Szlovénia legszebb helyei – 15 csodás látnivaló

by radopeter1983
Szlovénia legszebb helyei, látnivalói

Szlovénia sajnos sokszor hátra kerül, amikor egy közeli kirándulásról van szó. Holott a szomszédban rengeteg természeti látnivaló várja a turistákat. Most 15 csodás helyet, látványosságot mutatok be, amit látni kell Szlovéniában!

Szlovénia legszebb helyei

Bledi-tó

Szlovénia második legnagyobb tava a Júliai-Alpokban, festői környezetben, hegyekkel és erdővel körülvéve.

Ikonikus látnivalója a „Bled-sziget”, amely a tó közepén található. Több épület található itt, de a legkiemelkedőbb a Szűz Mária búcsújáró templom, ami a 17. században épült barokk stílusban. Gyönyörű freskók díszítik. Tornya 52 méteres. A lépcső, ami a templom tetejébe vezet, 98 lépcsőfokból áll.

A tó északi részén áll a vár, ahová gyalog és autóval is feljuthatunk. A várban múzeumot, fegyverszobát és egy kávézót is találunk. Remek kilátás fogad minket.

A tó feletti részen találjuk az Ojstrica kilátópontot, ahonnan a legszebb panoráma nyílik a tóra és a környékre.

Szlovénia legismertebb látnivalója a Bledi-tó közepén lévő kis sziget
Szlovénia legismertebb látnivalója a Bledi-tó közepén lévő kis sziget

Piran és Portorož

Szlovénia tengerparti része elég kicsi, de Piran és annak településrésze, Portoroz minden évszakban népszerű a turisták körében.

Piran olaszos hangulatú mediterrán város, ami nem véletlen, hiszen pár km-re van már Olaszország van. Óvárosa egy keskeny háromszög alakban nyúlik a tengerbe. Hangulata és felépítése nagyon hasonlít a horvát velencei stílusú óvárosokra mint például Dubrovnik. Fő látnivalója a város védőszentjéről elnevezett Szent György templom és a domb tetején található vár, amelyet a szűk, romantikus utcákon keresztül érhetünk el. Innen csodálatos kilátás nyílik a városra és a tengerre.

Portoroz az ország legelegánsabb és felkapottabb nyaralóhelye a tengerparton futó pálmafákkal szegélyezett főutcával. Az éjszakai élet központja. A szlovén part egyik legnagyobb homokos partja található itt.

Piran óvárosa több horvát városhoz hasonló
Piran óvárosa több horvát városhoz hasonló

Ljubljana

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a szlovén főváros az egyik leghangulatosabb európai városok között szerepel. Mivel Ljubljana mindössze 290 ezer lakosú, egy nyugodt, ám csodás „kisvárosban” érezhetjük magunkat.

A várost az óváros fölé magasodó vár uralja, ahonnan remek kilátás nyílik. Bár a belváros nem nagy, mégis érdemes sétálgatni és este kiülni a Ljubijanica folyó partján lévő éttermek teraszára.

Ljubljana látnivalók, közlekedés, térképek

Szlovénia fővárosa nagyon hangulatos "kisváros"
Szlovénia fővárosa nagyon hangulatos „kisváros”

Skocjan-barlang

Az UNESCO Világörökség részeként nem kizárólag a cseppkövek látványa miatt kell ide eljönni.

A barlangrendszer ugyanis egy kanyon is egyben, amit a Reka folyó mélyített ki. Ez a világ legszélesebb földalatti kanyon a világon. Már a termek méretei elképesztőek, a legnagyobb terem 146 méter magas és 120 méter széles.

Egy kisebb túrának is beillik, egy kis erőnlét nem árt a bejáráshoz, de a látvány mindenért kárpótol!

Vintgar szurdok

Bledi-tótól 6 km-re található a Radovna folyó által kivájt szurdok. Az 1,6 km hosszú szurdokban vízeséseket és zuhatagokat láthatunk.

A szurdok a 16 méter magas Šum-vízeséssel ér véget, amely Szlovénia legmagasabb folyami zuhataga.

Természetes szépsége miatt Szlovénia egyik legszebb látnivalója közé sorolják, aminek népszerűségét segíti a Bledi-tó közelsége.

Kiépített hidakon járhatjuk be a szurdokot

Rinka-vízesés

Az egyik legszebb és legismertebb vízesés Szlovéniában, amely népszerű úti cél a turisták körében.

A 20 darab vízesésből álló vízeséslánc –  amely 105 méteres tengerszintcsökkenést ér el – legmagasabbika a Rinka, 90 méteres magasságból zuhan alá.

A vízesés alatti kilátóponthoz kijelölt turistaút vezet fel, kb. 20 perces könnyed sétával megközelíthető.

Triglav

Szlovénia legmagasabb hegye, amely a róla elnevezett Triglav Nemzeti Parkban, a Júliai-Alpok szívében található.

Az Alpok csúcsai közül az egyik legnépszerűbb hegy, mivel meghódítása nem igényel hegymászó tapasztalatot. Persze szükséges a jó erőnlét és egy kis magashegyi rutin, mivel a 2864 méteres csúcs több helyen is nehezebb részeket tartalmaz.

Mondani se kell, a kilátás fentről pazar. Korai indulással akár egy nap alatt is fel-, illetve lejuthatunk.

Az Alpok egyik legismertebb csúcsa
Az Alpok egyik legismertebb csúcsa

Postojnai cseppkőbarlang

A barlangokat a Pivka folyó hozta létre, több mint 24 km-es hosszával Szlovénia 2. leghosszabb barlangrendszere.

Nevezetessége a számtalan cseppkőformáció és a különleges élővilága mellett a világ első barlangvasútja és az egyetlen föld alatti postahivatal, a barlangot ezek miatt évente több százezer turista keresi fel.

A barlangrendszer háromszintes. A Pivka folyó az alsó szinten folyik, így itt napjainkban is tágul a barlang.

Predjama-vár

A Postonjai barlanghoz nagyon közel található ez a különleges reneszánsz kastély, amelyet egy barlang szájában építettek.

A sziklafal egy völgyet zár le, a Lokva-patak pedig itt bukik le a föld alá, ahol részt vesz a barlangrendszer kialakításában. A barlang (Luknja) rejtekhelyként szolgált, ahová csak egy sziklás gerincen keresztül lehet bejutni egy 60 méter mély szakadék peremén, valamint egy titkos átjárón keresztül, amely 38 méter után a hegycsúcsra vezetett.

A várban lévő múzeum egész évben üzemel, nyaranta népszerű lovagi tornákat is tartanak a vár melletti mezőn. A vár alatti járatok az ország második leghosszabb látogatható barlangrendszerét alkotják,

Nem mindennapi látvány

Maribor

Szlovénia 2. legnagyobb városa, amely a magyar határ közelsége miatt számunkra is egy lehetséges kiránduló célpont.

A szlovén Stájerország központja, így a Dráva-parti város erős osztrák hangulatot áraszt. A szűk kis utcák sok barokk épületet rejtenek, ahol a Fő tér, a Vár tér és a Lent városrész adja Maribor látnivalóinak nagy részét.

A város legnagyobb híressége a szőlőhöz kötődik. Itt található ugyanis a világ legöregebb termő szőlőtőkéje.

Mariborban erős osztrák hangulatot érezhetünk
Mariborban erős osztrák hangulatot érezhetünk

Bohinj-tó

A Bledi-tó mellett ez a másik népszerű tó, amely Szlovénia legnagyobb természetes tava a Júlia-Alpokban.

A tó számos szabadidős tevékenységre alkalmas, többek között úszásra, evezésre, szörfözésre, kajakozásra, kenuzásra, horgászatra, a melegebb hónapokban búvárkodásra, illetve esetenként télen korcsolyázásra. Emellett a tó körül gyaloglásra, valamint a tavon sétahajózásra is lehetőség van.

Szlovénia legnagyobb természetes tava népszerű vízi sportos hely
Szlovénia legnagyobb természetes tava népszerű vízi sportos hely

Savica-vízesés

Ha már a Bohinj-tónál vagyunk, látogassunk el ide, amely Szlovénia egyik legszebb vízesése.

78 méter magas és a Savica nevű karsztforrás táplálja közvetlenül a vízesés felett. Bár a lépcsőkön való feljutáshoz közel 130 méter szintemelkedést kell legyűrni, onnan csodás panoráma nyílik a Bohinj-tóra.

A Bohinj-tóra is szép a rálátás
A Bohinj-tóra is szép a rálátás

Soča-völgy

A Soča folyót az egyik legszebb alpesi folyónak tartják. Nem csak a lenyűgöző kékes-zöld színe miatta, hanem a táj miatt is.

A Soča völgye a természetbeni tevékenységek kedvelőinek paradicsoma: vadvízi evezés raftinggal vagy kajakkal a Soča zuhatagjain, a szurdokok felkutatása és az ereszkedés a legmeredekebb drótkötélpályákon, a legszebb kilátások megkeresése a környező csúcsokról gyalog vagy kerékpáron, télen síléceken a Kanin – Sella Nevea hegyi síközpontban.

A vadvízi evezés szerelmeseinek tökéletes

Boka-vízesés

A kétlépcsős vízesés legnagyobb magassága 144 méter, szélessége 18 méter, így ez Szlovénia legmagasabb vízesése.

Érdekessége, hogy a víz közvetlenül a sziklából ömlik a völgybe, nincs előtte folyó, ami táplálná, így tehát egyúttal forrásként is funkcionál.

Szlovénia legnagyobb vízesése

Velika Planina

Ljubljanától északra, közel az osztrák határnál találjuk a Nagy Fennsík legismertebb részét.

A faluban kb. 140 fakunyhó látható, amely tipikus szlovén építészeti megoldás. Ezenkívül népszerű túrázóhely, ahová felvonóval is fel lehet jutni.

Az alpesi vidéken szlovén építészeti stílusú fakunyhókat láthatunk
Az alpesi vidéken szlovén építészeti stílusú fakunyhókat láthatunk

Ajánlott cikkek

Gyűjts minél több ötletet a jövőre nézve!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató