Erdély legszebb látnivalói – Ezeket ne hagyd ki!

by radopeter1983
Erdély legszebb látnivalói

Egyszer egy erdélyi úriemberrel beszélgetve hangzott el tőle, hogy „egy magyarnak legalább egyszer el kell látogatni Erdélybe”. Tökéletesen igaza volt! Minden szempontból csodás élményben lesz része az ide látogatóknak. Erdély legszebb látnivalóit, történelmi emlékeit, természeti csodáit mutatom be a cikkben!

Nem hiszem, hogy bárkinek is be kell mutatni Erdély földrajzát, történelmét. Már 1003-ban a Magyar Királyság részévé vált és egészen 1920-ig (kisebb megszakításokkal) Magyarországhoz tartozott.

Erdély még ma is jelentős magyar ajkú lakossággal rendelkezik (Hargita és Kovászna megyében még többségben van), bár számuk sajnos a kivándorlás és az asszimiláció miatt fokozatosan csökken. Mégis, igazi autentikus élmény fogadja a hazánkból ide érkezőket!

Egy remek körutat úgy érdemes csinálni, hogy a Debrecenhez közeli M4-es autópályán Nagyváradnál kezdjük az utat. Hazafelé pedig a Szeged melletti M43-ra érkezünk vissza Aradról.

Erdély legszebb látnivalói

Kolozsvár

Erdély történelmi központja és legjelentősebb városa. Románia 2. legnagyobb települése, amely egyike volt a hét erődített városnak, amelyekről Erdély német nevét (Siebenbürgen) kapta.

A magyar történelem egyik kiemelkedő városa, ahol Mátyás király és Bocskai István született. Kolozsvár főterén található Mátyás király emlékműve, amely az egyik legszebb magyar lovasszobor.

A főtér másik ikonikus látványossága a Szent Mihály-templom. Erdély második legnagyobb alapterületű temploma a 76 méteres tornyával csodás épület.

Kolozsvár a magyar történelem egyik fontos városa
Kolozsvár a magyar történelem egyik fontos városa

Vajdahunyadi vár

Erdély legszebb vára, amelyet Mikszáth Kálmán a várak királyának nevezett.

A 15. században épült vár a Hunyadiak tulajdonában volt. Hunyadi János és felesége, Szilágyi Erzsébet is itt lakott, az ő idejük alatt épült ki lovagvárrá.

A 19. században két tűzvész is pusztított a várban. Az 1870-es években történt újjáépítésnek köszönhetően a gótikus stílus is fellelhető az egyébként reneszánsz várkastélyban.

A magyar történelem egyik fontos helyszíne, ezt jelzi, hogy a vár mása Budapesten is felépült a Városligetben.

A Hunyadiak vára Erdély legszebb látnivalói között van
A Hunyadiak vára Erdély legszebb látnivalói között van

Déva vára

A hajdani erődítmény az Alsó-Maros mentén, a Déva város fölé emelkedő hegyen, egy 250 méter magas sziklán áll.

A fekvése miatt nagyon szép a kilátás, már csak emiatt is bőven megéri felmenni.

A vár ismert lehet mindenkinek. Egy magyar népballada, a Kőmíves Kelemen is a dévai várról szól, amit az általános iskolában is tanulunk.

Hadi jelentősége csekély volt. Az 1848-49-es szabadságharcban sikeres harcot vívott meg a magyar sereg, majd Bem „apó” fegyverletétele itt történt meg.

A várat pár éve felújították, így ismét Erdély legszebb látnivalói közé tartozik. A várba siklóval is felmehetünk, de egy erősebb kaptatóval lépcsősor is vezet fel.

Gyulafehérvár

Erdély ősi történelmi fővárosa, a román ortodox egyház erdélyi székvárosa. III. Károly magyar király után Károlyfehérvárnak is nevezték.

A város történelmi központja 1991 óta a Világörökség javaslati listáján szerepel.

A középkori óvárost egy 1714-1735 között épült fal veszi körül. Itt található a székesegyház, a régi püspöki palota, amely a 16. században fejedelmi palotává lett, a jelenlegi püspöki palota, az Apor-palota, a Batthyáneum, illetve az 1922-ben épült ortodox katedrális.

Leghíresebb látnivalója a 13. században épült érseki székesegyház, amely az erdélyi fejedelmek temetkezési helye volt.

A templomban láthatóak a Hunyadiak síremlékei, valamint Izabella királyné és János Zsigmond fejedelem gazdagon díszített kőszarkofágjai. Altemplomában erdélyi fejedelmek és püspökök egész sora nyugszik.

A város székesegyházában találhatóak az erdélyi fejedelmek és Hunyadiak síremlékei
A város székesegyházában találhatóak az erdélyi fejedelmek és Hunyadiak síremlékei

Gyilkos-tó

A legismertebb erdélyi tó létrejöttét az 1837-ben történt kőomlás okozta, amely elzárt több patakfolyást is.

Igazi természeti ritkaság, páratlan látvány a rozsdás vörös víztükörből meredező fatörzsek csonkjaival és a tó mögötti Kis-Cohárd irdatlan nagy sziklatömbjével.

Biztos nem tudtad, de hazánkban is van egy Gyilkos-tó!

Törcsvári kastély (Drakula-kastély)

Erdély legismertebb kastélya Brassótól 30 km-re délnyugatra, a Törcsvári-szoros előtt álló Törcsvár falu mellett helyezkedik el. A kastély ma múzeumként működik.

Drakula-kastélynak is hívják, de semmi köze a vámpírokhoz. Egy havasalföldi vajda, Vlad Tepes a fiát egy Sárkány-rendről nevezte el Vlad Draculea-nak. Tepes állítólag pár éjszakát töltött itt. Innen ered a kastély világhírű elnevezése.

A kastélyt I. Lajos király építtette a kereskedelmi út védelme érdekében. A fekvése miatt nehezen tudták bevenni az idők során, mivel a kastély egy 100 méter magas hegyen áll.

Nagyon szép környezetben található, de arra készüljünk, hogy nyáron rengetegen vannak, köszönhetően a „drakula-kultusznak”.

A kastélynak semmi köze a vámpíroknak, de ennek köszönhetően Erdély egyik legnépszerűbb látnivalója

Parajdi sóbánya

Parajd városa a Sóvidék központja, a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányászati helye.

A terület sójának hatalmas mennyiségét jelzi, hogy több száz évre elegendő bányászás lehetséges még.

A 120 méter mélyen lévő sóbányában kialakított hatalmas terembe buszok szállítják a látogatókat, ahol kalandpark, játszóház, pingpong asztalok és egy sóból épített kápolna is van.

Bizonyítottan előnyös hatással van a szervezetre, főleg a légzőrendszernek nagyon hasznos a belélegzett magas sótartalmú levegő.

Minden információ itt!

Torockó

A település Erdély legnyugatibb székely végvára és talán egyik legszebb faluja.

Torockót a Székelykő ikonikus sziklatömbje uralja fentről. Ahogy itt mondják, a nap látszólag kétszer kel fel és nyugszik le, hiszen a faluból nézve visszabújik a Székelykő sziklái mögé, hogy aztán kicsivel később újra előbukkanjon mögülük.

Egy izmosabb túrával fel lehet menni a Székelykőre, ahonnan tiszta időben fantasztikus látvány tárul elénk.

Torockón áll a történelmi Magyarország legrégebbi faháza, ablak fölött a fagerendába az 1668-as évszámot vésték.

A főtéren található a Néprajzi Múzeum, amely a régi életstílust, hagyományokat mutatja be: kézzel festett bútorokat, szép régi népviseletet, a torockói népművészet egyéb alkotásait, a vasgyártáshoz használt tárgyakat és régi fényképeket.

A Torockó felett magasodó Székelykő Erdély ikonikus képe

Brassó

Erdély délkeleti részének központja a szászok legfontosabb városa volt.

Legnevezetesebb látnivalója a Fekete templom. Románia legnagyobb temploma, egyben az európai gótika legkeletebbre fekvő jelentős alkotása. Az egykori Magyarországnak is a legnagyobb temploma volt.

A város délnyugati felén láthatóak a régi erődítmények maradványai. Ennek legszebb épülete a Takácsok bástyája, amely szinte eredeti formájában maradt fenn.

Érdemes megállni a St. Paraskeva templom előtt is. Az ortodox templom ezüst színű tornyaival és kupolájával nagyon szép épülete Brassónak.

A Fekete templom az egykori Magyarországnak is a legnagyobb temploma volt

Négyfalu

Nevével ellentétben egy elég nagy város Brassó délkeleti felén. A barcasági csángók központja négy falu összeolvadásával jött létre (Bácsfalu, Türkös, Csernátfalu, Hosszúfalu).

Különlegessége, hogy a város területén található síkság, dombok és hegység is.

Gazdag népművészeti hagyományokkal rendelkeznek. Híresek szőtteseik és hímes tojás mintakincsük is, melyből mintegy 150 mintát őriznek.

Tordai sóbánya

A sóbánya Torda város szélén található, amely egy kisebb élményparknak is beleillik. Parajd mellett ez a másik híres látogatható sóbánya.

A bányának két bejárata van: az egyik bejárat meredek lépcsőn, a másik bejárat egy hosszú folyóson, majd lifttel történik. A hosszú folyóst érdemes igénybe venni, sokkal látványosabb.

A bánya belsejében van egy tó, ahol lehet csónakázni, található még óriáskerék, amfiteátrum, minigolf. Az átlaghőmérséklet 10-15 fok körül van.

Minden információ itt!

Parajd mellett Tordán is van látogatható sóbánya
Parajd mellett Tordán is van látogatható sóbánya

Nagyszeben

A Szeben-folyó parti város egykor az erdélyi szászok kulturális és kereskedelmi központja volt. A kisváros rengeteg látnivalóval rendelkezik, Erdély déli részének meghatározó települése.

A 12. században alapított város számos történelmi csata helyszíne volt. A 19. században 16 éven át Erdély fővárosa is volt!

A városközpontban álló ortodox székesegyházat ne csak kívülről nézzük meg! Az isztambuli Hagia Sophia mintájára épült templom belseje elképesztően csodaszép!

A belváros másik neves látnivalója a Brukenthal múzeum és képtár. Ez egykor báró Samuel von Brukenthal erdélyi kormányzó kastélya volt. Gyűjteménye az egyik leggazdagabb egész Romániában. A palota is nagyon szép barokk épület.

Az evangélikus székesegyház a 15. században épült gótikus stílusban. A tornya kilátóként is üzemel, csodás kilátás nyílik a városra.

A városban egy állatkert is található. Nincs sok állat, de az olcsó belépő mellett kellemes program lehet gyerekeknek.

Bár Erdély nem a szőlőtermesztésről híres, a szebeni borvidék Szeben-igabor nevű bora elég ismert.

Nagyszeben Erdély déli részének meghatározó városa

Szent Anna-tó

A Tusnádfürdőhöz közeli krátertó Erdély egyik legszebb természeti látnivalója.

Az ellipszis alakú tó egykor egy vulkán krátere volt. Szépségét az adja, hogy minden oldalról erdővel benőtt magas hegycsúcsok veszik körbe.

A tó környékén gyakori vendégek a medvék, szóval csak óvatosan és figyelmesen a tó körüli kirándulással!

Csíkszereda

Ismertségét a hozzá tartozó Csíksomlyó területén évenként sorra kerülő pünkösdi búcsú és a Csíki sör adja.

A székely népcsoport egyik legjelentősebb települése, amelyet a Mikó-vár is igazol. A késő reneszánsz kori, szabályos alaprajzú ó-olaszbástyás várkastély Csíkszereda legszebb látnivalója.

A Mikó-várban található a Csíki Székely Múzeum, amely állandó kiállításban mutatja be a vár történetét és a csíki nép életét. Gyűjteménye régészeti, néprajzi tárgyból, levéltári állományból és sok tárgyi emlékből áll.

A híres Csíki Sörfőzde a közeli Csíkszentsimon faluban található. Tárlatvezetés keretében ismerhetjük meg a sör készítését, na meg persze a végén meg is kóstolhatjuk a sört.

Segesvár

A város történelmi központja 1999 óta a Világörökség része, amely Erdély egyik legszebb városa.

A várost mindig híres kézművesség jellemezte: kőfaragás, kerámiaipar, üvegipar, bronz- és ónművesek.

Legfőbb látnivalója az Óratorony. Híres zenélő óráján 12 apostol ezüst szobra sétált körbe, melyeket 1601-ben elraboltak, majd 1648-ban pótoltak.

Várának egykori 14 tornyából 9 még most is áll, melyeket 930 m hosszú várfal köt össze. Mindegyik torony a védelmére kijelölt céh nevét viseli.

A Várhegy részre a Diáklépcsőn keresztül is feljuthatunk. A közel 170 lépcső a 17. században épült, hogy a diákok esős időben is eljussanak a fent lévő iskolába. Mindenképp vállaljuk be a lépcsőzést, fent egy templomot és egy hegyi temetőt is találunk.

A zenélő Óratorony Segesvár egyik híres látványossága
A zenélő Óratorony Segesvár egyik híres látványossága

Farkaslaka és Jézus szíve kilátó

Segesvár és Csíkszereda között található Farkaslaka és a mellette lévő Gordon-hegyen emelkedő Jézus szíve kilátó.

Farkaslaka egy személyről híres: itt született Tamási Áron Kossuth-díjas székely magyar író, az Ábel-trilógia szerzője.

A szülőháza ma emlékmúzeum. Sírja két cserfa között a templom mögött áll, síremléke egy kvarcitkődombormű.

A falu felett magasodó hegyen található a Jézus szíve kilátó. Nemcsak a kilátás, hanem a kilátó miatt is érdemes felgyalogolnunk. Európa legnagyobb fém Krisztus ábrázolása.

Fogarasi vár

A Brassó és Nagyszeben között, az Olt folyó partján található település a várkastélyáról híres.

A vízárokkal körbevett vár a 14. századi építése óta számos történelmi változást átélt. A vár többször is ostrom alatt volt, de fegyveres erővel soha nem sikerült elfoglalni. Számos híres személy birtokolta, többek között Hunyadi János, Bethlen Gábor, Báthory István, Szapolyai János.

A várban a Valer Literat Fogarasföldi Múzeum működik. A múzeum történeti, néprajzi és szobrászati részből áll.

Szováta, Medve-tó

A környék hatalmas sólelőhelye miatt gyógyhatású vize népszerű üdülőhellyé tette Szováta városát.

A legnagyobb ilyen tava a Medve-tó, amelynek nevét alakjáról kapta: egy kiterített medvebőrhöz hasonlít. Ez a világ legnagyobb heliotermikus tava.

A magas sótartalom miatt a fürdőző könnyebben fennmarad a víz felszínén. Ajánlják gyulladásos és reumatikus betegségek kezelésére.

Korond

A Parajd és Székelyudvar közti falu a népi fazekasság egyik erdélyi központja.

A fazekasság létalapját a falu nyugati határán, a Szakadát-patak bal partján előforduló szürke pala (agyag) képezi.

A falun áthaladva szinte végig árusítóhelyeket láthatunk, szebbnél szebb fazekas alkotásokat vásárolhatunk.

A falu híres borvízforrásairól. A borvíz szénsav alapú ásványvíz, amely kicsit savanykás ízű, de nagyon egészséges folyadék. A falu keleti végén a főút mentén mi is megkóstolhatjuk.

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

A honlapon lévő helyszínek cikkei tematikusan és ABC-sorrendben itt találhatók!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató