Keszthely és környéke látnivalók, programok, kirándulások

by radopeter1983
Keszthely és környéke látnivalók, programok, kirándulások

Biztos sokan a Balatont és a Festetics-kastélyt mondanátok, amikor Keszthely neve előkerül. De tudtátok, hogy több mint 15 múzeum is található a városban? Eddig én sem. Már ebből is kitűnik, hogy ha ide jöttök, akkor bizony van mit nézni Keszthelyen. És akkor a környék remek látnivalóit, programjait még nem is említettük!

Keszthely látnivalók

Festetics-kastély

Kezdjük mindjárt a legismertebbel, amely hazánk egyik legszebb kastélya.

A Festetics család meghatározó volt Keszthely történetében. 1739-ben vásárolta meg a területet Festetics Kristóf. A barokk stílusú kastély építése a 18. század közepén kezdődött és átépítését Festetics I. György kezdte meg 1792-ben. A belső munkálatok 1804-ig tartottak. Ma a nagykönyvtár, az alatta lévő egykori levéltár (márványterem) és a kápolna őrzi leginkább a György-kori bővítést.

Ezután 1883 és 1887 között történt a következő jelentősebb átépítés neobarokk és neorokokó stílusban. Ekkor épült meg a torony és a kastély elnyerte a mai formáját.

A kastély 101 helyiségből áll. Bejárata előtt található a család leghíresebb tagjának, gróf Festetics Györgynek a szobra, aki kiemelten fontosnak tartotta a kultúrát.

A kastély az elülső parkból
A kastély az elülső parkból

A kastély híres része a könyvtár, amely kb. 80 ezer kötetes gyűjteménnyel rendelkezik. A könyvek között több régi enciklopédia és régi nyomat található. Ez Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára.

A kastélyhoz egy nagy park is tartozik, természetvédelmi terület. Az épület előtti részen van az Előkert szökőkútja, amelyet „Walesi herceg szökőkútnak” is neveznek. A kastély mögötti részen a rengeteg virág, pad mellett a Hercegi park tava kiemelendő, amely fölött egy eredeti tervek szerint épült hídon kelhetünk át.

A Hercegi park tava
A Hercegi park tava

A kastély területén több múzeum is van, amelyek külön témakört mutatnak be:

  • A Főúri enteriőrkiállítás a 18-19. századi főúri életformát jeleníti meg. Sok egykori tárgy és berendezés maradt meg, amiket szinte eredeti formában láthatunk.
  • A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett vadfajok trófeáinak ad helyet. Az élményt a témához kapcsolódó néprajzi és képzőművészeti gyűjtemény teszi teljessé.
  • A hintókiállítás a kocsik, hintók és lovas szánok mellett a lovaglással összefüggő egyéb tárgyi emlékeket, illetve képzőművészeti alkotásokat is bemutatja.
  • A történelmi modellvasút-kiállítás a kastély „háta mögött”, az út túloldalán lévő épületben található. Ez az egyik legnagyobb modellvasút Európában. A 19-21. századi Magyarország, Ausztria és Németország vasútjait szemléltető óriásmodell az eredeti állomásépületek, vasúti pályák, mozdonyok, szerelvények korhű mása.
  • Népszerű a Pálmaház és a Madárpark is a kastély mellett kialakított részen. A pálmaház egzotikus növényeivel a főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi. Sziklakert, akvárium, kerti tó is ki van alakítva. A madárpark több földrész különleges madárfajainak ad otthont.
  • A Főúri utazások, úti kalandok kiállítás a kastély területén kívül, pár házzal odébb az Amazon Ház Látogatóközpontban került kialakításra. Itt az az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedésének történetét tekinthetjük meg.

Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom

A sétálóutcán dél felé haladva már is látszik a Fő téren álló impozáns torony.

Atemplom gótikus stílusban épült 1390 körül. A város legrégebbi most is álló épülete, továbbá itt találhatók a mai Magyarország legnagyobb gótikus freskói.

A templom három részből áll: a neogót, 19. századi toronyból, illetve előcsarnokból, a templomhajóból és a nyolcszög három oldalával záródó szentélyből. A templomtesthez északról a kolostor, kerengő, sekrestye, délről a Szent Anna-kápolna csatlakozik.

A templomot Szűzanya, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel. A templom előtt található Lackfi István nádor a millennium évében állított lovasszobra.

Oldalról látszik legjobban, hogy elég nagy a templom
Oldalról látszik legjobban, hogy elég nagy a templom

Festetics György ülőszobra

A templom mellett található Festetics György szobra, aki Keszthely életében és fejlődésében meghatározó szerepet játszott.

Születésének 250. évfordulója alkalmából, 2005-ben avatták fel. Farkas Ferenc, Herman Lipót-díjas szobrászművész készítette. Az egész alakos, a mecénás grófot ülő helyzetben, korhű öltözetben ábrázolja a bronzszobor.

A gróf nagyon fontosnak tartotta a kultúrát
A gróf nagyon fontosnak tartotta a kultúrát

Vajda János Gimnázium épülete

A templom és a szobor mellett a gimnázium épülete határozza meg a Fő teret.

Az iskolát gróf Festetics Pál által alapította 1772-ben, mai külsejét 1892-ben kapta. Belső terének legszebb része a Szent Imre üvegablak.

A gimnázium szép épülete, háttérben a gótikus templom
A gimnázium szép épülete, háttérben a gótikus templom

Balatoni Múzeum

A Balaton mentén a legjelentősebb múzeum, amelynek állandó kiállítása rengeteg témát ölel fel. Többek között a geológia, a néprajzi látványtár, a Balaton növény- és állatvilága, a turizmus, a környékbeli várak, a balatoni sportok, a halászat múltja és jelene látható.

A múzeum épülete 1925-1928 között épült Györgyi Dénes tervei szerint neobarokk stílusban. Zala megye első múzeuma a kezdetek óta gyűjtötte a Balaton környékének régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi emlékeit.

A múzeumban van egy szabadulószoba, amelyben azonban nem a kiszabadulás a cél, inkább a közös gondolkodás és a csapatmunka kerül előtérbe. Nincsenek ijesztő, félelmetes, felnőtt tartalmú jelenetek, így bármely korosztálynak ajánlott!

Minden információ itt található!

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár külső kiállítóhely, amelynek területe több mint két hektár, három gazdasági udvarra és egy kertre tagolódik.

Kiállításai, múzeumpedagógiai programjai elősegítik az általános-, illetve középiskolai környezetismeret, nép- és honismeret, biológia és történelem tananyag jobb megértését. Kiállításai közé tartozik a szőlészet és borászat, cselédek élete, növénytermesztés eszközei, kovács- és bognárműhely.

2013-ban az Élménygazdasággal bővült, ahol a Georgikon korabeli gazdálkodást, a jellemző szántóföldi, kertészeti, illetve konyhakerti növényeket, a kiskerti virágokat, a régi magyar haszonállatokat mutatják be.

Minden információ itt található!

Népviseletes Babamúzeum

A múzeumban nem elsősorban a babák, hanem a rajtuk lévő ruhák a lényeg. Rengeteg babán mutatják be a régi Magyarországon élő kisebbségek öltözékét, a régi hagyományok szerinti ruhákat.

A mintegy félezer babákon megelevenednek többek között a palócok, csángók, matyók, sokácok ruhadarabjai.

A Babamúzeum külső része is hívogató
A Babamúzeum külső része is hívogató

Horrorárium és Kínzó Múzeum

A Középkortól az Újkorig, Távol-Kelettől Amerikáig viaszfigurák és képillusztrációk segítségével mutatja be a középkor kínzásait.

Láthatóak a sötét középkor tortúrái, a németalföldi, francia, japán módszerek, de találkozhatunk Drakulával és a csejtei Báthori Erzsébet szadizmusával is. A korabeli dokumentumok alapján elkészített eszközök hűen tükrözik a korábbi századok kegyetlenkedéseit.

Középkori Erotikus Panoptikum

Ez a különleges kiállítás a reneszánsz erotikus irodalmat szolgáló könyvillusztrációk felhasználásával jött létre.

A szilikonfigurákat a Képzőművészeti Egyetem szobrászművész növendékei készítették. Élethűen mutatják be a figurák, milyen pózokban és kisegítő eszközökkel élvezték a gyönyört őseink.

Történelmi Panoptikum

A sétálóutca alatt elnyúló pincerendszerben állították ki a kb. 50 viaszszobrot, amelyek között magyar király, fejedelem, hadvezér, költő, író is szerepel.

Atillától Horthy Miklósig, 1500 évet felölelve teszik a látogatót időutazóvá. Külön pódiumra kerültek az erdélyi fejedelmek az 1848-as és a Rákóczi szabadságharc nagyjai. Egyedülálló kiállítás az Apáca és Papi rend viseletei, mely 120 darab porcelánbabán pompázik.

Vidor Játékmúzeum

A múlt játékait mutatja be ez a hely, ahol külön lányos és fiús rész van.

A játékok négy nagy típuscsoportot alkotnak: az eszközös, a mozgásos, a párválasztós, és a szellemi játékok csoportját. Rengeteg régen használt játék látható, amely a felnőttekben nosztalgiát, a gyerekekben örömet fog okozni.

Nosztalgia és Giccsmúzeum

Ahogy a neve is mutatja, ez a régi idők boltja, amely a sétálóutcán is kitűnik az üzletek közül.

A retró, a mára elfelejtett használati tárgyaink, megannyi megélt szeretett vagy utált emlék köszön itt vissza. Egy hátsó szobában vannak a giccses relikviák, amelyek sok látogató „ízlésbiztosítékát” fogja kiverni. 🙂

Már a bicikli és az ablak mögötti tárgyak is nosztalgiát ébresztenek
Már a bicikli és az ablak mögötti tárgyak is nosztalgiát ébresztenek

Csigaparlament

Itt egy műtárgy látható, de ez a világon egyedülálló.

A 7,5 méter hosszú és 2,5 méter magas óriásmakett a Parlementet ábrázolja. Miskei Ilona készítette, aki 14 éven át 4,5 millió darab pannon-tengeri csigából építette. A csigákat színük szerint is válogatta és formára vágta, hogy a lehető legjobban hasonlítson az épületre.

A Babamúzeum, Történelmi Panoptikum, Játékmúzeum, Kínzómúzeum, Erotikus Panoptikum, Nosztalgiamúzeum és Csigamúzeum mindegyikét a Belvárosi Babamúzeum üzemelteti. A külön belépők mellett van lehetőség kombinált jegy vásárlására is. Minden információ itt található!

Rádió és televízió Múzeum

Az 1820-as években épült egykori késő barokk stílusú, fa gerendás magtárépületben Nádler József helyi vállalkozó 2006-ben alapította meg.

A rádió és tv műszerész, elektrotechnikus alapító több mint négy évtizede gyűjti a régi készülékeket és azokhoz kapcsolódó dokumentumokat. Az ipartörténeti érdekességeket kínáló kiállítás az 1920-as évek végétől mutatja be a szebbnél szebb remekműveket, gramofonokat, a tetszetős formájú polírozott dobozba épített mesterremekeket.

Minden információ itt található!

Kályhák Háza

A kastélypark bejárata mellett van közvetlenül, ahol Európában egyedülálló módon mutatják be a magyar kályhás hagyományokat.

A folyamatosan bővülő, jelenleg 70 darabból álló kiállításon kályhák és kemencék makettjei segítik megismerni a különböző tájegységek sütő, főző, fűtő eszközeit. A kerámiakiállítás egyes tárgyait ráadásul meg is tudjuk vásárolni.

A kiállítás része a fazekasműhely is, ahol akár élőben is láthatjuk, hogyan készülnek a fazekaskorongon a különböző tárgyak.

Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeuma

A Fő tér mögött, egy szűk utcából nyílik ez a kis múzeum, ahol régi zenegépek vannak kiállítva nagyon szép állapotban megőrizve.

A múlt század ötvenes évekig használt zenei eszközök közül láthatunk zenélő dobozokat, gépzongorákat, zenélő órákat, kintornákat.

Keszthelyi móló

Naná, hogy nem maradhat ki a város Balaton partja! A hajóállomás környékén találjuk a szokásos búcsúi hangulatú részt.

Nemrég itt is üzembe állítottak egy óriáskereket, hogy változatosabb legyen a part.

Helikon park

A város legnagyobb zöld területe, ahol kellemes sétát lehet tenni.

A fő sétány közepén áll a Helikon-ünnepségek századik évfordulójára kissé megkésve, 1921-ben emelt kupolás Helikon-emlékmű, ami a város jelképévé vált.

Keszthely egyik jelképe az emlékmű
Keszthely egyik jelképe az emlékmű

Festetics Imre Élményközpont

Közigazgatásilag Gyenesdiáshoz tartozik, de akár kerékpárral is hamar elérhető Keszthelyről. A központ a Keszthelyi-hegység élővilágával, természeti értékeivel, őshonos magyar állatfajokkal, illetve vadfajokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az Állatparkban bivalyok, lovak, szamarak, mangalicák és a baromfiudvar szárnyasai láthatóak. Emellett a Vadfarmon öt nagyvad kerül bemutatásra: gímszarvasok, őzek, dámvadak, muflonok és vaddisznók.

A gyerekek számára is különleges a VR szoba, ahol a bognár, a patkolókovács és a pék munkáját próbálhatják ki a virtuális világ résztvevői.

Minden információ itt található!

Keszthely környéki látnivalók, programok, kirándulások

Hévíz

Nyilván mindenki számára ismert, hogy hazánk legjelentősebb gyógyvize itt található.

A tófürdő Európában egyedülálló természetes tőzegmedrű melegvizű tó, melynek köszönhetően a település Magyarország egyik első számú turisztikai célpontja. A tavat 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból feltörő, percenként 30-40 ezer liter vízhozammal 38 °C-os víz táplál.

Érdekes épülete a városnak a Szentlélek-templom, amely kék színével és alakjával már a modern kort szimbolizálja.

A város északi felén lévő Egregy a borútjáról és az Árpád kori templomáról nevezetes. Sok borozó, étterem van lépten nyomon, ahonnan csodás kilátás nyílik a szemközti dombokra.

Miért érdemes Hévíz városába látogatni?

A templom a modernitást tükrözi
A templom a modernitást tükrözi

Festetics-kilátó

Ha szép panorámát szeretnél, akkor a Keszthelyhez legközelebbi kilátóhoz érdemes menni.

A Gyenesdiás feletti kilátóhoz autóval is fel tudunk menni, így csak pár percnyi gyaloglással csodás kilátásban részesülhetünk.

Kis-Balaton

A Zala-folyó mentén elhelyezkedő nagy terület európai viszonylatban is kiemelkedően értékes vizes élőhelyünk.

2020-ban adták át a Kis-Balaton Látogatóközpontot, amely a terület élővilágát mutatja be. Fő elemei egy interaktív kiállítás, tetőn lévő tanösvény, játszótér, mozi és étterem.

Aki szeret kirándulni, annak a Kányavári-sziget kötelező látnivaló! A sok információs táblával kialakított tanösvények mellett a szigetre vezető különlegesen ívelt, fa szerkezetű híd már önmagában is egyedi élményt nyújt.

Kihagyhatatlan a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum is, ahol Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordája tanyázik. Emellett van állatsimogató is, ahol szelíd állatok várják a kisebbeket is.

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató