Machu Picchu tudnivalók – Az inka romváros

by radopeter1983
Machu Pichu

Machu Picchu a mai napig sok fejtörést okoz a tudósoknak. Miért és hogyan épülhetett meg több száz éve ez az inka város? Nem tudni pontosan. Ezek a kérdések teszik igazán misztikussá ezt a csodás helyet, ahová szerintem nagyon sokan szívesen eljutnának!

Machu Picchu egy kecsua nyelvű szó, jelentése „Öreg csúcs”. Romjai Cuzcótól 112 km-re északnyugatra, az Urubamba-folyó völgyében, a perui Andok déli láncolatában, 2450 méteres magasságban fekszenek.

Az egykori Inka Birodalom romvárosa, amelyet 1450 körül Pacsakutek Jupanki inka király parancsára építettek és 1570-ben hagytak el.

A tudósok mai álláspontja szerint Machu Picchu nem volt igazi város, inkább az inka társadalom uralkodó osztályai számára épített templomokból, palotákból és obszervatóriumokból álló komplexum, ahol a Nap különleges tiszteletének nyomai is megtalálhatók.

Timiék másfél hónapig járták be Perut, közte persze a Machu Picchu-t is! Olvasd el a képes beszámolójukat is!

Eljutás Cuzcóból

Cuzco volt az inkák fővárosa, ez a kiindulópontja a Machu Picchu meghódításának. Az innen való eljutás lehetőségeit mutatom be!

Eljutás vonattal

Cuzcóból, ami egykor az inkák fővárosa volt, közvetlen vonat indul a Machu Picchu „alá”, Aguas Calientes-be. Az út kb. 4 órás. Ez természetesen a kényelmesebb megoldás, bár tény, hogy nem olyan olcsó (egy oda-vissza út kb. 140 dollárnál kezdődik).

A vonat végállomásától pedig buszok közlekednek a csúcs alá. Már korán indulnak járatok, jegyet a helyszínen lehet venni.

A vonat végállomásától gyalog is feljuthatunk a csúcsra, kb. másfél óra szükséges.

Vonatmenetrend, jegyvásárlás, információk

Eljutás busszal

Cuzcóból közvetlen buszok közlekednek a Machu Picchu-hoz közeli Hidroelectrica-hoz, ahonnan vonattal tudunk utazni Aguas Calientes-be. Sokan azonban gyalogolnak a vasúti síneket követve (kb. 13 km).

Menetrend, jegyvásárlás

Eljutás gyalog

Két túraútvonalon lehet feljutni, de ezek közül az Inka Ösvény a legnépszerűbb.

Inka Ösvény

Ez Cuscótól indul és kb. 82 km után éri el a csúcsot. Csak szervezett csoportokban, engedéllyel vehetünk részt rajta! A túra 4 napos (3 éj).

Sok iroda kínál túrát, az árakban általában benne van minden: étkezés, kempingfelszerelés, belépő a Machu Picchu-ba. A túrák ára kb. 530 dollártól kezdődnek.

Mivel létszámkorlát van, már jóval a tervezett utazás előtt le kell foglalni az utat! Érdemes megjegyezni, hogy napi 500 fő használhatja az ösvényt, de ebben a személyzet is benne van. Így a tényleges turisták száma kb. 200 fő/nap.

Az egyik legismertebb túraszervező irodát itt találjátok!

Salkantay ösvény

Ez a másik ismert túraútvonal. A klasszikus változata 5 napos, de van több verzió is az irodáknál. Hossza 70 km.

Ez nem Cuzcótól indul (de a találkozóhely a városban van), hanem egy közeli helységből. A túra megkerüli a Salkantay hegyet, majd Santa Teresán keresztül érkezik Aguas Calientesbe.

Machu Picchu

Épületegyüttes belseje

Két fő részre osztható: városi és mezőgazdasági részre.

A városi rész az északi felén található, további három részre osztható:

  • A felső városrészben – a Szent kerület-ben – voltak a templomok és a királyi rezidencia.
  • Az alsó városrész középpontja a Főtér volt, az ünnepségek és vásárok színtere.
  • A Lakónegyed-ben a nagy teret övező teraszokon álltak az előkelőek lakóházai és hivatalai, valamint a nyugati és déli oldalon voltak a parasztok és kézművesek nyerskő házai, a raktárak, a műhelyek, a temető és a földművelésre használt teraszok.

Huayna Picchu (Waynapicchu)

A romvárostól északra található ez a csúcs, alig több mint 1 km-re. A megmászásához külön jegyet kell vásárolni és külön létszámkorlát van!

Belépőjegy

Jegyet a Kulturális Minisztérium honlapján tudunk venni.

Fontos, hogy napi létszámkorlát van itt is! Fokozatosan engedik be a turistákat és mindössze négy óráig tartózkodhatunk a területen.

Három jegy közül választhatunk:

  • „Machupicchu”: a romvárosba való belépést jelenti. 6 órától 14 óráig, óránkénti lebontásban vehető.
  • „Machupicchu con montaña Waynapicchu”: a romvárosba és a fentebb említett hegycsúcsra való belépést jelent.
  • „Machupicchu con montaña Machupicchu”: a romvárosba és a Machu Picchu csúcsra való belépést jelent.

Videó

Mindennél többet mond, ha egy pár perces videóban nézed meg, milyen is ez a csodás építmény:

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató