Pécs és környéke látnivalók, térképpel

by radopeter1983
Pécs és környéke látnivalók

Pécs hazánk egyik legnépszerűbb helye, amelyet nemcsak városlátogatás, hanem kirándulás céljából is érdemes felfedezni. Pécs látnivalói között kiemelkednek a török emlékek, amelyek hazánkban itt figyelhetők meg a legjobban.

Története nagyon régre visszanyúlik, a 2. század elején a rómaiak alapították a várost Sopianae néven.

A 4. századra tartományi székhellyé és a korai kereszténység egyik jelentős központjává vált. Az ebből az időszakból származó ókeresztény temetői építményegyüttest az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000 decemberében felvette a világörökségi listára.

A török hódoltság is nagy hatást gyakorolt Pécsre, aminek nyomai a mai napig láthatók.

Azonban nemcsak Pécs tartogat rengeteg látnivalót, hanem a környék is, főleg Harkány és a Villányi-hegység.

Pécs látnivalók

Gázi Kászim pasa dzsámija

A pécsi dzsámi (hivatalosan Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom, hétköznapi nevén belvárosi templom) hazánk török építészetének legismertebb alkotása.

A templom a város centrumában, a Széchenyi téren helyezkedik el, a tér legmagasabb pontján áll, mintegy uralva azt. A térhez képest ferdén áll, Mekka felé néz az épület.

Európa legészakibb épségben maradt dzsámija, amely ma római katolikus templomként működik. Eredetileg is ez volt a funkciója, ám az 1560-as években Gázi Kászim budai pasa átépíttette.

A templom belsejében, a megmaradt vakolatrészeken jól látható a török díszítés, a Korán-feliratok.

A dzsámi hazánk legismertebb török épülete
A dzsámi hazánk legismertebb török épülete

Pécsi székesegyház

A pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház a Pécsi egyházmegye katedrálisa. A 11. századi alapokkal rendelkező székesegyház mai formáját a 19. század végén érte el.

A négy tornyos, keresztboltozatos, öthajós altemplomban régészeti ásatások során megtalálták, majd újratemették Janus Pannonius pécsi püspök és humanista földi maradványait.

Híres a 6101 síppal rendelkező orgonája, amely a 2008-as felújítással nemzetközi viszonylatban is a legnagyobb mechanikus csúszkaládás templomi orgonává vált.

A pécsi bazilika híres az orgonájáról
A pécsi bazilika híres az orgonájáról

Zsolnay-kút

Pécs leghíresebb kútja, amelyet Zsolnay Miklós ajándékozott a városnak a 20. század elején.

A négy méter magas eozin-kút ökörfejű vízköpői az úgynevezett nagyszentmiklósi kincsek egyik ivóedényének mintájára készültek. A kutat a város címerével és a Zsolnay Gyár emblémájával is díszítették.

A kút Zsolnay Miklós ajándéka volt, háttérben a Szent Sebestyén vértanú temploma
A kút Zsolnay Miklós ajándéka volt, háttérben a Szent Sebestyén vértanú temploma

Városfal

Pécs egykori védelmi rendszere volt. A várfal ma is körbekeríti a történelmi belvárost, elsősorban az északi és nyugati oldalon.

A 13. században kezdték az építését, amelyet a 15. században a török veszély miatt tovább fejlesztettek. A 18. században megszűnt a katonai jelentősége, így egy részét lebontották.

Barbakán

Ez egy előretolt kapuerőd, a belvárost körülvevő középkori várfal északnyugati sarkánál. A gótikus stílusú, a 15. századi kör alaprajzú bástya a hajdani püspökvár falrendszerének része volt.

A lőrésekkel tagolt magas várfal nyugati sarkán elhelyezkedő építmény tetejéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra.

Hazánkban a pécsin kívül csak Nagyvázsonyban és Siklóson látható barbakán.

Mellette található a Barbakán kert, ahol Janus Pannonius szobra áll. A legnagyobb magyar humanista költő 1459 és 1472 között Pécs püspöke volt.

A kapuerőd a városfal észanyugati sarkán áll
A kapuerőd a városfal észanyugati sarkán áll

Ókeresztény sírkamrák

A régészeti bemutatóhely Pécs belvárosának északnyugati részén, a pécsi székesegyház környékén található. Ez egy 4. századból fennmaradt nekropolisz, ahová a város ókeresztény lakói temetkeztek. 2000-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

Több sírkamrára osztható fel az épületegyüttes (I-X., tehát 10 római számmal jelölik), amelyek közül az I., a Péter-Pál sírkamra a legjelentősebb.

Legnagyobb épülete a Cella Septichora, más néven hétkaréjos épület. Nevét a különleges hét apszisáról (fülke) kapta. Funkciója nem teljesen bizonyított, de vélhetően hitközösségi szertartásokra használták.

A sírkamrák mellett a leghíresebb épületrésze az Ókeresztény Mauzóleum. Ez a temetői kápolna egyike Sopianae nagyobb épületeinek. Kétszintes volt, a felszíni kápolna cella memoriaeként szolgált, míg a kriptában temetkeztek. A falakon sok szép freskó látható, köztük Ádám és Éva bűnbeesése is.

Jakováli Hasszán dzsámija

Hazánk egyik legjobb állapotában fennmaradt török építészeti emléke. Ez az egyetlen, amelynél a dzsámi és a hozzá csatlakozó minaret majdnem változatlanul őrizte meg az eredeti tömegcsoportot.

Jakováli Hasszán kanizsai pasa építtette, feltehetően a 16. század második felében.

Tájolása északnyugat-délkeleti, mivel Mekka felé néz. A dzsámi belsejéből közelíthető meg a minaret bejárata, ahova újkeletű falépcső vezet.

Jelenleg imaházként is szolgál, valamint török történeti és művészeti tárgyak kiállítóhelye.

Jobb oldalon látható a pasa szobra
Jobb oldalon látható a pasa szobra

Zsinagóga

A pécsi zsinagóga Pécs egyetlen izraelita vallású zsinagógája, ami 1868–69-ben épült Feszl Frigyes, Gerster Károly és Kauser Lipót tervei alapján romantikus stílusban.

A pécsi Kossuth tér keleti oldalán elhelyezkedő, a nagyobb zsidó ünnepeken ma is működő romantikus stílusban épült neológ zsinagógát 1869. július 22-én avatta fel Löw Lipót szegedi, Hirschfeld J. H. augsburgi és Ehrlich Ede pécsi főrabbi. Az épületet 1905-ben Baumhorn Lipót tervei alapján kibővítették.

Ez a Dunántúl legnagyobb zsinagógája, alapterülete 23,36×32,35 méter. A legfelső félköríves timpanonban órát helyeztek el, azt pedig héber felírással vették körül, amelynek magyar jelentése: „Mert házam, az imádság házának neveztessék minden nép számára.” A fából készült padok 448 férfinak kínálnak ülőhelyet; a két oldalt húzódó kétszintes, karcsú oszlopokkal alátámasztott, faragott famellvédű karzat 476 nő befogadására alkalmas.

Dunántúl legnagyobb zsinagógája
Dunántúl legnagyobb zsinagógája

Idrisz Baba türbéje

A pécsi Gyermekkórház kertjében található muszlim síremlék, amely a török hódoltság idején török temető volt.

Idrisz Baba egy 16. századi muszlim veli, azaz szent életű ember volt. Híres gyógyító volt és baráti kapcsolatot ápolt Telli Haszan boszniai pasával.

Hazánkban csak két türbe található, a másik a budapesti Gül Baba sírja.

Hazánkban mindössze két türbe található
Hazánkban mindössze két türbe található

Memi pasa fürdője

A törökök a korábban ott álló ferences rendi templom kolostort átépítve alakították ki a fürdőt a 16. században.

Sajnos ma már csak a romjait láthatjuk, mivel fedetlen állapotban lett hagyva az idők folyamán. Viszont még ma is jól látszik az egykori fűtőrendszer a padló alatt, a pihenő padok és a kis fali kutak.

Pécsi lakatfal

A dzsámihoz közel található ez a lakatokkal teli falrész.

A jelenlegi történet szerint eredetileg 1971-ben, sikeres érettségijüket követően a közeli középiskola végzős tanulói helyezték el iskolai szekrényük lakatjait a 4. számú kanonoki ház kovácsoltvas kerítésén.

Ma turisták és szerelmes párok helyeznek el lakatot, emlékként, illetve az összetartozás szimbólumaként.

A lakatokat leginkább szerelmes párok teszik fel
A lakatokat leginkább szerelmes párok teszik fel

Havas Boldogasszony-templom

Pécs egyik legismertebb katolikus temploma, mely a város felett, a Havihegyen helyezkedik el.

A templomot az 1690-91-es pestisjárvány elmúltával építették, ahová a fogadalom szerint kézzel vitték fel a köveket a meredek domboldalon.

A templomhoz egy hangulatos sétányt alakítottak ki 2010-ben, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra és a Misina-tetőn álló kilátóra is.

A templom előtt egy több, mint száz éves, kb. 6 méter magas, csavarodott törzsű mandulafa áll, amely 2019-ben az európai Év Fája verseny győztese lett.

Csodás kilátás nyílik Pécs városára
Csodás kilátás nyílik Pécs városára

Tettyei romok

A belvárostól északra, a Mecsek lábánál lévő Tettye városrész fő látnivalója a középkori romok.

A 16. században építették reneszánsz palotaként, a torony maradványai még ma is láthatók. A törökök változatlan formában használták, ám utána lakhatatlanná vált.

A helyszín gyakran ad otthont kulturális eseményeknek.

A romokra és a romoktól is remek a panoráma
A romokra és a romoktól is remek a panoráma

Zsolnay Múzeum

A Janus Pannonius Múzeum állandó kiállítása, amely Pécs legrégebbi ma is álló lakóházában található.

A kiállításon a gyár díszművei láthatók kronológiai sorrendben, ezen belül stílusirányzatok, tervezők szerinti csoportosításban.

A kiállítás része az 1990-ben megnyílt Zsolnay-emlékszoba, amely a Zsolnay család bútorait, berendezési és dísztárgyait, valamint a családtagokról készült festményeket, rajzokat és fényképfelvételeket mutatja be.

Zsolnay-mauzóleum

Pécs Ledina nevű városrészén található épület, amely a Zsolnay család temetkezési helye volt.

A kápolnának különleges akusztikája és optikája van, a benti hangok gyönyörűen csengenek, és hallatszanak a kápolnán kívül is.

Az épület tetejét is Zsolnay-cserép borítja, zöld mázas tetőcserép. A vízköpők, a 40×40-es vízelvezető árok mind-mind a Zsolnay-család munkái.

Az épület északi oldalán, a másik bejáraton belépve 17 lépcsőn juthatunk be a temetkezési helyre. A kápolna közepén lévő kör alakú nyíláson felnézve a déli bejárat fölött elhelyezett félkör alakú domborműre lehet látni, mely egy szemhez hasonlít. A nyugati oldalon látható Zsolnay Vilmos domborműves arcképe. A déli oldalon egy kerámiatörténeti kuriózumot láthatunk, a vörös lüsztert.

A mauzóleum méltán van Pécs látnivalók között
A mauzóleum méltán van Pécs látnivalók között

Zsolnay-szobor

A Rákóczi út és a Szabadság utca körforgalmában látható Zsolnay Vilmos szobra. Ő tette igazán híressé a Zsolnay márkát.

Az ötszögletű szobor egy-egy oldalán öt alakot is láthatunk. Az öt férfi alakja öt különböző mesterséget és a Zsolnay-gyár sokoldalúságát szimbolizálja, melyek a szobrászat, az építészet, a festészet, a vegyészet és a fazekasság. A monumentális és gazdagon díszített talapzat a Zsolnay-gyár világhíressé lett kerámia anyagából készült.

Ha jól körülnézünk, a környező házak is csodás díszítésűek, amit több helyen is láthatunk Pécsen.

Zsolnay Vilmos szobra, háttérben egy csodás tetejű házzal
Zsolnay Vilmos szobra, háttérben egy csodás tetejű házzal

Vasarely Múzeum

Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906-1997) világhírű művész több művét Pécsnek adományozta. Múzeuma 1976-ban nyílt meg a házban, ahol élete első éveit töltötte.

Láthatók itt a nemzetközi geometrikus, kinetikus, koncept művészet más alkotóinak munkái is.

A kiállítás végigköveti a művész életművét, amelyet ő maga 1947-től korszakokra osztott aszerint, hogy az egyes periódusokban készült művek milyen élményhez vagy természeti környezethez köthetők.

Pécsi Nemzeti Színház

Pécs sétálóutcájána, a Király utcának az egyik ékköve, amely 1895-től működik.

Az épület már kívülről is impozáns, de a belső díszítése is elbűvölő. A színház előtt két oldalt egy-egy szökőkút is működik.

A sétálóutcán áll a pécsi színház
A sétálóutcán áll a pécsi színház

Pécsi Állatkert és Akvárium-terrárium

Jó értékelésű állatkert, gyerekesek számára kellemes napi program.

Rengeteg állat látható, a kicsiknek külön öröm a fókashow és az állatsimogató.

Pécsi tévétorony és kilátó

A 197 méter magas pécsi tévétorony a Mecsekben, az 535 méter magas Misina csúcsán áll. Hazánk legmagasabb épülete.

Gyorslifttel lehet feljutni a tetején kialakított, üvegfalú eszpresszóig (72 m). A nyitott kilátóterasz (80 m) a presszó fölött van.

A Misina-tetővel együtt 610 méterrel a tengerszint felett nézelődhetünk, ami a város sík területeinek átlagos 120 méteres tengerszint feletti magasságával még mindig közel 500 méteres város feletti magasságot jelent.

Körkilátójából messzire el lehet látni szép időben. Déli irányban a várost, illetve a Baranyai-dombságot, messzebb a Villányi-hegységet és a horvát Papuk-hegyet csodálhatjuk meg. Keleti irányban a Zengő, nyugatra a Tubes, északra a Mecsek magaslik. Tiszta időben viszont akár a Badacsony is látható.

A torony aljáig kocsival és menetrendszerinti buszjárattal is fel tudunk menni.

Pécs környéki látnivalók, kirándulások

Túrázás, kilátók

Mivel Pécs a Mecsek lábánál fekszik, remek kirándulásokat tehetünk a hegységben.

A már említett tévétorony mellett több más kilátó is található. A közelben van a Kis-tubesi, a János- és a Sós-hegyi kilátó is. Ezekhez egy kisebb kirándulással is fel lehet gyalogolni.

Aki vadregényesebb részeken szeretne kirándulni, annak a Kelet-Mecsek a legideálisabb. Itt is számos turistaútvonal van. Legszebb látnivalója a Ferde-vízesés (Tündér lépcső).

Abaliget

Az Abaligeti-barlang a Mecsek hegység leghosszabb, patakos barlangja. Kiépített főága kb. 466 m hosszúságban a kirándulók számára szakvezetéssel látogatható.

A barlang szűk bejárata után végig betonos, kivilágított, így minden korosztály számára remek program. Az út vége egy lépcsőn való felkapaszkodás után egy nagy teremben végződik, ahol csodás alkaű cseppkőképződmények figyelhetők meg.

A barlangban nagy a páratartalom, így a 45 perces időtöltés kifejezetten egészségesen telik el.

Pécs környéki programban az abaligeti barlang mindenképp legyen
Pécs környéki programban az abaligeti barlang mindenképp legyen

Orfű

A Pécstől 15 km-re északnyugatra lévő település legfőbb vonzereje a hatvanas, illetve hetvenes évek során megépített három mesterséges tó: az Orfűi-, a Pécsi-, illetve a Herman Ottó-tó.

Az első kettő turisztikai jellegű, míg a Herman Ottó-tó inkább tájvédelmi jellegű: fürdeni nem, csak horgászni lehet benne.

Az ide látogatók szórakozását, kikapcsolódását és pihenését szabadvízi és kiépített strandok, sportpályák, lovardák, illetve a tavakon horgászati, kajakozási, vitorlázási és csónakázási lehetőség szolgálja.

Orfű a nyugodt pihenésről és a Fishing on Orfű fesztiválról is ismert
Orfű a nyugodt pihenésről és a Fishing on Orfű fesztiválról is ismert

Harkány és a Villányi-hegység

A várostól déli irányban fekvő Harkány és a tőle keletre húzódó Villányi-hegység szinte kötelező látnivaló, ha Pécsett vagyunk!

Történelem, gyógyvízben pihenés, borozgatás mind része ennek a környéknek.

Részletesen itt olvashattok erről a vidékről:

Villányi-hegység felfedezése, látnivalók akár két keréken is

Harkány és környéke látnivalók

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több magyar cikket szeretnél olvasni!

Hazai cikkek térképen jelölve

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató