Temesvár látnivalók, térképpel

by radopeter1983
Temesvár látnivalók

Temesvár Románia és Erdély délnyugati részének központja, közel a magyar és szerb határhoz. Kulturális és különösen az építészeti gazdagsága miatt Kis Bécsnek is nevezik.

A város földrajzi fekvésének köszönhetően a történelem során stratégiai fontosságú hely volt. Ezért se meglepő, hogy több nemzetiségű város.

Temesvár látnivalók

Uniós tér (Unirii tér)

A régebbi nevén Losonczy teret főként a 18. században, az osztrák hatalom által építtetett barokk épületek szegélyezik.

Két meghatározó épületet találunk itt. A tér keleti oldalán található a római katolikus székesegyház, nyugati oldala közepén a szerb ortodox székesegyház apszisa látszik.

A tér közepén a Szentháromság-szobor magasodik. 1740-ben emelték, egy pusztító pestisjárvány után. A tér füvesített részén egy ásványvizes kút is található.

A tér központi épülete a székesegyház
A tér központi épülete a székesegyház

Temesvári székesegyház

A Szent György-székesegyház vagy egyszerűbb nevén Dóm az Uniós tér legmeghatározóbb épülete.

A 18. században épült templomot Joseph Emanuel Fischer von Erlach udvari főépítész tervezte. Hossza 55 m, szélessége 22 m, a tornyok 35,5 m magasak. Homlokzatát ión és korinthoszi oszlopok tagolják.

Belső terét is érdemes megnézni. 46 regiszteres orgonája a párizsi St. Denis-templom orgonájának mása. A barokk oltárokat márványfestéssel díszítették. A ión oszlopokkal tagolt főoltárt és a szentek szobrait is Resler József bécsi szobrász készítette. A főoltár Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázolja.

Szabadság tér (Libertății tér)

Az egykori Jenő herceg tér Temesvár másik 18. században kialakított tere.

A legnagyobb épület itt a tér egész északi oldalát elfoglaló régi városháza. 1731 és 1734 között épült a katolikus magisztrátus számára, mivel akkoriban csak katolikusok lakhattak a Belvárosban.

A tér közepén áll Nepomuki Szent János szobra, amit 1756-ban állítottak fel barokk stílusban.

Lloyd sor

Ez egy Temesvári Nemzeti Színház és a Bánsági Ortodox Metropólia Katedrális közti hosszú, parkos résszel körülvett két sétány.

Középső részén látható a Halas szökőkút, ami a város egyik jelképévé vált. A sétányokon sok étterem, kávézó található, jó időben pezsgő élet van itt.

Legjelentősebb épülete a Lloyd-palota. Ez a háromemeletes monumentális ház eklektikus stílusban épült szecessziós behatásokkal 1910 és 1912 között. A palota mellett áll a Neuhausz-palota négyszintes épülete.

A sétányt az ortodox katedrális zárja le
A sétányt az ortodox katedrális zárja le

Hunyadi-kastély

Románia egyik legrégebbi épületének számít, szorosan összefonódva a Hunyadi családdal és Temesvár városának történetével.

Hunyadi János építtette a 15. században és a család rezidenciájaként szolgált. A kastély impozáns, gótikus stílusú épület, melynek masszív falai, tornyai vannak. A külső megjelenése idővel változott, de még mindig megőrizte középkori jellegét, különösen a falakon és a kapukon látható díszítésekben.

A kastélyban a Bánság Nemzeti Múzeuma működik, amely széles körű gyűjteményeket tartalmaz, többek között a régészeti, történelmi, természettudományi és művészeti tárgyakat. A gyűjtemények bemutatják a régió gazdag történelmét és kultúráját az őskortól kezdve a középkoron át egészen a modern korig.

Mária Terézia bástya

A város erődítményrendszerének részeként került kiépítésre a 18. században Mária Terézia uralkodása idején.

Célja az volt, hogy megvédje Temesvárt a külső támadásoktól, különösen a török hadak előretörése ellen. Az építkezés idején Temesvár a Habsburg Birodalom fontos katonai és stratégiai pontja volt, így az erődítményrendszer kiépítése létfontosságú volt a birodalom biztonsága szempontjából.

A több szintes bástya masszív, köralaprajzú építmény, melyet vastag falak és mély árkok vesznek körül. A külső falakat úgy tervezték, hogy ellenálljanak a tüzérségi támadásoknak.

Ma kulturális és turisztikai központként funkcionál, ahol különböző kiállítások és kulturális események kerülnek megrendezésre. A gyűjteményei között szerepelnek történelmi tárgyak, melyek Temesvár és a régió múltját mutatják be, beleértve a katonai történelemre és az erődítményrendszerre vonatkozó kiállításokat.

Bánsági Ortodox Metropólia Katedrálisa

A Lloyd sor déli részét lezáró templom a város egyik jelképe.

A II. világháború alatt épült katedrális impozáns építmény, melynek magas tornyai és bizánci stílusú dómjai messziről felismerhetők. A külsőt díszítő freskók és mozaikok vallási történeteket és szenteket ábrázolnak. Építészetében a bizánci és román stílusjegyek ötvöződnek.

Belül a katedrális terét magas boltozatok és színes üvegablakok jellemzik. A főoltár külön kiemelendő a részletgazdagságával. Emellett számos történelmi műalkotás és műtárgy látható.

Millénium Templom

A magyar református közösség hitéleti központja, amely az 1896-os millenniumi ünnepségek alkalmából, Magyarország ezeréves fennállásának megünneplésére épült.

A templomot Steindl Imre tervezte, aki a budapesti Országház tervezőjeként is ismert. Az építészetében és díszítésében megjelenő elemek a magyar történelem és kultúra számos aspektusát tükrözik.

Neoromán stílusban épült, jellegzetes kettős tornyával, amely messziről felismerhetővé teszi. A templom főhomlokzatát díszítő rozettaablak és a bejárat feletti domborművek a magyar történelem és keresztény szimbolizmus elemeit ötvözik. A belső díszítésben a falfestmények és a vitrázsablakok kiemelt szerepet kapnak, amelyek bibliai jeleneteket és magyar történelmi alakokat ábrázolnak.

Temesvári Művészeti Múzeum

Az Unirii tér déli részén, a Baroque palotában található, amely a 18. századi barokk építészet egyik kiemelkedő példája.

A múzeum a régió művészeti életének központja, mely széles körű gyűjteményén keresztül bemutatja a román és nemzetközi művészet különböző korszakait és stílusirányzatait.

Gyűjteménye rendkívül sokrétű, több száz évet és számos művészeti áramlatot felölelve. Tartalmazza a román művészet klasszikusait, valamint jelentős nemzetközi művészeti munkákat is. A kiállítások közé tartoznak a festmények, szobrok, grafikák és kerámiák.

Minden információ itt!

Rózsák kertje

A Béga folyó partján elterülő kert a város legszebb parkja.

Nevéből ki lehet találni, hogy a fő növény a különböző színű és fajtájú rózsák. Az év bizonyos időszakaiban a kert különleges virágkiállításoknak és kertészeti eseményeknek ad otthont.

A nyári hónapokban a kert szabadtéri színpadává változik, ahol koncerteket, színházi előadásokat és egyéb kulturális programokat rendeznek.

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató