Párizs múzeumai – a legjobb 10 múzeum

by radopeter1983
Párizs legjobb múzeumai

Párizs a világ egyik legfontosabb városaként számtalan múzeummal rendelkezik. Ezek közül a 10 legjobbat mutatom be!

Párizs legjobb 10 múzeuma

Louvre

Mi mással kezdhetném, mint az egyik legismertebb múzeummal!

Párizs egyik legismertebb középülete, amely mind architektúrája, mind a benne elhelyezett múzeum révén világhírű. A világ egyik legismertebb és 1793 óta a francia főváros legnagyobb kiállítóhelye.

A Louvre épülete által határolt téren a 20. században üvegpiramist emeltek acélból, alumíniumból és üvegből, amely 21,65 m magas, oldalhosszúsága 35,4 m és több mint 660 üveglapból áll. Ez a mai napig ikonikus része a múzeumnak.

Gyűjteménye több mint 35.000 műalkotást foglal magában az őskortól a 19. századig, bemutatva az emberiség kulturális és művészeti fejlődését a világ különböző részeiről. Leghíresebb darabja Leonardo da Vinci „Mona Lisa” festménye, amely a múzeum leglátogatottabb darabja.

Két bejárata van: fent az üvegpiramisnál és a földszint alatt egy kis plázánál (Carrousel). Rossz idő esetén érdemes az utóbbit választani.

Jegyet időben vegyük meg online, mert hatalmas az érdeklődés minden időszakban. Konkrét időpontra lehet megvenni, de bent bármeddig lehetünk.

Minden információ itt!

A Louvre legszebb terme
A Louvre legszebb terme

Musée d’Orsay

Párizs másik híres múzeuma, amely a 19. század második felének és a 20. század elejének művészetére specializálódott.

Az épület a Szajna partján, a Louvre-tól nem messze helyezkedik el. 1900-ban épült a világkiállítás alkalmából Orsay vasútállomásként, amelyet az 1980-as években alakítottak át. A nagy, üvegfedél alatti központi csarnok, amely egykoron a vonatok érkezési és távozási helyszíne volt, ma a múzeum fő kiállítóterévé alakult.

A gyűjtemény hangsúlya elsősorban a francia impresszionizmuson és posztimpresszionizmuson van, olyan mesterek műveivel, mint Monet, Manet, Degas, Renoir, Van Gogh, Gauguin és Toulouse-Lautrec. Ezen kívül a múzeum gyűjteménye magában foglalja a szobrászat, a fotográfia, a grafika és a dekoratív művészet remekműveit is.

Minden információ itt!

A múzeum ikonikus nagyterme
A múzeum ikonikus nagyterme

Centre Pompidou

Már kívülről érdekes az épület, mivel elsőre gyárnak gondolnánk. Pedig egy nagyon fontos művészeti központ.

Külseje ipari dizájnos, ahol szerkezeti elemek, mint például csövek, lépcsők és szerkezeti vázak helyezkednek el, színes kódolással jelölve a különböző funkciókat.

George Pompidou francia elnök kezdeményezte egy olyan kulturális intézmény létrehozását, amely a modern művészet minden formáját bemutatja. A múzeum a 20. század elejétől kezdődő modern és kortárs művészeti alkotások otthona.

A gyűjtemény magában foglalja a festményeket, szobrokat, fotókat, filmeket és más vizuális művészeteket. Kiemelkedő művészek, mint Picasso, Kandinsky, Matisse, Duchamp és Pollock munkái mellett a digitális művészet és a multimédia alkotásai is helyet kapnak.

Minden információ itt!

Külsőre mintha egy gyárépület lenne
Külsőre mintha egy gyárépület lenne

Musée Rodin

A Rodin Múzeum, Auguste Rodin neves francia szobrászművész munkásságának és életének szentelt múzeum.

1916-ban maga a művész ajánlotta fel a francia államnak teljes művészeti gyűjteményét azzal a feltétellel, hogy létrehoznak egy intézményt a műveinek bemutatására. Ez 1919-ban, Rodin halála után nyílt meg. Szinte az összes fontos szobrát és több mint 7000 rajzát láthatjuk, valamint a művész által gyűjtött antik műalkotásokat.

Egy gyönyörű 18. századi rokokó stílusú kastélyban, a Biron Hotelban található. Az épületet és a hozzá tartozó kertet Rodin saját műtermeként és otthonaként is használta az élete utolsó éveiben. A kastély kertje egy szabadtéri galéria szerepét tölti be, ahol Rodin számos híres szobrát, köztük a „Gondolkodó” és a „Pokol kapuja” című műveket helyezték el.

Minden információ itt!

Rodin híres szobra
Rodin híres szobra

Musée du Quai Branly – Jacques Chirac

Az Eiffel-toronyhoz közeli múzeum a nem európai civilizációk művészetét és kultúráját mutatja be.

Nevét Jacques Chirac volt francia elnökről kapta, aki nagy támogatója volt a projektnek, és elkötelezettje volt a kulturális sokféleség és a nem európai művészetek népszerűsítésének.

Gyűjteménye több mint 300.000 műalkotást és tárgyat tartalmaz, amelyek a múzeum négy fő földrajzi területéről származnak. A kiállított tárgyak között találhatóak ritka szobrok, maszkok, ékszerek, hangszer, valamint szövetek és ruházati darabok, amelyek bemutatják a különböző kultúrák gazdagságát és sokszínűségét.

Minden információ itt!

Musée de l’Orangerie

A Concorde tér mellett álló múzeum elsősorban a 20. század eleji impresszionista és posztimpresszionista művészet gyűjteményének otthont ad.

Leginkább a Claude Monet „Vízililiomok” sorozatának állandó kiállításáról híres. Ezt a művész ajándékozta a francia államnak, azzal a feltétellel, hogy megfelelő helyet biztosítsanak a műveknek.

Ám gyűjteménye nem csak Monet mesteri alkotásaira korlátozódik, hanem számos más kiemelkedő művész munkáit is magában foglalja. A múzeum második szintjén található Jean Walter és Paul Guillaume gyűjtemény, amely több mint 140 műalkotást tartalmaz, köztük Renoir, Cézanne, Matisse, Picasso és Modigliani műveit.

A kiállítás kiváló áttekintést nyújt a 20. század eleji művészeti mozgalmakról, beleértve az impresszionizmust, a posztimpresszionizmust, a kubizmust és az iskolákat, amelyek e mozgalmakból fejlődtek ki.

Minden információ itt!

Musée Carnavalet

Párizs történelmét mutatja be az őskortól egészen a 20. századig, különös tekintettel a francia forradalomra.

A múzeumot két történelmi épületben alakították ki: a Carnavalet Hotelben és a Le Peletier de Saint Fargeau Hotelben. Előbbi a fő helyszín.

Több mint 600.000 tárgyat láthatunk, beleértve festményeket, szobrokat, bútorokat, maketteket, fotókat és személyes tárgyakat, amelyek Párizs történelmének és kulturális életének különböző aspektusait mutatják be.

A gyűjtemény kiemelkedő darabjai közé tartoznak a francia forradalommal kapcsolatos tárgyak, mint például a Bastille börtön kulcsa, valamint az olyan híres személyiségekhez köthető tárgyak, mint Voltaire vagy Marcel Proust.

Minden információ itt!

Musée Grévin

Ez egy viaszmúzeum, ahol híres személyiségek, történelmi és kulturális alakok élethű másolatai láthatók.

Egykori művészeti vezetője, Alfred Grévin, híres karikaturista és viaszszobrász volt, akinek nevét a múzeum viseli. Egyszerű kiállításterülettel indult, de ma már a korabeli és a modern kor híres alakjait egyaránt bemutatják.

Több mint 200 élethű viaszfigura található itt, köztük olyan nemzetközi hírességek, mint Michael Jackson, Albert Einstein, vagy éppen a francia elnökök. Emellett történelmi jeleneteket és híres filmjeleneteket is megörökítenek.

Minden információ itt!

Chaplin viaszszobra is látható
Chaplin viaszszobra is látható

Divatmúzeum (Palais Galliera)

Ha már a divat egyik központja Párizs, meg kell említenünk ezt a múzeumot is.

Marie Brignole-Sale Galliera grófnő által adott nagylelkű adományból építették, aki a múzeumot saját magának és a divatnak szentelte. 1977 óta működik nyilvános intézményként.

Gyűjteménye több mint 200.000 darabból áll, amely a 18. századtól napjainkig terjed, és magában foglalja a ruházati darabokat, kiegészítőket, vázlatokat, fotókat és divattervezéseket. A leghíresebb francia divattervezők, mint például Yves Saint Laurent, Chanel és Christian Dior, valamint nemzetközi tervezők munkáit is megcsodálhatjuk.

Minden információ itt!

Palais de Tokyo

Az egyik legjelentősebb kortárs művészeti központ a Szajna partján helyezkedik el, közel az Eiffel-toronyhoz. Nevét arról az utcáról kapta, amelyen az épület található.

Nincsen állandó gyűjteménye, időszakos kiállításoknak ad otthont. Ezek a kiállítások a világ minden tájáról érkező kortárs művészek munkáit mutatják be, a festészettől és szobrászattól kezdve a digitális művészetig és a multimédiás installációkig.

Minden információ itt!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató