Miért érdemes Hévíz városába látogatni?

by radopeter1983
Hévíz

Ha a természetes gyógyulás és az egészségmegőrzés elemeit keresed, akkor Hévíz ideális célpont lehet. Mindenkinek a tó jut elsőként eszébe erről a különleges kisvárosról, pedig ennél többről szól.

Bármerre járunk a városban, nyugalmat, csendet és a fürdő környezetében a gyógyító víz illatát érezni. Számos szálloda kínál tradicionális gyógykúrákat és különböző wellness szolgáltatásokat.

A sokak által ismert fürdőkúra mellett további gyógykezeléseket is igénybe lehet venni. Ilyenek az iszappakolás, a súlyfürdő, az ivókúra, a gyógymasszázs. Ám még mielőtt azt gondolnátok, hogy Hévíz csak a gyógyulásról szól, tudnotok kell, hogy sokféle aktív programlehetőség vár minden idelátogatót.

Látnivalók Hévíz környékén

A Balaton közelsége lehetőséget kínál a magyar tengerben való mártózásra, kerékpártúrákra, nordic walking túrákra, ha Hévízen maradtok akkor érdemes sétálni a városközpontban, a tó környékén vagy borozgatni Egregyen.

Csodaszép látvány tárul elénk egy-egy borozó vagy étterem teraszáról. Itt már a római korban is folyt borászkodás. A legkedveltebb helyi borok az olaszrizling, a rizlingszilváni, a szürkebarát és a zöldveltelini, az édesebb borok kedvelői muskotályt kóstolhatnak.

Pár km-re találjuk a Balaton partján Keszthelyt, ami jelentős történelmi és kulturális múlttal várja a látogatókat. Elég gondolni a Festetics Múzeumra vagy Európa legnagyobb Babamúzeumára!

Nem messze a Kis-Balaton természetvédelmi területe nyújt remek kirándulási lehetőségeket. Madárvilága Európában is híres, legismertebbek a gémfélék.

A Kis-Balaton rendkívül gazdag élővilággal rendelkezik
A Kis-Balaton rendkívül gazdag élővilággal rendelkezik

A hévízi tó

Na, de térjünk vissza Hévízre! Nem mehetünk el szó nélkül a tó különleges hatása mellett. Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava.

Az első tutajokra épített fürdőházat 1772-ben Festetics György, a keszthelyi Georgikon alapítója építtette. A Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó, amelyet a 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból feltörő, percenként 30–40 ezer liter vízhozammal 38 °C-os víz táplál. 

A tó felszíne ovális alakú. Északról két vízfolyás torkollik a tóba, délen a 10-12 méter széles Hévízi-csatorna vezeti le a tó vizét a Zala folyóba és onnan a Balatonba.

Nyáron a víz hőfoka 33-35 °C, de nagyon meleg napokon elérheti a 36-38 °C-ot is. Ősszel és télen a hőmérséklet alacsonyabb, mintegy 24-26 °C körül mozog. A víz hőfoka a fürdőzőkre, betegekre nyugtatólag, pihentetőleg hat.

A hévízi gyógyvíz mire jó?

  • Reumás mozgásszervi betegségekre
  • Gyulladásos ízületi és gerincbetegségekre
  • Kötőszöveti reumára
  • Másodlagos ízületi betegségek, anyagcserezavarokhoz társuló ízületi panaszokra (pl. köszvény), illetve belső elválasztású mirigyek zavara esetén
  • Bőrbetegségekhez társuló ízületi gyulladásokra
  • Törések, baleseti sérülések, mozgásszervi műtétek utáni állapot (elsősorban végtagtörések) rehabilitációjára
  • Krónikus, perifériás idegrendszert érintő, elsősorban mechanikai okokra visszavezethető bántalmak esetén
  • Ízületi műtétek elő- és utókezelése, porckorongműtét esetén
  • Krónikus nőgyógyászati betegségek esetén

Ahogy azt már írtam, nem csak gyógyulás céllal érdemes Hévízre látogatni. A Balaton közelsége, a Kis-Balaton csodavilága, a helyi programok igazán színessé teszik az itt tartózkodást. A kényelemről pedig jobbnál jobb szálláshelyek gondoskodnak.

(A cikk a „40 felett a Föld körül” oldalon jelent meg!)

Ajánlott cikkek

Ha szeretnél több magyar cikket olvasni, kattints ide!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató