2021/04/23
Őrség látnivalók, kirándulási lehetőségek

Az Őrség hazánk egyik legeldugottabb tája. Emiatt is az őrségi hagyományokat még felfedezhetjük a szokásokban, a gasztronómiában és az épületekben is. Ha egy autentikus magyar tájegységen szeretnétek kirándulni, az Őrség tökéletes választás!

Az Őrség zömében Nyugat-Magyarországon, kisebb részben a szlovéniai Muravidéken található történeti és néprajzi tájegység. Nevét onnan kapta, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.

Ha be akarjuk határolni, akkor a Szentgotthárd-Zalalövő-Velemér települések és az országhatár közti területet nevezzük Őrségnek. Az erdővel borított tájegységben csodás apró falvakat és túralehetőségeket találunk.

Nemrég jártam be az Őrséget bringával. Az erről szóló cikkemben “bebizonyítom”, miért is csodás az Őrség!

Őrség látnivalók

Szalafő, Pityerszeri skanzen

Szalafő határában áll az őrségi építészetet bemutató műemlékegyüttes.

A szeres településformák jellemzőit láthatják az ide látogatók. Ez a dombvidékeken elterjedt építészeti stílus, mivel itt védve voltak a tavaszi vizektől és jobb kilátás nyílt a környékre.

Egyik látványossága a legjellemzőbb háztípus, az ún. „kerített ház”, ahol az udvart a lakó- és a gazdasági épületek U alakzata fogja közre, a negyedik oldalt pedig kerítés zárja le.

Csak itt figyelhető meg a kástuval rendelkező ház. Ebben helyezték el a család életbiztonságára szolgáló élelmiszereket és az újratermelést biztosít vetőmagvakat.

A skanzen területen van egy étterem is, ahol az őrségi ételeket kóstolhatjuk meg. Egyik legismertebb őrségi étel a dödölle.

Minden információ itt található!

Az Őrség látnivalók között a Pityerszer kötelező!
Az Őrség látnivalók között a Pityerszer kötelező!

Bölény rezervátum

Pár 100 méterre a skanzentől láthatunk vadlovakat és bölényeket is. Mindenképp érdemes elsétálni ide.

Ezek a bölények attól nagyon különlegesek, hogy az egyetlen kaukázusi bika utódaitól származnak, ilyeneket hazánkban csak itt láthatunk.

Pankaszi harangláb

A szoknyás haranglábat 1754-ben emelték, a település legmagasabb dombján áll. Jellegzetes őrségi építmény az ilyen harangláb, de itt látható a lelglátványosabb.

Négy harangtartó tölgyfa oszlopa egymást keresztező tölgyfa talpon áll, a tölgyfa talpak tartják a szoknya tíz oszlopát is. Az összes oszlopot két irányba dúcok és könyökfák merevítik ki és koszorúgerendák fogják össze. Ezekre támaszkodnak a szoknya szarufái. A faszerkezet semmilyen díszítést nem tartalmaz.

A haranglábat szabadon látogathatjuk a Dózsa útról megközelítve.

A haranglábak gyakori építmények az Őrségben
A haranglábak gyakori építmények az Őrségben

Őriszentpéter

A Zala-folyó menti város az Őrség központja, amely kilenc szerből áll.

Az egyik szeren, a Templomszeren áll az Árpád-kori templom. Az erődített román stílusú templom 1230 körül épülhetett. Az egyhajós téglaépület belseje is nagyon szép, freskók helyett református feliratokat láthatunk.

A Szikszay Helytörténeti Gyűjteményt Szikszay Edit helyi tanítónő hozta létre az 1960-as években. A kiállítás az Őrség történetét, valamint archív felvételek és jellegzetes őrségi tárgyak segítségével az itt élő emberek mindennapjait.

Ha egy nyári szombaton járunk a városban, délelőtt látogassunk el a helyi termelői piacra is.

A rendezvények közül kettőt érdemes megemlíteni. Az Őrségi Vásárt június végén rendezik meg, amely egy kézműves kirakodó vásár. Az ősszel megtartott Őrségi Tökfesztivál az Őrség egyik hagyományos tájterméke, az olajtök köré szerveződik.

A templom Őriszentpéter egyik látnivalója
A templom Őriszentpéter egyik látnivalója

Velemér, Szentháromság-templom

A bevezetőben nem hiába Velemért írtam, mint az Őrség egyik határolópontját. Egy kicsit kiesik a többi látványosságtól, ám a temploma teszi nevezetessé, amelyet a fény templomának is neveznek.

Ugyanis a Szentháromság tiszteletére szentelt, egyhajós, nyugati tornyos, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel ellátott, kőből és téglából épült templom több szempontból hazánk egyik legkülönlegesebb temploma.

Az ablakokon betörő napsugarak bizonyos napokon különleges alakzatokat hoznak létre:

  • A nyári napforduló, azaz a fénybőség idején a szentély résablakán belépő első fénysugár a Madonna köpenye alatt menedéket kereső bűnösöket világítja meg. A fényfolt továbbvonulva a küszöbnél áll meg: ezen a napon nem lép ki a hajóból, azaz kijelöli a templom hosszát. Az utolsó fénysugár a szentély méretét kijelölve a szentély és a diadalív sarkában hal el.
  • Napéjegyenlőség idején a fényjárás több kép egyidejű megvilágításával értelmezi az északi fal jelenetsorát, mivel ebben az évszakban a hajó ablakain behatoló fénysugarak közvetlenül nem, csak visszaverődve jutnak el. A déli ablakokon beeső utolsó fények egyszerre világítják meg Szent Lászlót és a keresztre feszített Krisztust.
  • A téli napforduló idején az alacsonyan járó nap fénye végig közvetlenül az északi falra esik. A legkeletibb ablakon bejutó fény délben a hajó és a szentély határán éri el a padlót, és onnan emelkedve végül a szentségházban enyészik el.
A veleméri templom az egyik legkülönlegesebb hazánkban
A veleméri templom az egyik legkülönlegesebb hazánkban

Magyarszombatfai Fazekasház

Az Őrség egyik legjelentősebb népi mestersége a fazekasság volt.

A házban régen valóban egy fazekascsalád lakott. A kamra volt a műhely, itt láthatunk különböző formájú, nagyságú és színű agyagedényeket. A pajtában áll a boglyakemence, amiben kiégették az edényeket.

A fazekasság az Őrség egyik legfőbb mestersége volt
A fazekasság az Őrség egyik legfőbb mestersége volt

Nagyrákosi Tájház és Kovácsműhely

Az 1800-as évek végén készült a ház, amely a felújított műemlék tájház helyén állt.

Az 1970-es évek végéig működött a kovácsműhely, amelyet aztán a 2000-es években újítottak fel és lett bemutatóház. Nagyon szépen lett kialakítva, sok érdekes régi eszközt láthatunk.

Szentgyörgyvölgyi református templom

A falu már kicsit kijjebb esik az Őrségből, de a temploma miatt szinte kötelező eljönni ide (főleg, ha Veleméren vagyunk)!

A barokk stílusú templom a hazai festett kazettás mennyezetű templomok között az egyik legszebb. A kék-fehérrel festett berakás teszi egyedivé és fantasztikussá ezt a templomot.

Csodálatos a templom és a festett mennyezete
Csodálatos a templom és a festett mennyezete

Őrségi kirándulási lehetőségek

Kétvölgyi kilátó

Kétvölgy falu határában épült a Katalin-hegy 367 méter magas dombtetőn a kilátó.

Nagyon szép körpanoráma nyílik a környező vidékre, dombokra, még Burgenland dombjai is kivehetők.

Könnyen megközelíthető, a Szlovéniába vezető út mentén található.

Szép időben az Alpok vonulatai is látszanak
Szép időben az Alpok vonulatai is látszanak

Vadása-tó

Hegyhátszentjakab falu határában található a tó, amely népszerű a horgászok, fürdőzők és kirándulók körében is.

A Vadása-tó két tóból áll. A kisebb vízfelületű, újabb tó vadregényes, sűrű erdő közepén fekszik, vízéből tuskók állnak ki.

A tónál kemping, büfé és étterem is található.

Hármashatár tanösvény

Felsőszölnökről érhetjük el gyalog a tanösvényen a három határt (Ausztria, Szlovénia, Magyarország) jelző Hármashatár-követ.

A Hampó-völgy, és Vend-vidék páratlan élővilágával ismerkedhetünk meg a túra során, melynek végpontja az ország legnyugatibb csücske.

A hármashatárhoz kellemes túrával jutunk
A hármashatárhoz kellemes túrával jutunk

Kerékpártúrák

Az Őrség remek kirándulási lehetőséget nyújt a bringásoknak is. Az Őrségi Nemzeti Park információja szerint 226 km-es kitáblázott kerékpárvonal található!

Az eldugott, csendes falvak között kis forgalmú utakon lehet haladni és felfedezni a bemutatott őrségi látnivalókat. Ezenkívül a határ közelsége miatt simán át tudunk bicajozni Szlovéniába.

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több magyar cikket szeretnél olvasni!

Hazai cikkek térképen jelölve

Cimkék: , , ,