Moszkva látnivalók, térképek

by radopeter1983
Moszkva látnivalók, térképek

Moszkva látnivalók terén tökéletes választás pár napos kirándulásra. A szovjet éra épületei, hangulata keveredik a modernizmussal, így hazánkból is egyre többen látogatják meg Oroszország fővárosát!

Moszkva vezető szerepét jelzi, hogy Európa legnagyobb és legnépesebb városa is.

Világviszonylatban is óriásinak számító terei és utcái (melyek közül a leghíresebb a Vörös tér), hatalmas épületei (mint például a Kreml együttese) és rendkívül kiterjedt metróhálózatának állomásai világhírűek.

Moszkvában jól látható a cári és szovjet idők, valamint a modern kor monumentális épületei. Több is Európa legmagasabb felhőkarcolói közé tartozik.

A város UNESCO által a világörökségi listára felvett ismertebb látványosságai közé tartozik a Kreml és a Vörös tér, a kolomenszkojei Mennybemenetel-templom.

Moszkva látnivalók

Vörös tér

Moszkva és Oroszország leghíresebb tere, az orosz történelem sok fontos eseményének színhelye.

Az I. világháború után lett központi tér, amely hagyományosan helyet ad az orosz katonai díszszemlének.

Érdekesség, hogy sokan a kommunizmus színére gondolnak a névadás terén. Holott eredetileg a régi orosz nyelvben a szó jelentése „szép” volt. Innen ered a név.

Négy kiemelkedő épület található a téren: a Kreml, a Vaszilij Blazsennij-székesegyház, a Lenin-mauzóleum és a GUM áruház.

A Vörös tér Moszkva látnivalók központja
A Vörös tér Moszkva látnivalók központja

Kreml

Moszkva közepének fallal körülvett történelmi épületegyüttese, Oroszország kulturális és hatalmi központja, uralkodóinak és döntéshozóinak székhelye.

Jelentőségét már a területe is jelzi. A 27,5 hektáros Kreml szabálytalan háromszöget alkotó falának hossza 2235 m, magassága 5 és 19 m között váltakozik, vastagsága 3,5-6,5 m.

A Kreml területén rengeteg épület található, ezek közül sorolom fel a legismertebbeket.

A háromhajós, ötkupolás Uszpenszkij-székesegyház (Istenanya elszenderedése-székesegyház) volt az állami főtemplom, az orosz cárok koronázó-temploma. A pravoszláv egyház legfőbb temploma és a moszkvai metropoliták, majd pátriárkák temetkezési helye.

A Blagovescsenszkij-székesegyház (Angyali üdvözlet-székesegyház) a moszkvai nagyfejedelmek és cárok egykori házitemploma. A 15. században épült templom három kupolás volt, az 1560-as években építették át kilenckupolássá.

Az Arhangelszkij-székesegyház (Mihály arkangyal-székesegyház) a tér délkeleti oldalán áll. A nagyfejedelmek és cárok temetkezési temploma volt.

A Nagy Iván-harangtorony volt sokáig a város legmagasabb épülete a 81 méteres magasságával. A háromszintes, nyolcszögű épület a város védelmi rendszerének is része volt, a Kreml legfőbb őrtornyaként szolgált.

Az északkeleti sarokban található az Arzenal. A 18. században épített fegyverraktárt a 19. században alakították át klasszicista és neogótikus stílusú épületté.

Az Oruzsejnaja-palota (Fegyver-palota) neoreneszánsz stílusú épületében múzeum üzemel. Régi fegyvereket, arany- és ezüst edényeket, ékszereket őriznek, bemutatják a cári családok használati eszközeit, hintóit. Itt van a világhírű Gyémántgyűjtemény is.

A Nagy Kreml-palota a Kreml lenagyobb épülete. Fontos események helyszíne, itt történik az elnökök beiktatása. A napóleoni háborúk utáni helyreállítás során épült. Több régi épületet is magában foglal, mint például a Tyerem-palota.

A Cár-harang a világ legnagyobb harangja, amely több mint 6 méter magas, súlya 6,6 tonna. Egy darabja le van törve. A díszítése is csodás: egy cár és cárnő képe és orosz népi motívumok láthatók rajta.

A Cár-ágyú hasonlóan monumentális, mint a harang. Súlya közel 40 tonna, csőátmérője még ma is a legnagyobb a világon.

Minden információ (belépő, nyitva tartás, stb) itt!

A Kreml rengeteg látnivalót rejt
A Kreml rengeteg látnivalót rejt

Boldog Vazul-székesegyház / Vaszilij Blazsennij-székesegyház

A Vörös téren álló Istenanya oltalma templom Moszkva egyik legjelentősebb és legismertebb építészeti emléke.

A templomot a 16. században Rettegett Iván építtette Isten iránti hálájából, amiért az oroszok legyőzték a kazári tatár kánságot.

A székesegyház valójában egy templomegyüttes, kilenc templomot foglal magában. Ez a hadjárat kilenc győztes csatájára való utalás.

Központi eleme a legnagyobb, 57 méter magas, kis hagymakupolával ékesített torony, illetve az ez alatti főtemplom. E körül áll a nyolc kisebb templom, amelyek a győztes csaták napjának védőszentjeiről kapták a nevüket.

A templom mai nevét a 16. század végén kapta, amikor itt helyezték örök nyugalomra a moszkvaiak kedvelt szent bolondját, Boldog Vazult (Vaszilij Blazsennij).

Moszkva legszínpompásabb épülete a Vörös téren áll

Lenin-mauzóleum

A Kreml oldalán álló piramis alakú épületben található a Szovjetunió első vezetője, Vlagyimir Iljics Lenin bebalzsamozott holtteste.

A látogatók a főbejáraton lépnek be, majd a bal oldali, három méteres lépcsőn ereszkednek le a sírboltba, körbejárják a szarkofágot, majd a jobb oldali lépcsőn távoznak.

Manapság szó van róla, hogy Lenin holttestét eltemetnék. Erről azonban még nincs határozat.

Megváltó Krisztus-székesegyház

103 méter magasságával a világ legnagyobb ortodox temploma, amely a Moszkva folyó partján áll.

A katedrális építése a Napóleon feletti győzelem miatt merült fel az 1810-es években. Hosszú építési korszak kezdődött, csak 1883-ban, III. Sándor orosz cár koronázásának napján szentelték fel.

Lenin halála után egy hatalmas palotát kívántak emelni, amit a templom helyére terveztek. Emiatt 1931-ben a katedrálist felrobbantották. A palota azonban soha nem épült meg, egy szabadtéri uszoda lett a helyén a II. világháború után.

A szovjet rendszer bukása után építették újra a székesegyházat. Végül Jézus megdicsőülésének napján, 2000. augusztus 19-én szentelték fel.

Mai formájában az 1990-es években kezdték építeni

Novogyevicsij-kolostor

A 16-17. századi orosz építőművészet kiemelkedő, jó állapotban fennmaradt remeke, a Kreml után az orosz főváros egyik leghíresebb műemléke.

A kolostor területe a 16. század óta temetkezési hely, cári és híres arisztokrata családok, kiemelkedő egyházi és katonai vezetők nyughelye.

Központi épülete és legkorábbi műemléke a Szmolenszkij-székesegyház. Az öt hagymakupolás, monumentális székesegyház építése az alapításkor, 1524-ben kezdődött és a moszkvai Kreml templomainak mintájára készült.

Másik látványossága a 72 m magas Harangtorony. A Kreml-beli Nagy Iván toronyhoz hasonlít, annál valamivel alacsonyabb, de jóval gazdagabban díszített. A hat, felfelé egyre keskenyebb szintből álló torony az ún. moszkvai barokk egyik legszebb példája.

Hét nővér

Azokat a monumentális moszkvai felhőkarcolókat nevezik, amelyeket a Szovjetunió ideje alatt, sztálini stílusban építettek.

Sztálin elgondolása az volt a II. világháború után, hogy a Szovjetunió nem maradhat el a kapitalista nagyvárosok mögött. Ezért kezdtek bele a nagy épületek építésébe.

A Hét nővér a következő: a Hotel Ukrajna, a Kotyelnyicseszkaja rakparti lakóház, a Kudrinszkaja téri épület, a Leningradszkaja Hotel, az Orosz Külügyminisztérium épülete, a Moszkvai Állami Egyetem főépülete és a Vörös kapuk téri magasépület.

Hét monumentális épületből áll
Hét monumentális épületből áll

Arbat

Moszkva egyik leghíresebb utcája, mely az Arbatszkaja tértől a Szmolenszkaja térig húzódik 1,3 kilométer hosszan.

Régi Arbat-nak is nevezik, mivel az 1960-as években párhuzamosan megépült az Új Arbat sétálóutca. Több neves személy is az utcában lakott (pl. Puskin, Tolsztoj).

Az utca nyugati végében magasodik a Külügyminisztérium impozáns épülete, a Hét nővér egyike.

Osztankinói tévétorony

Az 540 méter magas torony Oroszország legmagasabb épülete, amelyben kilátó is üzemel.

A 337 méteres magasságban található kilátóból páratlan kilátás nyílik Moszkvára és környékére. Tiszta időben akár 80-100 km távolságra is ellátni.

Minden információ (belépő, nyitva tartás, stb) itt!

Állami Tretyjakov Galéria

A Tretyjakov Képtár az orosz képzőművészet alkotásait gyűjtő és bemutató múzeum.

A 19. században élt Tretyjakov-fivérek magángyűjteményéből a 20. század végére az orosz festészetet, szobrászatot, rajz- és részben iparművészetet is bemutató egyik legnagyobb kulturális létesítmény lett.

Állandó kiállításán többek között világhírű középkori ikonfestők, 19. századi realisták, 20. századi modern irányzatok jeles képviselőinek remekei láthatók.

Minden információ (belépő, nyitva tartás, stb) itt!

Puskin Múzeum

A nyugat-európai- és az egyetemes képzőművészet alkotásait gyűjtő, őrző, bemutató egyik legnagyobb oroszországi múzeum.

Napjainkban a múzeum több mint félmillió festményt, grafikát, szobrászati és iparművészeti alkotást, egyéb műtárgyat, érmét, régészeti emléket őriz.

Minden információ (belépő, nyitva tartás, stb) itt!

Bolsoj

A Moszkvai Nagyszínház a világ leghíresebb operaházainak egyike, Oroszország vezető zenés színháza.

Nyolcoszlopos klasszicista főhomlokzatával a főváros városképének egyik meghatározó épülete, az orosz opera- és balettművészet központja.

Nem olcsó jegyhez jutni, de aki szeretné az épületet bejárni, annak lehetősége van túravezetésen résztvenni.

Minden információ (előadások, túravezetés, stb) itt!

A Bolsoj az orosz balett központja
A Bolsoj az orosz balett központja

Kolomenszkoje

Moszkva déli részén, egy hatalmas parkban található ez az építészettörténeti skanzen.

Kellemes kirándulóhely, amelynek legszebbje a Mennybemenetel-templom. Az UNESCO listáján is szerepel.

Több régi épületet is láthatunk: Feltámadás-templom, Szent György-harangtorony, Kazanyi Istenanya-templom, Keresztelő Szent János-templom, I. Péter cár faháza.

Gorkij park

A Moszkva folyó partján lévő hatalmas park tele van szabadidősport-lehetőséggel, bárokkal.

A parkban található kertmozi, színház, múzeum és több sportpálya is. A tiszta, gondozott zöld terület népszerű pihenőhelye a helyieknek.

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató