A Művészetek völgye, amikor nincs Művészetek Völgye

by radopeter1983
A Művészetek völgye, amikor nincs Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye az egyik legnagyobb magyar kulturális fesztivál. Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend július végén megtelik élettel és látogatók ezreivel. Na, de milyenek ezek a falvak „békeidőkben”? 

Tapolca és Nagyvázsony között egy medencében találunk néhány hangulatos települést közel a Balaton-felvidékhez. 1989-ben volt először a Művészetek Völgye fesztivál, amelyet – két év kivételével – azóta is megrendeznek.

A múltban hat községben zajlottak az események: a fentieken túl Monostorapáti, Öcs és Pula is házigazda volt. Néhány éve azonban Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend falvakra koncentrálódik a fesztivál.

A Művészetek Völgyén csak a programhelyszínekhez kell belépő. A vásár és a fesztiválfalvak ingyenesen látogathatók, tehát bárki megtapasztalhatja a remek hangulatot! Minden információ a hivatalos oldalon elérhető!

Én magam is sokszor részt vettem a fesztiválon, ám ezen kívül is szerettem és szeretek ide járni (jórészt túrázni és bringázni a környéken). Éppen ezért is merem ajánlani, hogy az év más időszakában is keressétek fel ezt a csodák vidéket!

Kapolcs

A 77-es főút miatt is a völgy központi települése, nem véletlenül ez jut eszébe sokaknak.

Ennek megfelelően az elmúlt években a templomtól induló utca elején egy látogatóközpont került kialakításra. A szépen felújított kúriában többek között kiállítások, rendezvényterem, kávézó, az udvari részen pedig biciklikölcsönző is helyet kapott.

Művészetek Völgye látogatóközpont
Művészetek Völgye látogatóközpont

Szemben a templommal található a Molnárház (másik nevén Falumalom). Ezt a 2000-es években a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet felújította, így ma már egy szép épületben és udvarán kiállítások láthatók. Természetesen egy vízikerék is része, valamint a malom működéséhez szükséges eszközök is megtekinthetők.

A Taliándörögdre vezető út mentén, közel a központhoz van egy alkotóudvar. A Csigaházban Alkotóház működik, míg a mellette álló házban a Kovácsműhely. Ottjártamkor szépen fafaragott arcszobrok voltak sorban kitéve. A Kovácsműhely egyik ajtaján pedig bepillanthatunk a műhely belső részébe is.

Alkotóház
Alkotóház
Kovácsműhelybe be lehet lesni
Kovácsműhelybe be lehet lesni

Érdemes sétálgatni a mellékutcákban is. A Molnárház mellett például az Eger-víz patak feletti hídon, a Faluhídon szép szobrok láthatók. Az utcákban pedig több ház is színesen dekorálva van, mutatva, hogy a fesztivál idején előadásoknak adnak helyet (pl. Manó udvar, Bosziudvar).

Taliándörögd

A dombok alatt meghúzódó falu régen is az egyik központi helyszíne volt a fesztiválnak. Szőke András és Hobó előadásai miatt gyakran jártunk ide. 🙂

Legtöbben a falu északi határában álló Szent András templomrom miatt jönnek ide. Bár több hasonló rom van a Balaton-felvidéken, de ennek a fekvése és egyfajta hangulata a az egyik legszebbé teszi. Már többször jártam itt, de ha a környéken bringázom, gyakran ellátogatok ide.

A falu határában álló templomrom
A falu határában álló templomrom

A faluban az Ősök Háza érdemel kiemelt figyelmet. A plébánia kapta ezt a nevet, mert helytörténeti kiállításnak ad otthont. Családfák kutatási anyagai, pajtamúzeum, mezőgazdasági eszköztár, tégla múzeum, híradástechnikai kiállítás, üveggyűjtemény, magbank, a „világ szappanjai” és régi fényképek és használati tárgyak láthatóak a kiállításon. Az épület bejelentkezéssel látogatható, információk itt vannak!

A falura a legszebb rálátás az északi oldalon emelkedő dombról van. A templomromtól lehet egy sétát tenni ide, oda-vissza pár km-ből meg is van.

Kilátás a dombról
Kilátás a dombról

Vigántpetend

A 77-es főút mentén található a Művészetek Völgye „keleti”, legkisebb falva.

A település méreténél fogva kisebb figyelmet kap. A falu központjában egy régi tűzoltókocsi és ottjártamkor a buszmegállóban egy fotókiállítás volt.

Amíg vársz a buszra, egy fotókiállítást is megnézhetsz
Amíg vársz a buszra, egy fotókiállítást is megnézhetsz

Viszont a völgyre a legszebb kilátás a faluból Nagyvázsonyba vezető mellékúton, a Római őrtorony kilátóból van.

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató