Bosznia-Hercegovina legszebb helyei – 14 csodás látnivaló

by radopeter1983
Bosznia-Hercegovina legszebb helyei

Tuti, hogy Bosznia-Hercegovina keveseknél szerepel úti célként. Pedig természeti látványosságokban is bővelkedik az ország. Nézzünk meg 14 csodás látnivalót!

Az egykori Jugoszlávia volt tagköztársasága. Keletről Szerbia, délről Montenegró, 20 km-es partszakaszon az Adriai-tenger, a többi oldalról Horvátország határolja.

Az 1990-es évek délszláv háború mély nyomokat hagytak az országon. Mind a bosznia-hercegovinai államnak, mind az entitásoknak a fővárosa Szarajevó, bár a Szerb Köztársaság kormányzati központja a gyakorlatban Banja Luka.

Vallási tekintetben Európában egyedülálló: a bosnyákok nagy része muzulmán vallású, a szerbek ortodoxok, míg a horvátok római katolikusok. Ez az építészetben is nagymértékben meglátszik.

Bosznia-Hercegovina legszebb helyei

Mostar

Ha Bosznia és az utazás szóba kerül, legtöbben a mostari hídra gondolnak először.

A város nevét is erről a hídról kapta: az Öreg híd helyi neve Most stari. A 16. században építették az oszmánok, amit a délszláv háborúban leromboltak, majd a kétezres évek elején újjáépítettek. A híd az UNESCO kulturális örökség része.

Ám ezen kívül is van látnivaló. A Mária-katedrális harangtornyában van Európa 2. legnehezebb harangja. Híres még a Karađoz bég dzsámija, mely a legrégebbi hercegovinai dzsámi.

A híd az egyik legsimertebb boszniai látnivaló
A híd az egyik legsimertebb boszniai látnivaló

Blagaj

A Mostarhoz nagyon közeli települést egy folyó és egy épület miatt keresik fel sokan.

Blagaj határában ered a Buna folyó, amelynek forrása Európa egyik legbővízűbb karsztforrása. Emiatt a víz nagyon tiszta, környezete nagyon hangulatos.

A forrás felett áll a Dervisek háza. A kolostort a muzulmán szúfi vallásúak építették, ahol remeteként éltek a szerzetesek. Ennek a vallásnak az egyik legfontosabb zarándokhelye a kolostor.

A forrás és a kolostor népszerű látnivaló
A forrás és a kolostor népszerű látnivaló

Una Nemzeti Park

A nemzeti park Bosznia északnyugati részén, a horvát határnál terül el az Una folyó mentén.

A folyó egy kanyont alakított ki, amelynek legnépszerűbb látnivalója a szebbnél szebb vízesések. Ezek közül a legismertebb a Strbacki Buk. Több lépcsőből áll, a környezet miatt pedig tökéletes látvány fogad minket. Kiépített gyalogutak, hidak segítik a könnyű megközelítést.

A Strbacki Buk több lépcsős vízesés
A Strbacki Buk több lépcsős vízesés

Szarajevó

Bosznia-Hercegovina fővárosát az oszmán uralom nagy mértékben befolyásolta.

A város egyedülálló légkörét a történetét alakító négy vallási csoport (római katolikus, ortodox kereszténység, muszlim és zsidó vallás) által hátrahagyott épített és más kulturális javak adják. Az útikönyvek szerint Szarajevó a világ azon kevés városának egyike, ahol néhány száz méteren belül katolikus és ortodox templom, mecset és zsinagóga is található.

Legismertebb épülete a Gazi Huszrev-bég mecset, amely az ország legrégebben álló mecsete. Emellett az Osztrák-Magyar Monarchia legszebb épülete, a Vjecnica vagyis a Városháza is kötelező program.

Az oszmán uralom meglátszik az építészeten is
Az oszmán uralom meglátszik az építészeten is

Jahorina

Szarajevótól délkeletre, mindössze 25 km-re található az ország legnépszerűbb síközpontja.

Az 1984-es olimpia egyik helyszíne már régóta kedvelt a síelők körében. Nagyon jól kiépült a környék, teljes mértékű hóágyúzhatósága miatt folyamatos a látogatottsága.

A Balkán egyik leglátogatottabb síterepe
A Balkán egyik leglátogatottabb síterepe

Kravica-vízesés

Bosznia déli részén, közel a horvát határnál található a Trebizat folyón.

Több, egymás mellett elhelyezkedő vízesés alkotja. Szélességük 120 méter, legnagyobb magassága 26 méter. Hasonlít a Plitvicei-tavakhoz, itt is ugyanolyan fapallókon sétálhatunk.

Ha esetleg Dubrovnikba megyünk autóval a horvát A1-es autópályán, akkor mindenképp tegyünk egy kis kitérőt, nagyon közel van.

Hasonlít a Plitvicei-tavakhoz
Hasonlít a Plitvicei-tavakhoz

Banja Luka

Bosznia-Hercegovina második legnagyobb városa, amely sok területen az ország kiemelkedő helyszíne.

Turisztikai vonzerejét leginkább a termálforrások és gyógyfürdők adják, emiatt az ország gyógyturisztikai központja.

Hosszú és fordulatos történelme miatt Banja Luka igazán gazdag kultúrával rendelkezik. Számos múzeum található a városban: kiemelkedő a Modern Művészetek Múzeuma, a Bosanski Krajina Múzeum és a Néprajzi Múzeum.

Leghíresebb kulturális nevezetessége a Banski Dvor vagyis a báni palota. A palotát 1930-ban építették Orbász Bánság bánjainak rezidenciájául. Ma a nemzeti tanács épülete.

Bosznia egyik központja több értelemben is
Bosznia egyik központja több értelemben is

Tara-kanyon

Bosznia és Montenegró határán, néhány km hosszan halad a Tara folyó, amely a hegybe vájt egy szép kanyont.

Éppen a jellege miatt a Balkán egyik legjobb raftingos helye a folyó. Néhol igazán erős a sodrás, így az adrenalinfüggők itt kiélhetik magukat. 🙂

De a kirándulóknak is érdemes ellátogatni ide. A folyó körüli erdőkben remek sétákat lehet tenni, a fekete fenyők különösen szépek.

Kirándulóknak és raftingolóknak is tökéletes hely
Kirándulóknak és raftingolóknak is tökéletes hely

Jajce-vízesés

Banja Luka és Szarajevó között félúton található, amely így tökéletes megálló, ha a két város között utazunk.

A vízesés a Plitva-tó és az Orbász folyó találkozásánál alakult ki, 30 méter magasan zuhog alá. Szépségéről sokat elárul, hogy még Csontváry Kosztka Tivadar is megfestette.

Még többet árul el, hogy beválasztották a világ legszebb 12 vízesése közé is.

Beválasztották a világ legszebb vízesései közé is
Beválasztották a világ legszebb vízesései közé is

Pocitelj

A Mostartól délre, a Neretva folyó partján lévő falu egy lakott skanzennek mondható.

A Világörökség listájára felvett település rekonstrukciója a 2000-es évek elején fejeződött be, így sok történelmi épületet láthatunk eredeti formájában. Főbb látnivalói: Ali pasa mecset, Sisman-Ibrahim pasa mecset, Gavran Kapetanovic ház, Sahat-kula óratorony.

A dombon álló tornyokba mindenképp menjünk fel, mert az épületek és a lent folyó Neretva csodás látványt nyújt.

A folyó feletti falu egy skanzen
A folyó feletti falu egy skanzen

Travnik

A Szarajevó és Banja Luka közti város múltja messzire nyúlik vissza, a rómaiak alapították.

Leghíresebb látnivalója a középkorban épült vár, amely a török időben Bosznia legfontosabb városa lett. Ebből az időből származik a Vezírváros elnevezése.

Itt található az ország egyik legszebb dzsámija, a Šarena, azaz Tarka Dzsámi, melynek földszintjén egykor vásárcsarnok működött.

Az ország egyik legszebb dzsámija
Az ország egyik legszebb dzsámija

Trebinje

Egy kisváros Bosznia legdélibb csücskéban, közel Dubrovnikhoz.

A déli fekvése miatt elkerülték a háború pusztításai, így az eredeti városkép fogad minket. Legismertebb látnivalója Mostarhoz hasonlóan egy híd: az Arslanagića-híd körülbelül 500 éves.

Másik nevezetessége a dombtetőn álló Hercegovačka Gračanicai ortodox kolostor, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra.

A kőhíd kb. 5000 éves
A kőhíd kb. 5000 éves

Bihać

Bihács az Una Nemzeti Parktól északra, az Una folyó partján található, az ország nyugati részének egyik fontos városa.

Történelmében több fontos állomás is volt. Ilyen például, hogy itt volt a legnyugatabbra fekvő európai erőd, amelyet az oszmánok valaha meghódítottak. Ennek emléke a Fatihija dzsámi és a Kapitány-torony.

Az Una folyó a városban több kis szigetet hozott létre. Ez nagyon hangulatossá teszi az amúgy hamar bejárható belvárost.

A nyugati rész központja
A nyugati rész központja

Višegrad

Szarajevótól keletre, a szerb határtól nem messze található ez a hangulatos város.

Nevezetessége a Drina folyó feletti híd, amely a Világörökség része. Az 1571-ben épült hidat Szokoli Mehmed budai pasa építtetett, mivel gyerekként itt nőtt fel.

A város híres szülötte Ivo Andrić, Nobel-díjas költő, akinek a Híd a Drinán műve erről a hídról készült.

A híd és a fekvése teszi népszerűvé
A híd és a fekvése teszi népszerűvé

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató