az UNESCO világörökség részét képezi, köszönhetően jól megőrzött oszmán korabeli építészetének és történelmi jelentőségének.

Legismertebb látnivalója a Gjirokastra vár, amely magasodik a város felett, és ahonnan csodás kilátás nyílik a környező hegyekre és völgyekre. A várban fegyvermúzeum működik.

Hagyományos, palakővel fedett boltíves kőházai, szűk, macskaköves utcái sajátos légkört adnak a városnak. Mintegy kétszáz lakóház és a 17. században épült, majd az 1872-es tűzvész után újraépített bazár áll védettség alatt.

A vár uralja a látképet
A vár uralja a látképet

Berat

Albánia egyik legősibb települése. Az illírek által már korábban is lakott, erődített települést Makedónia királya alapította i. e. 314-ben Antipatreia néven.

Leghíresebb része a várnegyed. Az Osum jobb partján meredeken emelkedő várdomb tetején terül el. Külső fala és annak védőműve az Epiruszi Despotátus uralkodója, I. Mihály 13. századi várépítő munkájának eredménye, amely teljes hosszában jó állapotban fennmaradt. Egykor a harmincat is meghaladta a görögkeleti templomok száma, mára tíz maradt fenn közel eredeti formájában.

A várhegy oldalában, a Mangalem nevű Osum-parti városrészben jellegzetes fehér lakóházak láthatók, és itt található az Agglegények mecsetje. Az Osum másik partján, a szintúgy szűk utcás, festői Gorica városrészben áll a Szent Szpiridon-székesegyház.

Az egyik legrégebbi település
Az egyik legrégebbi település

Llogara-hágó

A hágó a Vlorai-öböl térsége és az Albán-Riviéra között teremt kapcsolatot, 1027 méteres tengerszint feletti magasságban.

Az út mellett vendéglők és panorámateraszok sorakoznak, ahonnan kilátás nyílik déli irányba, az Albán Riviérára. Tiszta időben Korfu is látszik.

Az útról csodás kilátás nyílik
Az útról csodás kilátás nyílik

Apollónia

Az egykori Illíria fontos városaként Albánia egyik legjelentősebb régészeti emlékhelye.

Az ókori Illíria déli részének egyik legjelentősebb, az i. e. 7. és az i. sz. 6. század között fennállt városa volt. Fénykorában 40-50 ezer lakosú város az északabbra fekvő Epidamnosszal együtt egy évezreden keresztül meghatározó szerepet játszott az illírek lakta vidék gazdasági, társadalmi és kulturális életében.

Ma romváros, a középkori Szűz Mária-kolostort és az Apollóniai Régészeti Múzeumot is magában foglaló régészeti park. A kolostorban Apollónia múltját bemutató, az ásatások során előkerült szobrokat, mellszobrokat, sztéléket, fegyvereket felvonultató tárlatot rendeztek be.

Illíria fontos városa volt
Illíria fontos városa volt

Saranda

A Jón-tenger, a Qefali-fok és a Ksamili-félsziget között húzódó, amfiteátrumszerű Sarandai-öböl partján található ez a város.

Albániában itt a legmagasabb az évenkénti napsütéses órák száma, meghaladja a 2900-at. Éppen ezért a város és környéke egyre népszerűbb a turisták körében.

A város határában emelkedik a Lëkurësi vár. A dombtetőn álló várrom kerek tornyokkal, gyönyörű kilátással és egy étteremmel rendelkezik.

Korfuval rendszeres kompjárat köti össze, így sokan érkeznek a görög szigetről egy napos kirándulásra.

A legtöbb napsütés itt van Albániában
A legtöbb napsütés itt van Albániában

Ksamil

Sarandától délre fekszik ez a falu, amely az utóbbi időben rohamos fejlődésen ment keresztül.

A tengerpartját sokan Európa legszebbnek mondják. A víz azúrkék, partja homokos és több, kisebb strandot is találhatunk, ami kevésbé zsúfolt.

Sajnos itt is megjelent a tömegturizmus, így főszezonban hatalmas a tömeg. Aki szeretné élvezni a helyet, az inkább elő- vagy utószezonban utazzon ide, ekkor valóban egy remek élményt kap!

Az utóbbi időben nagyon látogatott lett
Az utóbbi időben nagyon látogatott lett

Butrinti Régészeti Park

Sarandától 17 kilométerre délre található, amelynek területén az ókori Buthróton romjai, valamint velencei korabeli épületek láthatóak.

Az UNESCO Világörökség része, ami nem csupán történelmi és kulturális jelentőségével, hanem természeti szépségével is kiemelkedik. Több különböző civilizáció befolyása alatt állt, köztük a görögöké, rómaiaké és bizánciaké.

A fennmaradt emlékek közül kiemelhetjük az amfiteátrumot, a római fürdőket, a középkori bazilikát, és a híres Oroszlános Kaput.

Fontos régészeti hely
Fontos régészeti hely

Kék szem-forrás

A népszerű turistalátványosságnak számító forrás tiszta, kék vize egy több mint ötven méter mély medencéből tör fel.

A víz olyan erővel tör fel, hogy a forrás közepén 10-15 cm-t emelkedik. Ha beledobunk a közepébe egy követ, az nem merül el rögtön, hanem oldalra úszik, és csak akkor tud elmerülni.

A forrás környezete természetvédelmi terület, tölgy- és szikomorfákkal, mintegy húsz további forrással.

Nagy erővel tör fel a víz
Nagy erővel tör fel a víz

Durrës

Az Adriai-tenger parti síkján fekszik, szemben Olaszország két kikötővárosával, Brindisivel és Barival.

A város több kilométeren át húzódó fövenyes tengerparti strandját a turisták is felfedezték, így nyáron nagy élet van Durrësben. Tirana közelsége miatt népszerű nyaralóhely a helyiek körében is.

Legnagyobb látványossága az i. sz. 2. századi római kori amfiteátrum, amelyet a 20. században fedeztek fel teljesen véletlenül. Az amfiteátrumot részben, a nézőtér alatti, díszes mozaikos kápolnát teljes egészében feltárták.

Tirana közelsége miatt is népszerű
Tirana közelsége miatt is népszerű

Theth Nemzeti Park

A 2630 hektáron elterülő nemzeti park az északnyugati részen, az Albán-Alpok keleti és nyugati vonulatai között húzódó Shala-völgy földrajzi kistáján található.

Természeti értékei, az összefüggő gyertyános-tölgyesek és bükkösök, barlangok, vízesések, gleccsertavak és a Grunasi-szurdok révén az albániai hegyi turizmus és természetjárás egyik legkedveltebb célpontja.

Központi része Theth és településrészei, Fushë-Theth és Gjeçaj szálláshelyekkel, éttermekkel, valamint remek sportlehetőségekkel várja a látogatókat.

Rengeteg természeti látnivaló van itt
Rengeteg természeti látnivaló van itt

Shkodra

Albánia északi részén található az ország egyik legősibb és legfontosabb városa, amelyet a Skadar-tó és több, 1500 méter magas hegy vesz körül.

A város legfőbb nevezetessége az illír időkre datálható, de mai alakjában középkori Rozafa vára. Hosszú történelmi múltra tekint vissza, több különböző korszak építészeti jellemzőit ötvözi, és számos hódítónak adott otthont az évszázadok során. Nevét egy néphiedelem ihlette, amely szerint egy nőt, Rozafát, élve beépítettek a vár falába, hogy megerősítsék azt.

Emellett érdemes megnézni a várhegy aljában elterülő 18. századi bazárt és az Ólom-mecsetet, valamint a belvárosban az ország legnagyobb katolikus templomát, a Szent István-székesegyházat.

A Rozafa vár történelme régre nyűlik vissza
A Rozafa vár történelme régre nyűlik vissza

Dajti-hegy

Tiranától keletre található, és az ország egyik legkedveltebb természeti látványossága. A Dajti Nemzeti Park részeként a hegy és környezete népszerű kirándulóhely.

A Dajti-hegyet a „Tirana erkélyének” is nevezik, mivel a hegyről nyíló kilátás a városra és a környező vidékre csodás. A hegy tetejére a legkönnyebben a Dajti Expressz felvonóval juthatunk fel, ami különleges élményt nyújt már a felfelé úton is.

Másik látványossága a Bovilla-tó. Mesterséges víztározóként jött létre, fő célja a tiranai régió ivóvízellátásának biztosítása volt, de mára a környező hegyekkel és gazdag növényzetével együtt gyönyörű természeti látványossággá nőtte ki magát.

A Bovilla-tó remek kirándulóhely
A Bovilla-tó remek kirándulóhely

Kruja

A fővárostól 20 km-re lévő kisváros történelmi jelentősége miatt kiemelkedő.

Kruja vára az albán nép egyik nemzeti szimbóluma: a 15. századi hős, Kasztrióta György (más néven Szkander bég) szülőhelye és hadiszállása, amely közel harminc éven keresztül verte vissza az oszmán sereg támadásait.

Történelmi nevezetességei közé tartoznak a gyakorlatilag teljes hosszúságukban bejárható középkori várfalak romjai, a 20. században restaurált citadella, valamint a 19. századból származó, szűk utcácskákkal szegélyezett bazár.

A vár egy albán nemzeti hős otthona volt
A vár egy albán nemzeti hős otthona volt

Valbona-völgy Nemzeti Park

A 8000 hektáron elterülő nemzeti park Albánia északi részén, az Albán-Alpok keleti vidékén, a Valbona folyó magashegyektől közrezárt szűk völgyében található.

A Thethi Nemzeti Park mellett az albániai hegyvidéki turizmus egyik legkedveltebb célpontja. A változatos természeti környezet, a monumentális hegyek között húzódó völgy és túraútvonalai, a kristálytiszta víz és a hegyvidéki levegő mellett a völgy viszonylagos közúti elzártsága is kedvelt úti célponttá teszik.

A leglátogatottabb kirándulóhelyek a Rragami-fenyves, a Vranica-bükkös, a Xhema-tó, a Valbona- és a Shoshani-forrás, a Dragobiai-barlang.

Remek kirándulóhely
Remek kirándulóhely

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató