Maya Riviéra látnivalók – Cancún és környéke

by radopeter1983
Maya Riviéra látnivalók - Cancún és környéke

A Maya Riviérát Cancúntól egészen Tulum városáig szokták emlegetni a Yucatán-félszigeten. Az ősi maja civilizációból megmaradt látnivalók és a fehér homokos tengerpartok népszerű úti céllá tették ezt a mexikói partszakaszt. A Maya Riviéra partszakasz mentén a Karib-tenger a lehető legszebb színtónusait mutatja.

A maják főleg kifejlett írásmódjáról, művészetéről, monumentális építészetéről, valamint matematikai és asztronómiai ismereteiről voltak híresek. A legjelentősebb ősi amerikai civilizáció volt.

A maja civilizáció alkonya a 15. században következett be, amit a 16. századi spanyol hódítás végképp megtört. A népcsoport leszármazottai ma is élnek elsősorban Mexikó, Guatemala és Belize államok területén.

A cikk után nézd meg Apolloniáék csodás képeit a Yucatán-félszigetről!

Maya Riviéra látnivalók

Cancún

A Maya Riviéra központja, itt található a nemzetközi repülőtér is. Második Miami-nak is nevezik a hangulata és a sok amerikai vendég miatt.

Maga a városközponti rész nem sok érdekességet kínál, tipikus mexikói város, elég sok szegényrésszel.

A turistarész, a rengeteg luxusszálloda a belváros keleti részéről induló autóút, a Paseo Kukulcán mentén található. Itt vannak a fehér homokos partrészek és a híres szállodaláncok hotelei is. Ezt a hosszú, 25 km-es részt Zona Hotelera-nak nevezik.

Azoknak ideális választás Cancún, akik a tengerpartot akarják élvezni luxuskörnyezetben. Itt sajnos a mexikói életérzés nem tapasztalható meg, Cancún teljesen „elturistásodott”.

Cancún hosszú lagúnája mentén sorakoznak a luxusszállodák
Cancún hosszú lagúnája mentén sorakoznak a luxusszállodák

Playa del Carmen

Cancúntól 60 km-re délre található. Szintén igazi turistaváros, de itt érződik a mexikói feeling is. Sokak szerint sokkal jobb itt megszállni és itt pihenni, mint Cancún-ban.

Érdekesség, hogy az utcák amerikai mintára merőlegesek és az északkelet-délnyugat irányú utcák számokkal vannak jelölve.

Playa del Carmennek sok kilométeres partszakasza van. A tengervíz nagyon szép azúrkék, a homokföveny finom.

Legnépszerűbb része a Calle Quinta Avenida, amely egy nagyon hosszú sétálóutca. Itt minden megtalálható: üzletek, kávézók, éttermek, bárok. Este mindenképp érdemes elidőzni, nagyon hangulatos.

A város déli részén van a Playacar nevű körbekerített övezet. Ezen belül sok híres szállodalánc hotelje található.

Cancunnál sokkal "mexikóibb" a város
Cancunnál sokkal „mexikóibb” a város

Tulum

A Maya Riviéra déli részén van, amely egy maja romváros is egyben. Minden más maja várostól eltérőben Tulum közvetlenül a tengerparton épült. A 16. században, a spanyol hódítás idején fontos kereskedelmi és vallási központ volt.

A tengerparton álló Tulum Nemzeti Parkban találjuk a romváros épületeit. Szépségét az is adja, hogy a romok alatt kezdődik Tulum csodás homokos tengerparti része.

Legmagasabb épülete a romvárosnak az El Castillo, a Kastély. További három templomépülete Az álászálló istenség temploma (Templo del Dios Descendente), A freskók temploma (Templo de las Pinturas), A szél istenségének temploma (Templo del Dios del Viento).

A hófehér homokos tengerpartot már fentebb említettem. A romváros miatt is fantasztikus környezetben van itt a part. A rom alatt a Playa Ruinas-szal kezdődik a part, majd utána következik a legszebbnek tartott Tulum Beach és a Playa Paraiso.

Itt is van egy olyan rész, amely mentén rengeteg szállodát találunk. A Zona Hotelera Tulum-ban több kilométer hosszan állnak a jobbnál jobb szállodák.

A maja romváros alatti partszakasz csodálatos
A maja romváros alatti partszakasz csodálatos

Chichén Itzá

Bár nem a tengerparton fekszik, Cancún-tól 200 km-re található, ám az egyik fő turistalátványosság.

Az 500 körül épült maja várost a 10. században a Tulából kelet felé menekülő toltékok elfoglalták, majd a harci szövetségre lépő két nép katonai vezetői a maja-tolték birodalom fővárosává tették.

Chitchén Itzá a két maja és a tolték kultúrájának és művészetének találkozási pontja. A város egyedülálló építészeti rom-együttese 1988 óta az UNESCO kulturális világöröksége, és 2007-től a világ hét új csodáinak egyike.

Leghíresebb és legimpozánsabb épülete az El Castillo, a „Kastély”. Ez egy piramistemplom, amelyet 987 körül építtetett a toltékok királya. A pontosan észak-dél-kelet-nyugati tájolású, hatalmas, kilenc teraszra tagolódó, négyzetes kőtemplom 55 méter magas. Minden oldalán 91-91 lépcsőfok – mindösszesen 365 (!) – vezet fel a tetőn álló szentélyhez.

A piramistemplom különlegessége a tavaszi és őszi napéjegyenlőség idején feltáruló érdekesség: a kelő és nyugvó Nap sugarai által vetett árnyékok egy, a templomból előkúszó kígyó alakját elevenítik meg. A fejet és a farkat a piramis alján és tetején kőből faragták ki.

A romváros további érdekesebb épületei: Harcosok temploma, Főpapok temploma, El Caracol (a „csiga”), labdajáték-pálya, Áldozat kútja.

A piramistemplom a Maya Riviéra fő kiránduló-célpontja
A piramistemplom a Maya Riviéra fő kiránduló-célpontja

Cobá

Szintén távolabb van a tengerparttól, Tulum-tól 50 km-re található.

A klasszikus korban, 200 és 800 között az egész maja világ egyik legnagyobb városa volt, mígnem nagy riválisa, Chichén Itzá át nem vette a vezető szerepet a térségben.

Cobá több mint 6500 építményének csak egy kis része van teljesen feltárva. A három legfontosabb épületcsoport a Cobá, a Nohoch Mul és a Festmények Csoportja.

Ezen a területen fekszik az egész maja világ egyik legmagasabb épülete, a 42 méteres Nohoch Mul piramis. Érdemes felmászni a tetejére, mert fantasztikus kilátás nyílik az erdős tájra.

A világ egyik legnagyobb városa volt anno
A világ egyik legnagyobb városa volt anno

Xel-Há Park

Tulum-hoz közel található ez a hatalmas kalandpark.

Nem olcsó a belépő, viszont szinte mindent tartalmaz az ár: több fogásos all inclusive étkezések, kerékpárhasználat, minden élményelem korlátlan használata, törölköző, csomagmegőrzés és bio naptej.

Az élmények között van például egy 30 méter magasról kanyargó csúszda, delfinekkel úszás, sznorkelezés, szikláról vízbe ugrás, kötélen lecsúszás, mangrove erdős részen úszás.

Információk

Xcaret Park

A Playa del Carmen-hez közeli vízparti öko-régészeti park többféle programot kínál.

A látványosságok között van: delfinshow, állatkert, föld alatti folyó, maja falu és barlang, borospince, mexikói temető, 80 méteres kilátó, gyerekeknek külön rész.

Információk

Sian Ka’an Bioszféra-rezervátum

Tulum-tól délre található ez a hatalmas park, amire mindenképp megéri egy napot rászánni.

Négyféle mangrove fajta erdőterület között igazi vízi labirintus, rendkívüli madárpopulációval, de láthatsz akár hatméteres krokodilt, rózsaszínű pelikánok fészkét, hatszázkilós manatit, mázsás teknősöket, a nyílt tengeren delfincsaládot.

A környéken több mint 20 régészeti lelőhely található, beleértve Muyil-t, egy ősi maja kereskedelmi központ romjait is.

Cozumel

A Maya Riviérával „szemben” található ez a sziget, sok óceánjáró hajó is kiköt itt. A szigetre a legtöbb turistát a homokos tengerpartok és a maja kultúrához köthető emlékek vonzzák.

Playa del Carmen-ből 45 perces hajóúttal elérhető, reggeltől estig napi több járat is közlekedik.

Legismertebb látnivalója a San Gervasio, egy maja régészeti lelőhely. Ma hat fő épületcsoport áll a helyszínen, amelyeket sacbék (maja utak) kötnek össze.

A sziget déli részén levő Chankanaab nevű tó (amely egy föld alatti alagúton összeköttetésben áll a tengerrel) az élővilága miatt érdekes: benne a tengeri állatok, a mellette kialakított botanikus kertben a vidék növényzete tanulmányozható.

Cozumel is igazi turistaparadicsom
Cozumel is igazi turistaparadicsom

Isla Mujeres

A 8 km hosszan elnyúló, ám kevesebb mint 1 km széles sziget Cancún városától mindössze néhány kilométerre található.

A szigetet meleg éghajlata és homokos, pálmafás tengerpartjai miatt sokan keresik fel. Az északi végén található Playa Norte nevű partot 2013-ban a TripAdvisor’s Traveler’s Choice beválasztotta a világ 25 legjobb tengerparti strandja közé.

A déli részen található Garrafón park magaslatairól kiváló kilátás nyílik a szigetre és a tengerre, és ugyanitt lehetőség van kajakozásra, búvárkodásra, valamint gyalogos és kerékpáros túrázásra is.

Az állatkedvelő turisták számára a Tortugranja nevű létesítmény is kedvelt célpont: ez egy olyan központ, ahol tengeri teknősöket tartanak, nem csak turisztikai, hanem tudományos megfigyelés céljából is. Van a szigeten egy delfinárium is, ahol akár a delfinekkel való úszásra is lehetőség van.

Sokan keresik fal a Muncada hacienda romjait is. A legenda szerint egy Mundaca nevű kalóz épített egy házat a szerelmének, ám a nő nem viszonozta. A ház azóta is pusztul.

A Cancún-tól nem messze lévő sziget is híres csodás tengerpartjairól

Holbox

Cancúntól északnyugatra, 60 km-re találjuk ezt a még nem „tömegturista” szigetet. A sziget körül könnyen megfigyelhetőek a cetcápák.

Mindössze egy kis várossal rendelkezik, ami a sziget nyugati részén fekszik. Nincs aszfaltozott út sehol, csakis homokos utak, ösvények.

A város környékét bringával vagy golfkocsival is bejárhatjuk.

Sokak szerint épp a kevés turista miatt autentikusabb helyszín, mint Mujeres szigete.

Holbox kevésbé zsúfolt, mint Mujeres
Holbox kevésbé zsúfolt, mint Mujeres

Cenote

Ez egy természetes módon kialakult kútszerű karsztképződmény, amelyből a Yucatán-félszigeten nagyon sok található.

A cenoték általában nagyjából kör alakú nyílással rendelkeznek, az aljukon összegyűlő víz legtöbbször igen tiszta felszín alatti víz. Ezekben lehet fürdeni.

A leghíresebb cenote a Chichen Itzá-ban lévő Cenote X’toloc. Ám a tengerpart közelében is több cenote-park található.

A vízben lehet fürödni is
A vízben lehet fürödni is

Időjárás

A Yucatán- félszigeten két évszak van, egy száraz és egy esős. A száraz évszak a novembertől májusig terjedő hónapok, az esős pedig a májustól novemberig tartó.

Éppen ezért a téli időszakban tökéletes nyaralóhely a Maya Riviéra.

Télen a nappali hőmérséklet 26-28 fok, a tenger hőfoka 25-26 fok.

Augusztustól november elejéig tart a hurrikánszezon, ebben az időszakban lehetőleg ne utazzunk!

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több karib-térséges cikket szeretnél olvasni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató