Montenegró legszebb helyei – 12 kihagyhatatlan látnivaló

by radopeter1983
Montenegró legszebb helyei, látnivalói

A horvát Adria folytatásaként Montenegró is sok szép látnivalóval rendelkezik. Nehogy azt higgyük, hogy csak tengerpartozni lehet! Sok csodás természeti látványosság is található Montenegróban!

Montenegró legszebb helyei, látnivalói

Kotor

Mi mással is kezdhetnénk, mint Montenegró ikonikus helyével, Kotorral. A város az azonos nevű öbölben fekszik 1000-1700 méter magas hegyek ölelésében.

Kotor régi mediterrán kikötője és az azt körülvevő, a szerb Nemanjić-dinasztia által építtetett lenyűgöző városfal nagyon jó állapotban maradt fenn és az UNESCO védelmét élvezi. Mai képét nagymértékben meghatározza az évszázadokon át fennálló velencei uralom.

A város középkori városfalai egészen a 260 méter magasban álló Szent János (Sveti Ivan)-erődítményéig húzódnak, ahová a kissé fárasztó hegymászás ellenére is érdemes felkapaszkodni a városra és az egész Kotori-öbölre nyíló pazar panoráma miatt.

Kotor a legismertebb hely Montenegróban
Kotor a legismertebb hely Montenegróban

Ostrog kolostor

A szerb ortodox templom Podgorica és Niksic között található, amely a legnépszerűbb zarándokhely Montenegróban és az egyik leglátogatottabb templom a Balkánon.

A hegyekben, egy sziklába épített templomot a 17. században Bosznia-Hercegovina püspöke, Ostrogi Szent Vazul alapította. Itt is halt meg, testét ma is a kolostorban őrzik.

Már maga az út is csodás ide. A szerpetinútról remek kilátás nyílik, ráadásul az út minősége is elég jó, így könnyű feljutni.

A sziklába épített kolostor a Balkán egyik legnépszerűbb zarándokhelye
A sziklába épített kolostor a Balkán egyik legnépszerűbb zarándokhelye

Budva

Montenegró másik turizmus-fellegvára Kotor mellett. A természeti szépségek mellett, mint a szigetek és a festői partszakaszok, Budva gazdag történelmi emlékekben is.

Az óváros egy kicsiny félszigeten fekszik és a kulturális örökség bölcsője. Keskeny utcák keresztezik egymást, kis terekkel és híres épületekkel, mint például a Szentháromság-templom, ami helyet ad Stjepan Mitrov Ljubisa író síremlékének vagy a Sv. Ivan, Sv. Bogorodica és Sv. Sava-templomok.

Az óvárost a velenceiek által épített városfalak határolják, emiatt is hasonlítják Budvát a horvát Dubrovnikhoz.

Budva Montenegró kulturális központja
Budva Montenegró kulturális központja

Sveti Stefan

És ha már Budva, akkor külön említsük meg Sveti Stefan kis szigetét, amely az óvárostól mindössze 8 km-re fekszik.

Maga a név egy kis szigetet jelöl, ami egy szállodakomplexum. A bejáratnál van az azonos nevű kavicsos tengerpart, amely az egyik legnépszerűbb montenegrói strand.

A szálloda nagyon magas színvonalú, itt nem szobát, hanem házat foglalhatunk. Persze készüljünk fel, hogy mélyen a pénztárcába kell nyúlni…

A sziget egésze egy luxusszálloda
A sziget egésze egy luxusszálloda

Gospa od Škrpjela templom

A Kotori-öbölben van egy kis sziget, amin a Sziklák asszonya templom található. A szigetről fantasztikus látvány tárul elénk.

A legenda szerint a kotori hajósok halászat után egy követ dobtak a tengerbe, megköszönve Istennek a sikeres hazaérést. Ebből emelkedett aztán ki ez a kis sziget.

A mai napig, július 22-én ünneplik a halászok ezt a legendát. E nap Madonna, a sziget védőszentjének az ünnepe.

A templomban lévő kis múzeumba mindenképp megéri bemenni, a sziget történelmét részletesen megismerhetjük.

A Kotori-öböl egyik ikonikus látnivalója
A Kotori-öböl egyik ikonikus látnivalója

Perast

Bár hajlandóak vagyunk Kotort “kinevezni” a Kotori-öböl legszebb városának, ám Perast is viselhetné ezt a címet!

Az előbb említett templomsziget és a mellette lévő Szent György (Sveti Dorde) sziget is a városhoz tartozik, mindkettő szerves része Perastnak. Nem vettem egy kalap alá a templomot és a várost, mivel külön-külön mindegyik Montenegró egyik legszebb helye.

Perast igazán nyugodt kisváros, mivel az autóforgalmat is korlátozzák nyáron, így a gyalogosok nyugisan fedezhetik fel a látnivalókat.

Aki egy szép, de nyugis kisvárosban akar kirándulni, ide jöjjön!
Aki egy szép, de nyugis kisvárosban akar kirándulni, ide jöjjön!

Hosszú strand (Velika plaža)

Montenegró déli részén, közel az albán határhoz húzódik az ország leghosszabb adriai strandja.

Az Ulcinj városhoz közeli tengerparti rész közel 10 km hosszú. Nagy előnye, hogy finom (szürke) homokos és sekély a part, így kisgyerekek számára is ideális strand.

Minél távolabb megyünk Ulcinj várostól, annál nyugisabb a part. A legmesszebb lévő partrész már az albán határnál lévő Bojana-sziget, ahol pár éttermen kívül nem is találunk mást, csak nyugalmat.

Közel 10 km hosszan homokos a tengerpart
Közel 10 km hosszan homokos a tengerpart

Njegos mauzóleum (Lovcen Nemzeti Park)

Ritka, hogy egy nemzeti park legmagasabb hegyének tetején egy mauzóleum épült. Hát Montenegróban ezt is megtapasztalhatjuk!

A Kotorhoz közeli hegycsúcson található Petar Petrović-Njegos híres filozófus-költő sírhelye. A montenegrói történelem egyik fontos alakja volt, így sok helyi keresi fel ezt a helyet.

Ezenkívül természetesen a hegycsúcsról nyíló panoráma miatt is kötelező látnivaló! Több, mint 1700 méter magasról nagyszerű a kilátás a kotori öbölre, de elláthatunk Albániába, sőt (állítólag) nagyon tiszta időben Olaszországba is.

Arra azért készüljünk fel, hogy egy kicsit meg kell szenvedni az élményért: közel 500 lépcsőt kell megmászni a csodás látványért.

A hegycsúcson egy mauzóleum található
A hegycsúcson egy mauzóleum található

Skadar-tó (Shkodrai-tó)

A Balkán-félsziget legnagyobb tava még Albániába is átnyúlik.

Főleg az északi része, közel Podgoricához kanyonos, szabdalt jellegű, így több olyan hely is van, ahol csodás kilátásban gyönyörködhetünk. Egyik legkönnyebben megközelíthető kilátópontja a Pavlova Strana, ahol a tóból „kijövő” folyó a Dunakanyarhoz hasonlít.

A tó faunája rendkívül gazdag, Európa egyik leggazdagabb vízimadár-rezervátuma. Mintegy kétszázhetven madárfaj él itt, így akár madármegfigyelésre is mehetünk.

A tó északi része mocsaras jellegű, csodás kilátással
A tó északi része mocsaras jellegű, csodás kilátással

Lipa-barlang

A Budva és Podgorica közti főúttól nem messze, Lipa falu mellett találjuk a barlangot.

Összesen 2,5 km hosszan barangolhatunk lent, ahol még zenei koncerteket is szoktak szervezni.

A nagyszerűen kialakított barlangban az aggtelekihez hasonlóan különböző nagyságú és formájú cseppköveket láthatunk remek idegenvezetés közben.

Minden információ itt!

Aggtelekhez hasonlóan szép barlang
Aggtelekhez hasonlóan szép barlang

Durmitor Nemzeti Park

Ez egy kicsit kiesik a fővonalból, mivel a szerb-bosnyák határhoz közel fekszik. Sokak szerint azonban Montenegró egyik legszebb helye!

Maga a Durmitor hegycsúcs az ország legmagasabb pontja (2523 m). A hegység központi része a Tara, Draga és Sušica folyók és mély kanyonjaik által alkotott terület.

Aki szeret túrázni, kirándulni, biciklizni csodaszép környezetben, annak érdemes ellátogatni ide!

A túrázók paradicsoma
A túrázók paradicsoma

Piva-kanyon

A Dormitor lábánál, észak-déli irányban hosszan húzódik a Piva-folyó és a belőle duzzasztott tó.

Az 1970-ben épített 220 méter magas gát Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű építménye. Mivel a főút a gáton halad, magunk is szemügyre vehetjük ezt. Na meg persze a kilátás sem utolsó!

A tó vize rendkívül tiszta és kialakított fürdőhelyeket is találunk a partján.

Csodás vidék a felduzzasztott tó
Csodás vidék a felduzzasztott tó

Ajánlott cikkek

Gyűjts minél több ötletet a jövőre nézve!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató