Anglia legszebb helyei – 16 csodás látnivaló

by radopeter1983
Anglia legszebb helyei, látnivalói

Angliáról a legtöbbeknek London jut eszébe, holott az angol vidéket is érdemes felfedezni! Bemutatok Anglia legszebb helyei közül 15 csodás látnivalót!

Anglia legszebb helyei

London

Anglia fővárosa a világ egyik legismertebb és leglátogatottabb városa.

Szerintem tök felesleges írnom bármit is róla, szinte minden témában rengeteg programot nyújt. Én három napot töltöttem Londonban, de nem sikerült bejárni a tervezett látnivalókat. Szóval, ide bőven megéri 4-5 napra is eljönni.

London látnivalók, térképek

Hosszú hétvége Londonban

Londonra nem elég 2-3 nap
Londonra nem elég 2-3 nap

Stonehenge

A kőből álló építménycsoporttal kapcsolatban a mai napig számos kérdés merül fel. A régészeti hely és környéke az UNESCO Világörökség része.

Kiépítése Kr. e. 2500 körül kezdődött, és 2100 körül fejeződött be. A legújabb elmélet szerint az addig jórészt háborúskodásban élő törzsek egységét jelképezi.

Az építményegyüttes több, kör alakú szerkezeti részből áll. Kívülről árok határolja, e mögött pedig közvetlenül töltés emelkedik. A kört északkeleten bejárati nyílás szakítja meg, amihez az ún. Sugárút vezet. A kör közepén patkóalakban elhelyezett, harmadidőszaki homokkőből faragott oszlopok (hármas kövek, vagy trilitek) állnak, ezeket páronként vízszintes kövek kötötték össze.

A mai napig rejtély, miért épült
A mai napig rejtély, miért épült

Windsori kastély

Londontól nem messze, nyugati irányban található, amely világ legnagyobb jelenleg is használt kastélya.

Területe kb 52 ezer km2, egyike a brit királyi család legfontosabb rezidenciáinak (a másik ilyen a szintén híres, skót balmorali kastély). Az idők folyamán a kastély egyaránt volt helyőrség, erőd, otthon, királyi székhely és börtön is. A 14. század óta folyamatosan épültek hozzá, legutóbb az 1992-es tűzvész után alakult át a kinézete.

Külön ki kell emelni az épületrészek közül a Szent György-kápolnát. Ez az angliai gót építészet talán legszebb példája. Számos királyi istentisztelet, esküvő és különösen a 19. és 20. században temetkezés helyszíne volt.

A brit királyi család rezidenciája
A brit királyi család rezidenciája

Liverpool

Észak-Anglia egyik legfontosabb városa a Mersey-folyó torkolatában. Nevét leginkább a Beatles és a híres futballcsapat, a Liverpool FC révén ismerik.

Építészete is kiemelkedik az országon belül: kimagaslóan magas mennyiségű nem anglikán épület található. Ezen kívül az egyik legtöbb köztéri szobor is itt látható. A városban két katedrális is van: anglikán és római katolikus. Előbbi a leghosszabb hajójú, leghatalmasabb orgonájú és leghangosabb harangú székesegyház a világon.

Kultúrája, művészete is méltó a város hírnevéhez. Itt rendezik az Egyesült Királyság legnagyobb művészeti fesztiválját. Múzeumai közül pedig a Tate Liverpool Gallery a legismertebb.

Liverpool kulturális és futball központ is
Liverpool kulturális és futball központ is

Canterbury-i katedrális

Anglia egyik legrégebbi és leghíresebb keresztény központja, a canterburyi anglikán püspökség székhelye. 1988 óta a kulturális világörökség része, a Szent Ágoston-apátsággal és a Szent Márton-templommal együtt.

Méretei is tiszteletreméltóak: teljes hossza 160 méter, legmagasabb tornya 72 méter. Belső tere is impozáns: a gótikus főhajóban ólomüveg-ablakok és híres történelmi személyiségek szobrai is láthatók.

Az egyik legismertebb keresztény központ
Az egyik legismertebb keresztény központ

Warwick-kastély

A Birminghamtől délnyugatra, Warwick városában, az Avon-folyó mellett található kastély történelmi szempontból is fontos volt.

1068-ban építtette Hódító Vilmos, egészen a 17. század elejéig erődítményként funkcionált. Ekkor a Greville családnak adományozták, akik vidéki házzá alakították át. Ez a főúri pompát a mai napig láthatjuk, ugyanis a kastély nyitva áll a turisták előtt.

Fontos erőd volt hosszú időn keresztül
Fontos erőd volt hosszú időn keresztül

Brighton

A dél-angliai város és környéke az egyik legfelkapottabb tengerparti rész.

Brighton igazi pezsgő város, tengerpartját rengetegen látogatják szinte egész évben. Központi része a kikötő, amely igazi szórakoztató-központ.

Másik népszerű látványossága a British Airways i360 kilátó. A futurisztikus, mozgó üvegkapszula 137 méter magasan van, koktélbárral és lélegzetelállító kilátással az óceánra és a városra.

Anglia legnépszerűbb tengerparti helye
Anglia legnépszerűbb tengerparti helye

Lake District

Észak-Angliába, Skóciához közel található a „tóvidék” elnevezésű nemzeti park.

A kb. 55 km hosszú területen sok tó található, amelyek a jég vájta völgyekben töltődtek fel vízzel. A vidéket az az UNESCO felvette a világörökségi listájára.

A Lake District Anglia kevés hegyvidékes területének egyike. Itt található Anglia legmagasabb pontja, a Scafell Pike (978 méter) is. Népszerű kiránduló- és pihenőhely, amely szép tavairól és hegyeiről híres.

Anglia legismertebb nemzeti parkja
Anglia legismertebb nemzeti parkja

Leeds

Keveset hallunk erről a városról, pedig London után a legnagyobb üzleti központ és az egyik legdinamikusabban fejlődő vidék.

Kulturális téren rangos egyeteme és több híres múzeuma kiemelkedő. A város vezető iparát, a textilipart mutatja be az Armley Mills Museum. Emellett itt található a világ legnagyobb orvostörténeti kiállítása is.

A leedsi körzetnek több mint 65%-át borítja zöldövezet és a városközpont alig húsz mérföldre fekszik a Yorkshire Dales Nemzeti Parktól, ily módon az egyik legkitűnőbb tájjal, látvánnyal rendelkezik egész Angliában.

Leeds gyorsan fejlődő város
Leeds gyorsan fejlődő város

Whitby-apátság

Az apátság egy 7. századi keresztény kolostor volt, amely később bencés apátsággá alakult. Romjaiban is csodás látványt nyújt.

A templom az Északi-tengerre néző keleti sziklán, az angliai Észak-Yorkshire-ben található Whitby felett áll. A tengerre és a városra is szép panoráma nyílik.

Már a fekvése is csodás
Már a fekvése is csodás

Doveri sziklák

A délkeleti partoknál fekvő Dover fontos kikötőváros, de a fehér, magas szikláiról is híres.

A fehér színe az algákból származó mészanyagból ered. A kb. 100 méter magas mészkősziklák több km-en keresztül emelkedik a tenger fölé. A városból a kikötőből induló ösvényen juthatunk a sziklák tetejére. De érdemes lemenni a tengerpartra is, onnan talán még szebb a látvány.

A fehér sziklák már a tengerről is láthatók
A fehér sziklák már a tengerről is láthatók

Cotswolds

Anglia legelbűvölőbb vidéke, Bristoltól északkeleti irányban. Cotswolds AONB elnevezéssel találkozhatunk, ami egy természetvédelmi részt jelöl.

A vidék rengeteg apró, kis lakosú falvakból áll, ami valóban olyan, mintha egy filmben lennének: kőből épült házak, zöld környezet patakokkal, csendes környezet.

Cotswolds központi települése Bibury. Egyik utcája, az Arlington Row a turisták fő célpontja: ez az utca az angol útlevelekben is szerepel, olyan csodás.

Anglia legelbűvölőbb vidéke
Anglia legelbűvölőbb vidéke

York-i katedrális

Anglia és Észak-Európa legnagyobb gótikus temploma, a második legmagasabb egyházi méltósága Canterbury érseke után.

A katedrálist 1220-ban kezdték építeni, a munka 1480-ig tartott. A templom belső hossza 148 méter, magassága 35 méter. Három tornya van, a középsőbe 275 lépcsőn lehet feljutni. 111 ólomrekeszes, festett ablaka van, amelyek közül az Öt nővér ablaka az egyik leghíresebb.

A gótikus templom építése 260 évig tartott
A gótikus templom építése 260 évig tartott

Durham

A város Északkelet-Angliában található, a Wear folyó völgyében. A belváros a folyó kanyarjában van, így fekvése is nagyon szép.

Székesegyháza és vára az UNESCO világörökség része. A katedrális híres zarándokhely, a román stílus és a gótika közötti átmenet egyik legszebb példája, a normann építészet egyik kiemelkedő alkotása.

A folyó kanyarulatában álló vár szintén a normannok építménye, a város fekvése miatt jelentős erőd volt évszázadokon át. Különlegessége, hogy 1840 óta a durhami egyetem kollégiuma, a diákok szobái a vártoronyban találhatóak.

A belvárosa a katedrálissal, a várral és a folyókanyarulattal nagyon szép
A belvárosa a katedrálissal, a várral és a folyókanyarulattal nagyon szép

Bath

A Bristolhoz közeli város nevezetessége a nevében is benne van: itt található Anglia egyetlen meleg vizes fürdője.

Nem meglepő, hogy már a római korban népszerű helyszín volt. Ekkor épült ki a fürdőkomplexum, de mai formáját csak néhány évszázaddal ezelőtt nyerte el.

A fürdő természetesen vonzotta az angol arisztokráciát is, a város egyéb részein is érződik ez. Legszebbek a Royal Crescent (Királyi félhold) és a Circus (Körtér), amelyek Palladio-stílusban épültek a 18. században.

Itt van Anglia egyetlen meleg vizes fürdője
Itt van Anglia egyetlen meleg vizes fürdője

Staithes

Az Északi-tenger partján, Yorkshire megyében található ez a bájos kis falu csodás környezetben.

Az egykori halászfalu mára népszerű turistahely lett. Egy pici öbölben fekszik a Staithes Beck folyó és egy sziklafal találkozásánál. Ez és a színes házikók miatt lett felkapott látványosság.

Fekvése miatt lett népszerű turistahely
Fekvése miatt lett népszerű turistahely

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató