25/10/2020
Autóval a horvát tengerpartra – Irány az Adria!

Az horvát Adriára sok magyar indul a nyáron. Ebben a cikkben segítek azoknak, akik autóval a horvát tengerpartra szeretnének utazni!

Autóval az horvát tengerpartra

Hazánkból közúton lehet megközelíteni a tengerpartot. Fontos, hogy Horvátország még nem tagja a Schengeni-övezetnek, így a határátlépéshez érvényes személyigazolvány szükséges!

Budapestről az M7 autópályáról a letenyei határátkelőn juthatunk át. Ott az A4-es autópályán folytatjuk az utat Zágrábig.

Ha a déli országrészből érkezünk, akkor a barcsi határátkelőnél lépünk át Horvátországba. Ott sajnos főúton kell mennünk Kutina-ig, ahol az A3-as autópálya visz Zágrábig.

Zágrábtól az A1-es autópályán kell továbbmenni, ez egészen a déli részig, Nova Sala-ig visz le. Érint vagy a közelben halad el olyan népszerű nyaralóhelyek mellett mint Zadar, Trogir, Split, Sibenik.

A hozzánk legközelebbi tengerparti nagyvárosba, Fiumébe (Rijeka) az A1 autópályáról Bosiljevo lehajtónál az A6-os autópályára kell áttérnünk.

Az Isztriai-félszigetre Fiumétól az A7-es, majd az A8-as autópálya vezet.

A Krk-szigetre Fiumétől az A7-es autópályán jutunk el.

Autópálya-díjak

Horvátországban fizetőkapus megoldás van az autópályán.

A felhajtáskor egy bizonylatot kapunk, amit a lehajtáskor a kapunál oda kell adni és a megtett út szerint kell fizetnünk az autópálya-használatért. Van készpénzzel és bankkártyával fizetendő sor, mindenképp ajánlatos az utóbbit használnunk, mert a készpénzes sor sokszor kilométer-hosszú.

A kapuk közti árakat itt találod! (Bal oldalon vannak az autópályák, amit megnyitva az „I” oszlopot kell nézni a személyautóval közlekedőknek!)

A Krk-hídon való áthaladásért is fizetni kell, de ezt csak odaúton kell, a visszaúton már nem! Ára és információk a fenti linken a „Krčki most”-ra kattintva látható!

Néhány fontosabb autópályaszakasz árai egyirányban (2019 főszezon)

Letenye – Zágráb: 47 kuna
Letenye – Fiume: 124 kuna
Letenye – Zadar: 181 kuna
Letenye – Split: 247 kuna

Ha autóval a horvát tengerpartra megyünk, fizetőkapuknál kell útdíjat fizetni
Ha autóval a horvát tengerpartra megyünk, fizetőkapuknál kell útdíjat fizetni

ENC-készülék

Lehetőség van igényelni ENC-t, amivel sok helyen külön sorba lehet állni (itt jellemzően jóval kisebb a sor és gyorsabb az áthaladás), valamint olcsóbb is lehet az úthasználat (nagy kedvezményt kapunk).

Viszont csomagban lehet kapni és a legkisebb csomag 380 kuna (kb. 16.600 Ft). Ez egy oda-vissza út esetén drágább, mintha fizetőkapunál külön fizetünk. Akkor éri meg, ha többször megyünk egy évben.

Lehetőség van itthon bérelni is készüléket, de ekkor nincs kedvezmény.

Használata nagyon egyszerű, nem kell bekapcsolni, vagy bármit beállítani rajta. Egyszerűen a szélvédőnél kell tartani és a kapuknál az ENC feliratú sávba behajtani.

A sorompóhoz érve az eszköz rövid hangot ad ki, majd nyílik a kapu. Lehajtáskor ugyanígy kell eljárni. A fel- és lehajtásokat az eszköz regisztrálja.

Ajánlott cikkek

Cimkék: ,