Hosszú hétvégém Párizsban

by radopeter1983
Hosszú hétvége Párizsban

Sok európai fővárosban jártam már, de Párizs eddig kimaradt. Két és fél napig jártam a várost és a legfontosabb látnivalókat fel is kerestem.

Még novemberben találtam 7500 Ft-os Budapest-Párizs Wizz Air járatot, ami ráadásul az Orly reptérre közlekedik. A hétfői hazaút azonban elég drága volt, így inkább aznap Rómába utaztam tovább, nem haza. 🙂

Péntek

Bejutás az Orlyról

Fél 1-kor landolt a gép az Orlyn, ami a város déli részén van. Van közvetlen busz is a belvárosba (Orlybus), amire nem jó a tömegközlekedési jegy és a napijegy. A T7-es villamos azonban egy útra szóló jeggyel igénybe vehető (2.15 €), a Villejuif-Louis Aragon végállomásnál át lehet szállni a 7-es metróra. A reptéren követni kell a T7 jelzést.

Tömegközlekedési jegyek

Mindenhol vannak jegyautomaták, a Paris Visit Card-ot vettem. Ezzel korlátlan számban lehet utazni. Az 1-3 zóna bőven elég (külvárosban szálltam meg, oda is elég volt), én 3 napos jegyet vettem, az 30.90 € volt. (Van 1, 2, 3 és 5 napos).

(Ha viszont az 1-es vagy 2-es zónában van a szállás, akkor elég sima napijegyet venni, az olcsóbb.)

A napijegyet mindig érvényesíteni kell: metrónál a kapunál, buszon és villamoson a jegykezelőgépbe kell tenni a nyílásba. Fontos, hogy naptári napra szól a napijegy, az első érvényesítés az első nap.

A napijegyre elvileg rá kell írni a nevet, valamint az első és utolsó nap dátumát. Én nem írtam rá és az ellenőr nem problémázott ezzel.

A sima jegy (t+ a neve) 2.15 €, ami 90 percig érvényes (ugyanúgy, mint Budapesten). Viszont itt csak a következő átszállások engedélyezettek: buszról buszra, buszról villamosra, villamosról villamosra és villamosról buszra. Tehát metróra nem szállhatunk át.

A tömegközlekedésről részletesebben itt írok!

Csomagmegőrző

Nem akartam estig cipelni a hátizsákot, így a Gare d’Est vasútállomás megőrzőjében hagytam, ami kifejezetten olcsó. A -1. szinten, a Paul pékség mellett található, biztonsági szolgálat őrzi. 7.30-tól 22.30-ig van nyitva.

Három méretű rekesz van: kicsi (5.50 €), közepes (7.50 €), nagy (9.50 €). Én a kicsit választottam, de annak az űrtartalma is elég nagy. Becsukjuk az ajtaját, elfordítjuk a zárat, bedobjuk a pénzt az automatába és már kész is. A kapott nyugtán rajta lesz minden. Fontos, hogy csak érmével működik! Viszont van váltóautomata, ahol a bankjegyért kapunk érméket. A kinyitáshoz a kapott nyugtát kell a nyílásba tenni és az ajtó kinyílik.

Elvileg több másik pályaudvaron is van (Gare de Lyon, Gare du Nord, Gare Montparnasse), de ezt nem tudom megerősíteni. A Gare d’Est elég központi hely, több metró is érinti, így megfelelő a poggyászoknak is.

Sacré Coeur bazilika

Metróval utaztam ide, rövid gyaloglás után már előttem is volt a dombtetőn az impozáns bazilika. Ingyenes a belépés, mindenképp menjetek be! Én felgyalogoltam, de egy siklóval is fel lehet menni.

Épp kezdődött egy mise, így a csodás belső tér még emelkedettebb lett. Valóban hatalmas a mérete, főleg a kupola miatt.

A bazilikával szemben állva jobbra lent van egy kulturált mellékhelyiség, 2 euró a használati díj.

Place du Tertre

Pár száz méterre van egy kis tér és pár utca, ahol sok kávézó, étterem, üzlet található. Nagyon hangulatos rész, érdemes elsétálni.

Concorde tér

Ez egy nagy tér, ahonnan a Champs-Élysées kezdődik, a város egyik központi tere.

Közepén egy nagy obeliszk emelkedik, északi oldalán pedig a Hôtel de la Marine csodás épülete áll. Bár éppen újították a teret, de innen lehet kezdeni egy jó kis sétát.

Champs-Élysées

Azt hiszem, erről sokat nem kell írnom. A széles útszakasz az egyik leghíresebb utca a világon. Rengeteg elegáns üzlet áll itt, köztük a Louis Vuitton és a Dior épületét már messziről ki lehet szúrni.

Két palotát kiemelnék. A Grand Palais éppen zárva volt felújítás miatt, de a szemközti Petite Palais-ba ingyen be lehetett menni. Művészeti múzeum amúgy, egy kisebb kiállítást lehetett meglátogatni. Ám az épület belsejét szintén megérte látni.

Arc de Triomphe

A Diadalív zárja le északnyugati irányba a Champs-Élysées-t. Élőben érzékelni igazán, hogy valóban milyen nagy.

A forgalom körben végig nagy, így elég nehéz jó képet készíteni. A legjobbat pont a túloldalról kaptam el, érdemes a Champs-Élysées-vel szemközti úthoz átmenni (aluljáró is van, azon könnyebb).

Aluljárón keresztül az építményhez is át tudunk menni. Itt tudunk venni jegyet is a tetején lévő kilátóba. Én nem mentem fel, mert kicsit esett az eső, így nem volt jó idő a látványhoz.

Eiffel-torony

Tudom, sokaknak az első helyen van, hogy felmenjenek a kilátórészbe, ám én erre nem vágytam. Inkább a Montparnasse-ba mentem vasárnap, ahonnan a torony is látszik.

A Diadalívtől elsétáltam, nagyon izgalmas volt, ahogy egyre közelebb kerültem a toronyhoz. Aztán a Szajna parttól remek képeket lehetett készíteni, még egy szivárvány is keletkezett. Valóban hatalmas a mérete, nem kellett csalódnom (a kép nem filteres, valóban ilyen színek voltak).

Úgy döntöttem, megvárom a sötétedést. A Champ-de-Mars parkban üldögéltem egy kicsit és egyszer csak fénybe borult a torony. Mindenképp ajánlom, hogy Ti is éljétek át a látványt.

A mai napra ennyit terveztem, metróval mentem a táskámért, majd a szállásomra.

Szombat

A délutáni napra már a hét elején is esőt írtak, így rutinos módon délutánra tettem a Louvre és a Musée d’Orsay múzeumokat. Délelőtt felhős időben pedig felkerestem néhány helyet.

Panthéon

A városba menő metró egyik megállója nem messze volt, így itt kezdtem a délelőttöt. Sajnos épp két nagy sátor volt az épület előtt, így szemből nem lehetett tisztán látni, viszont így is látható volt a hatalmas mérete.

És ha már itt vagyunk, a Panthéon mögötti Église Saint-Étienne-du-Mont templomot is érdemes megnézni. Csodás béletes kapuja és díszítése nem mindennapi.

Jardin du Luxembourg

Párizs egyik legfontosabb parkja a Panthéonhoz vezető út végén van.

Nagy, tágas park, rengeteg szoborral, a Luxembourg-palotával és előtte egy szökőkúttal. Itt el is időztem egy picit, sok szék van, némelyik döntött, hogy még jobban lehessen relaxálni.

Église Saint-Sulpice

A parktól néhány sarokra van ez a templom, amely Párizs 2. legnagyobb temploma. A Da Vinci-kód filmben is szerepelt.

Ingyenes a belépés, így természetesen bementem, hogy lássam belülről.

Musée d’Orsay

Délre volt jegyem, a beléptetés egy perc alatt meg is volt. Mindenképp vegyetek előre neten jegyet, mert nagyon hosszú sor állt a helyszíni jegyvételnél!

A kabátot leadtam a megőrzőben (ingyenes) és mentem is felfedezni a múzeumot. Rögtön abba a részbe érünk, amelyet sok képen lehet látni. Remek élmény ott állni és nézni, hogy egy ilyen fontos múzeumban van az ember!

Több szint van, stílusok és időszakok szerint van rendezve. Érdemes ide a Louvre előtt jönni, mert utána a kultúrsokk miatt nem biztos, hogy akkora kedve lesz az embernek. 🙂

Louvre

Szerdán vettem meg a jegyet 15 órára, szinte kötelező előre megvásárolni. Nem is láttam helyszíni jegyeladást, ami nem csoda, hiszen állandó a nagy érdeklődés.

Két bejárat van. Az egyik fent a híres üvegpiramisnál, ahol hatalmas sor állt. Ráadásul épp elkezdett esni az eső, így itt szépen eláztak a látogatók. Kellemetlen idő esetén ne ide álljunk be a sorba!

Én rutinos voltam, a másik bejárathoz mentem, ami a Louvre alatt van. Ha szembe állunk az épülettel, akkor bal oldalon, az utcára nyíló kapunál kell keresni. Itt egy kisebb pláza van, itt legalább kellemes idő van. Elég gyorsan ment a beléptetés, kb. 15 perc alatt bent is voltam.

Van ingyenes csomagmegőrzés a -1. szinten. A rekesz becsukása után egy négyjegyű számot bepötyögünk, amivel ki is tudjuk nyitni. Jegyezzük meg a rekeszszámot és főleg ezt a kódot.

Ezután nekiláttam a felfedezésnek. Hát, oldalakat tudnék írni, de szerintem felesleges. Hihetetlen mennyiségű alkotás, aki szeretné alaposan körbejárni, egy napot rá kell szánni. Megmondom őszintén, a 3. órában már elfáradtam: a Musée d’Orsay-val együtt egy nap ez baromi nagy kultúrsokk. 🙂

A legtöbb ember természetesen a Mona Lisa-nál van (711-es terem). Számomra kissé érthetetlen, miért ez a legnagyobb szám. Számtalan más alkotás sokkal szebb. De hát kinek ez, kinek az…

Érdemes rendszert bevinni a látogatásba: például elindulni egy irányba és egy emeleten, majd le és vissza. Néha az ember nem tudja, merre is van éppen. 🙂

Vasárnap

Notre-Dame

A híres templom, ami pár éve tűzvészben megrongálódott, hamarosan elkészül. Ezzel kezdtem ezt a napot.

Még elég nagy az építkezés, így a felső részét lehet csak tisztán látni és fotózni. Bár őszintén szólva, semmi különlegesség nincs kívülről, de a neve miatt kötelező felkeresni.

Louvre kívülről

A Szajna mentén sétálva a Pont des Arts hídon át mentem a Louvre belső udvarába. Most nem volt eső, így jó képeket tudtam csinálni.

Jardin des Tuileries

A Louvre-tól a Concorde térig ezen a parkon át lehet menni. Semmi extra nincs benne, kellemes pihenőhely, de nem több.

Colonne Vendôme

A parktól pár utcára áll egy téren a római típusú oszlop, tetején Napóleon szobrával. A téren elegáns épületek állnak, az egyik például a Ritz szálloda.

Église de la Madeleine

Amikor láttam képeken, rögtön az athéni utam jutott eszembe. Kívülről egy ókori görög templomra hasonlít.

Mivel ingyenes a belépés, természetesen bementem. Pont egy mise utolsó része volt, csodás kórus zengett, így végigültem. Eddig nem voltam még francia misén, ezt is kipipáltam. 🙂

Place de la Bastille

Metróval a térre utaztam, ahol egykor a híres erőd állt. Biztos emlékeztek a történelemórára, ahol Bastille ostroma volt az egyik fő francia esemény. Ma már csak egy emlékmű emlékeztet erre, a tér közepén álló Július-oszlop.

Invalidusok háza

A tértől a 69-es busszal mentem ide, már esős időben. Fél órás esőt írt, amikor odaértem, éppen el is állt. Az épület egy nagy kastélyszerű komplexum, amelynek fő udvarát és egy kis részét be is járhatjuk.

Az Invalidusok dómjába ingyenesen be lehet menni, illetve az emeleten egy kisebb hadászati tárgyakat bemutató kiállítást is meg lehet nézni.

Itt van Napóleon sírja, egy mauzóleumban, egy nagy szarkofágban nyugszik a híres vezér. Én ide nem mentem be, mert szorított az idő.

Centre Pompidou

Szerintem a világ egyik legérdekesebb kinézetű művészeti komplexuma. Elsőre biztos valami gyárnak néztem volna, ha nem tudom, mi ez. 🙂

Hôtel de Ville

Ez a városháza, gyönyörű épület. Mivel idén Párizsban lesz az Olimpia, ezt hirdetik a képek is.

Montparnasse-torony

A 4-es metróval utaztam a Montparnasse-Bienvenüe állomásra. Elég kevés a jelzés, hol található a bejárat, 10 perc kellett, mire megtaláltam. Ha a pályaudvarról kijöttök, szemben van a torony. Annak bal oldalán van a bejárat.

A biztonsági ellenőrzés után lifttel egy perc alatt fent is vagyunk az 56. emeleten. Ez egy zárt kilátórész, büfével és ajándékbolttal. Egy lépcsőn kell felmennünk az 59. emeleten lévő nyitott teraszhoz.

17.30-ra vettem online a jegyet, mert 6-kor volt napnyugta, így láthattam világosban, majd sötétben is Párizst. Több mint egy órát voltam fent, csodás volt átélni, ahogy elkezdték kivilágítani az Eiffel-tornyot. Érdemes a jegyet napnyugtára megvenni.

Hétfő

9.35-kor indult a gépem az Orlyról Rómába, így fél 7-kor indultam a szállásomról. Ugyanúgy a T7 villamossal mentem ki.

Az Orly-n már nem kell kivenni a táskából az elektronikus eszközöket és a folyadékokat, az új röntgengép már így is tudja ellenőrizni.

(Az utazás időpontja 2024.02.09-12. volt, az árak és minden más ezen időpontban voltak érvényesek.)

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató