Skócia legszebb kastélyai, várai

by radopeter1983
Skócia legszebb kastélyai, várai

Skócia „tele van” csodaszép kastéllyal és várral. Éppen ezért az összeset nem is próbáltam meg összegyűjteni. Viszont a legszebb skót kastélyok és várak biztosan szerepelnek a cikkben!

Ne felejtsd el megnézni Skócia legszebb természeti látnivalóit, városait sem!

Skócia legszebb kastélyai

Dunrobin kastély

A kastély Inverness-től északra a keleti parton, Golspie-ben található.

Első említése 1401-ből származik a Sutherland grófok rezidenciájaként. Az évszázadok alatt többször bővítték és átalakították. A mai L-alakú épületegyüttes a 17. században alakul ki.

A mai csodás francia kertet versailles-i mintára a 19. század közepén Charles Barry, a westminsteri parlament építésze alakította ki.

A kastélyhoz csodaszép francia kert is tartozik
A kastélyhoz csodaszép francia kert is tartozik

Drummond kastély

A kastély leginkább a kertjéről híres, amit „a teraszos kertek legjobb skót példájaként” is szoktak nevezni. A kastély a Gask Ridge néven ismert szikla gerincének egy részén helyezkedik el.

A kastély a 15. század végén épült toronyházból és a 17. században épült villából áll. Mindkettőt átépítették a viktoriánus időkben.

A kertet 1630-ban csinálták, amit a 19. században újjáépítettek.

A kastély szintén a kertjéről (is) híres
A kastély szintén a kertjéről (is) híres

Balmorali kastély

A Dee folyó mentén, a Royal Deeside néven ismert területen áll a Cairngorms Nemzeti Parkban.

A birtokot 1852-ben Viktória királynő és házastársa, Albert herceg vásárolta, és mindmáig ez a királyi család kedvenc nyári rezidenciája.

A herceg azonnal tervezgetni kezdte a kastély bővítését, valamint egy új, nagyobb, a királyi családhoz illő kastély építését. Az új kastély a régitől körülbelül 100 méterre épült és 1856-ra fejezték be. Ezt követően a régi épületet lebontották.

Manapság április és július között, a királynő éves látogatásának kezdetéig folyamatosan látogatható. A kastély belső terei közül egyedül a bálterem áll nyitva az érdeklődők előtt.

Manapság is a királyi család kedvenc nyári rezidenciája
Manapság is a királyi család kedvenc nyári rezidenciája

Glamis kastély

Skócia egyik legkeletibb kastélya. Ez az épület Strathmore és Kinghorne grófjának lakóhelye.

A kastély a Lyon klán birtoka volt egészen a 14. századtól, de az épület csak a 17. században nyerte el mai formáját. Ebben a kastélyban töltötte gyerekkorát Bowes-Lyon Erzsébet brit királyné, II. Erzsébet édesanyja.

A kastélyt a világ egyik leghírhedtebb kísértetjárta helyeként tartják számon. Egy befalazott szörnyeteget tartanak nyilván a falak között. A legenda szerint az itt lakó család torzszülött gyermeke, akit egész életében a kastély falai között tartottak fogva, halála után pedig itt is falazták el.

A világ leghíresebb kísértetkastélya
A világ leghíresebb kísértetkastélya

Culzean kastély

Maybole település közelében, Skócia Ayrshire-i tengerpartján található a sziklatetőre épült kastély. Korábban a skót főnemesek, a Kennedy-klánhoz tartozó Ailsa márkijai lakták.

Az L-alakú Culzean-kastély David Kennedy, Cassilis 10. grófja megrendelésére épült a 18. század végén. Tartozik hozzá egy 500 hektáros gyönyörű park is.

Fő látványossága az üvegtetejű ovális lépcsőház az épület középpontjában és az ebből nyíló, félkör alakú, tengerre néző szalon.

Az egyik szobáját a 2. világháború alatt az amerikai Dwight Eisenhower tábornok rendelkezésére bocsátották, amelyben ma az életét bemutató kiállítás látható.

A kastély képe díszíti az ötfontos bankjegy hátoldalát.

A kastélyban Eisenhower is többször járt
A kastélyban Eisenhower is többször járt

Inveraray kastély

Nyugat-Skóciában, a Loch Fyne partján található. A 17. század óta a Campbell-klán feje, Argyll hercege birtokolja. Skócia legszebb kastélyaként is emlegetik.

A 15. század óta áll hercegi rezidencia, a mai barokk-gótikus kastély a 17. században épült, végleges formáját a 19. század végén nyerte el.

Leghíresebb része a fegyverterem, amelynek magassága 21 méter. A kiállított fegyverek bemutatják Skócia és a Campbell-klán történelmét.

Sokan a legszebbnek ezt tartják
Sokan a legszebbnek ezt tartják

Kilchurn kastély

Az Inveraray kastélytól nem messze északra, a Loch Awe tó északi csücskében áll. A helyszín és a környezet miatt népszerű fotóshely.

Először a 15. század közepén építette a Campbell-klán, akik a várat és területüket a következő 150 évben kiterjesztették. Ezután erőddé alakították, majd az 1700-as évek végén a hely elhagyatott lett.

Fekvése miatt népszerű fotóshely
Fekvése miatt népszerű fotóshely

Dunvegan kastély

Skócia legrégebbi folyamatosan lakott kastélya, amely a híres MacLeod-ok ősi otthona.

Egyik jellegzetessége a tündérzászló, amely a család ősi öröksége. Ha kibontják, háromszor segíti meg a családot: varázsereje elűzi az ellenséget, az éhséget és gyermekáldást hoz.

A 14. századi kastélyban kiállításokat is láthatunk. Kint egy nagy kertből csodaszép kilátás nyílik a tengerre, ahová fókanéző kirándulásokat is szerveznek.

A MacLeod-ok otthona folyamatosan lakott kastély
A MacLeod-ok otthona folyamatosan lakott kastély

Kelburn kastély

Glosgowtól nyugatra 35 km-re a tengerparti Fairlie település közelében áll ez a színes kastély, amely már a 18. századi építése óta a Boyle család tulajdonában áll.

Nem véletlenül írtam, hogy színes. 2007-ben határozta el a tulajdonos, hogy a falakat színesre festeti a gyerekei javaslatára. Különböző minták, mesebeli alakok kerültek így a falra.

Sajnos a műemlékekkel foglalkozó hivatal már eredetileg is csak ideiglenesen engedélyezte ezt, így nem tudni, meddig látható ebben a formában a kastély.

Egy kastély lehet így is szép
Egy kastély lehet így is szép

Skócia legszebb várai

Edinburgh-i vár

A vulkáni eredetű sziklacsúcson magasodó edinburgh-i vár egy ősi erődítmény. A híres Royal Mile (Királyi mérföld) utca felső végénél, Edinburgh óvárosának nyugati részén található.

Már a 12. században királyi vár állt itt, a Skót Királyság egyik legfontosabb erősségeként pedig számtalan történelmi konfliktus részese volt.

A jelenlegi épületek nagy része a 16. század utáni időkből származik, legismertebb kivétel a Szent Margit-kápolna. Ez Edinburgh legidősebb fennmaradt épülete, mely a 12. század elején épült.

A nevezetes építmények közé tartozik még a királyi palota és a 15. századi nagyterem. A várban találjuk meg a Skót Nemzeti Katonai Emlékhelyet és a Skót Nemzeti Hadtörténeti Múzeumot is.

Itt rendezik meg évenkénti gyakorisággal az úgynevezett Royal Edinburgh Military Tattoo-t, az Edinburgh, sőt egész Skócia egyik szimbólumává vált katonazenekari fesztivált.

A fővárost egykori erődként uralja a vár
A fővárost egykori erődként uralja a vár

Stirling vára

A Stirling városában található vár az egyik legnagyobb és építészetileg, történelmileg is a legfontosabb vár Skóciában.

A vár alapja a 14. században épült, de a fő épületek a 15. és 16. században. Több skót királyt és királynőt koronáztak meg a vár falai között.

A felső udvar déli részén található a palota blokkja. Építését IV. Jakab kezdte el, de valójában V. Jakabhoz köthető. Egyaránt megtalálhatók benne a reneszánsz és a késő gótika építészetének jellegzetességei. Az egyik leglenyűgözőbb skót épületnek tartják.

Skócia legjelentősebb vára
Skócia legjelentősebb vára

Eilean Donan

A vár szigetre épült, amely Loch Duich tóban, a Skót-felföld nyugati részén található.

A vár a skót MacRae klán székhelye. A név jelentése szó szerint „Donan szigete” és egy 6. századi remetétől kapta a nevét.

A várat 1220-ban II. Sándor skót király építette, majd 1719-ben egy angol flotta teljesen lerombolta. A 20. század elején építették újra.

Ma a várban múzeum található. Egyik érdekessége, hogy az egykori konyhájában jellegzetes hangokkal olyan hatást keltenek, mintha éppen a főúrnak készítenének ételt.

A várat csak gyalogosan, egy kőhídon keresztül lehet megközelíteni.

A vár egy kis szigetre épült
A vár egy kis szigetre épült

Urquhart

A vár Loch Ness mellett, az A82-es főut mentén, Fort William és Inverness között található.

A vár középkori Skócia egyik legnagyobb erőssége volt. Sajnos elég romos állapotban van, de még így is lenyűgöző, ahogyan előkelően terpeszkedik el a dombtetőn.

A vár fallal körülvett része egy fekvő nyolcasra hasonlít, amely északkelet-délnyugat irányba van tájolva. Bár egyetlen felső szint sem maradt épen, a támasztó gerendák helyei láthatók a kőfalban, illusztrálva a kor építészeti módszerét.

A látogatói központban található egy kiállítás a vár történetéről, látható jó néhány maradvány a középkorból.

A Loch Ness partján álló vár még romos állapotban is csodás
A Loch Ness partján álló vár még romos állapotban is csodás

Dunnottar vára

Egy romos, középkori erődítmény, amely egy meredek, sziklás földnyelven helyezkedik el Skócia északkeleti partvonalán.

Bár a jelenlegi várrom a 15. és 16. században épült, előtte már állt itt egy erőd a korai középkorban. A romok kb. 50 méterrel emelkednek a tenger szintje fölé.

Dunnottar jelentős stratégiai szerepet játszott a skót történelemben a középkortól egészen a felvilágosodás koráig. Elhelyezkedése miatt egyrészt figyelni tudta az Észak-Skócia felé tartó hajókat, másrészt ellenőrzés alatt tarthatta a szárazföldi forgalmat is.

Két gyalogúton keresztül lehet megközelíteni a várat. Az egyik egy 800 méteres, részben meredek gyalogösvény, mely néhány helyen új építésű lépcsőkkel van ellátva. A várat a parti út (mely az A92-es főúthoz csatlakozik) mentén kialakított autóparkolóval köti össze. A másik egy 3 kilométeres turistaút, amely a stonehaveni kikötő mögötti útból ered és a sziklacsúcs mentén halad délre, a várhoz. Az ösvény meglehetősen keskeny és néhol meredeken emelkedik, de nagyon szép kilátás nyílik a tengerre.

Jelentős stratégiai szerepe volt a csodás kilátást nyújtó várromnak
Jelentős stratégiai szerepe volt a csodás kilátást nyújtó várromnak

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató