Debrecen és környéke látnivalók, programok, térképpel

by radopeter1983
Debrecen és környéke látnivalók, programok

Hazánk 2. legnagyobb városaként és Kelet-Magyarország központjaként méltán népszerű a hazai és külföldi turisták körében is. Debrecen és környéke is sok remek látnivalót, programot nyújt, amiket a cikkben is bemutatok!

Debrecent a „a kálvinista Róma” néven vagy „cívisváros”-ként is emlegetik. Városképét, identitását nagymértékben meghatározta a református vallás térhódítása.

Debrecen látnivalók, programok

Református nagytemplom

Debrecen legjellegzetesebb épülete, az ország legnagyobb református temploma, ezenkívül a legnagyobb protestáns templom is az országban.

A Magyarországi Református Egyház jelképe, miatta nevezik Debrecent gyakran „kálvinista Rómának”. 1805 és 1824 között épült klasszicista stílusban, a Kossuth tér és a Kálvin tér közt áll a belvárosban.

A bal oldali, nyugati toronyból szép kilátás nyílik. Itt helyezték el a Rákóczi-harangot is, amely Magyarországon jelenleg az 5. legnehezebb templomi harang.

A Nagytemplom és a kollégium két történelmi eseménynek is színhelye volt. Az 1848-49-es szabadságharc kormánya Debrecenbe menekülve itt mondta ki 1849. április 14-én a Habsburg-ház trónfosztását és hirdette ki a Függetlenségi Nyilatkozatot. Az Ideiglenes Nemzetgyűlés 1944 decemberében szintén a kollégiumban ülésezett.

A leghíresebb református templom hazánkban
A leghíresebb református templom hazánkban

Debreceni Református Kollégium

A kollégiumot 1538-ban alapították, ennél régebbi kollégium csak Pápán van hazánkban.

A könyvtárát beválasztották a világ legszebb könyvtárai közé, amely több mint 600 ezer kötettel rendelkezik.

Az épületegyüttesben múzeum is működik, ahol az iskola történetével, a diákok életével, a Tiszántúli Református Egyházkerület kincseivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Az évszázadok során az ország legnevesebb iskolái között számon tartott Debreceni Kollégiumban Magyarország számos nagy alakja töltötte diákéveit mint például Ady Endre, Kölcsey Ferenc, Tisza Kálmán, Móricz Zsigmond.

2013-ban a debreceni Református Nagytemplom és a Református Kollégium az ország 11. nemzeti emlékhelyének lett nyilvánítva.

Déri Múzeum

Magyarország egyik legjelentősebb múzeuma. Az intézmény gazdag helytörténeti anyaga mellett Déri Frigyes egyetemes művelődéstörténeti gyűjteményével vált meghatározó jelentőségűvé.

Legnépszerűbb terme a Munkácsy terem, ahol Munkácsy Mihály Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai láthatók. Ezenkívül interaktív régészeti kiállítás is megtekinthető.

Két remek programot is nyújt a múzeum: bibliai témájú, fényjátékkal kísért tárlatvezetés és zenekísérettel egybekötött fényjáték.

Munkácsy Mihály alkotásai is láthatóak
Munkácsy Mihály alkotásai is láthatóak

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

A világszínvonalú művészeti központ hazánk 2. legnagyobb kiállítóhelye, a legkorszerűbb technikával felszerelve.

A MODEM gyűjteményének alapját az intézménynél tíz évre letétbe helyezett Antal-Lusztig-gyűjtemény adja.

A modern és kortárs nemzetközi művészeti élet egyik meghatározó közép-európai regionális központjává vált, ahol olyan neves művészek munkáit láthatta a közönség, mint például André Kertész, Pablo Picasso, Leonardo da Vinci.

A modern művészet egyik legjelentősebb múzeuma
A modern művészet egyik legjelentősebb múzeuma

Agóra Tudományos Élményközpont

A régióban egyedülálló központ minden korosztály számára izgalmasan mutatja be életünk meghatározó dolgait.

Az Agóra közérthetővé és élményszerűvé varázsolja a tudományos ismereteket több mint 30 interaktív játék segítségével.

A háromszintes futurisztikus épület tornyában az érdeklődők egy csillagvizsgáló segítségével kémlelhetik az eget, tanulmányozhatják a Napot, a bolygókat és más égitesteket.

Minden információ itt található!

Virágkarnevál

Hazánk egyik legnagyobb és egyben legnépszerűbb kulturális rendezvénye, amely külföldről is rengeteg látogatót vonz Debrecenbe. A világ leghíresebb karneváljai közé sorolják!

Az eredetileg egy napos rendezvény már egy teljes „karneváli hétté” nőtte ki magát, különböző programokkal, koncertekkel. Ennek a programsorozatnak a legnagyobb „durranása” az augusztus 20-án felvonuló virágkocsik.

Debrecen leghíresebb rendezvényén ilyen alkotások is láthatók
Debrecen leghíresebb rendezvényén ilyen alkotások is láthatók

Kerekerdő Élménypark

A kisebbek számára mindenképp kötelező program, hiszen rengeteg élmény várja őket itt.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy egy mesevilágba csöppennek. Van itt beszélő fa, Hófehérke és a hét törpe, Jancsi és Juliska a mézeskalács házikóval, Holle anyó és még sok más mesefigura.

A bátrabbaknak ott van a kalózhajó és az erdei drótkötélpálya is.

Minden információ itt található!

Egy beszélő fa :)
Egy beszélő fa 🙂

Nagyerdő

A város északi részén lévő park igazi élménypark. Sok látnivaló és különlegességet tartogat, amelyekről lentebb részletesebben is írok.

Az erdős, parkos részén a legkedveltebb a Békás-tó, amely körül hangulatos sétát is érdemes tenni.

Mindenképp tegyünk egy sétát a Medgyessy sétányon, amelynek két oldalán a debreceni irodalmi élet jelentős személyiségeinek szobrai és a névadó szobrászművész alakja látható.

A parkban található az ország egyik legszebb és legnagyobb futballstadionja is, a Nagyerdei Stadion.

A Békás-tó remek pihenőhely a parkban
A Békás-tó remek pihenőhely a parkban

Aquaticum

A Nagyerdőben található, 2020 nyarán átadott strand minden tekintetben a modernizációt képviseli.

A komplexumban rengeteg élmény található: 15 medence, 8 csúszda, 12 méter magas napozóteraszok, enyhe sodrású „lassú folyó”, ugrómedence, gyermekvilág, gyógymedence és úszómedence.

Minden információ itt található!

Csodaszép lett a fürdőkomplexum
Csodaszép lett a fürdőkomplexum

Nagyerdei Kultúrpark állat- és növénykert, vidámpark

Itt található az ország első vidéki állat- és növénykertje, melyet 1958-ban alapítottak.

17 hektáros területén mutatja be öt földrész 165 állatfajának közel 1400 egyedét. Ritka, egzotikus állatok – tukánok, flamingók, íbiszek, gibbonok, kenguruk, és vízilovak – mellett a hazai fauna és az őshonos háziállatok is megtekinthetőek.

A Nagyerdőn előforduló, valamint egyéb hazai növényfajokon kívül a Föld megannyi tájáról származó fajokkal is találkozhatunk itt.

A Lúdas Matyiról elnevezett vidámpark a kicsik számára szórakoztató programokat tartalmaz, mint például babaforgó, dodzsem, elvarázsolt kastély, gyermekvasút, óriáskerék.

Minden információ itt található!

Nagyerdei Víztorony

Az 1913-ban épült, ma is működő víztorony műemlék épületének 34 méter magas kilátójából nemcsak a környékre nyílik kilátás, de egy speciális távcső segítségével a múltba is bepillanthat a látogató.

Tél kivételével esténként színes fényjátékot mutatnak be a toronyból.

Ködszínház

A Nagyerdei állatkert melletti szökőkút hazánkban egyedülálló, multimédiás showt varázsol.

Tavasztól őszig a szökőkút 30×10 méteres, legyező alakú vízpermetére vetítve Debrecent bemutató kisfilmeket és különleges lézer-animációkat láthatunk.

A vízpermetben különböző animációk jelennek meg
A vízpermetben különböző animációk jelennek meg

Debrecen környéki látnivalók, programok

Hajdúszoboszló

A város „önmagában” is sok látogatót vonz, hiszen itt található Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, amely hazánkban is az egyik legismertebb fürdőhely.

Az Aqua-Palace húsz medencéje között exkluzív élménymedencék is találhatók, de az Aquapark is nagyon népszerű. A csúszdaparkban 15 különböző pályából választhatunk.

Hajdúszoboszlót mindenki a fürdőjéről ismeri
Hajdúszoboszlót mindenki a fürdőjéről ismeri

Hortobágy

A 40 km-re található település és puszta mindenki számára ismerős. Itt megismerkedhetünk őshonos magyar állatfajokkal is (szürke marha, rackajuh, mangalica sertés és a nóniusz ló).

Az egykori pásztorélet központja remek egy napos programokat kínál: Kilenclyukú híd, madárpark, Pásztormúzeum, Vadaspark, Csárda.

Hortobágy látnivalók, programok

Hortobágy megér egy napos kirándulást
Hortobágy megér egy napos kirándulást

Tisza-tó

Hazánk egyik legjobban fejlődő régiója a Tisza-tó, ahová sok kerékpáros érkezik, hogy körbebicajozza a tavat.

Persze bicikli(zés) nélkül is izgalmas vidék, ahol kiemelkedik a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum. Ez egy állatkert és szabadidős élményközpont, amely a Tisza-tó élővilágát és a helyi bioszféra működését mutatja be.

Természetesen a strandolás sem maradhat ki: legnépszerűbb strandja Abádszalókon található.

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

Kattints, ha több magyar cikket szeretnél olvasni!

Hazai cikkek térképen jelölve

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató