Český Krumlov látnivalók, múzeumok, térképpel

by radopeter1983
Český Krumlov látnivalók, múzeumok, térképpel

Český Krumlov Csehország egyik leghangulatosabb városa, amelynek kanyargó utcái, történelmi épületei és a folyó által körbefont várkastélya egyedülálló.

A város Dél-Csehországban, a Moldva folyó kettős kanyarulatának partján fekszik. Az ország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja. Történelmi negyedét az UNESCO 1992-ben a Világörökség részének nyilvánította.

Sokan az egyik legszebb óvárosnak tartják, mivel épületei szinte megidézik a középkori hangulatot. Nem véletlen, hogy a kanyargó folyó közti belvárosi rész gyakran bukkan fel a fotókon.

Ez a kép gyakran látható
Ez a kép gyakran látható

Český Krumlov látnivalók

Vár

A prágai Hradzsin után Csehország második legnagyobb vára. Öt udvarból és negyven épületből áll, valamint tartozik hozzá egy hét hektáros kastélypark is.

Folyamatosan építették, bővítették a 14. századtól egészen a 19. századig, de a mai elrendezését a reneszánsz időkben, a 16. század elején végzett nagy átalakításkor nyerte el. Négy fő részből áll: alsó- és felső-vár, a barokk színházi rész és a kastélypark. A felső vár és a barokk színház közti várárkot egy sok emelet magas, boltozatos híd tölti ki.

A város egyik jelképe a kör alakú vártorony. Az 54 méter magas, hatemeletes torony az alsó vár belső udvarán található. Egyedülálló látványosság a jó állapotban fennmaradt és azóta fel is újított barokk kastélyszínház, amihez hasonló csak néhány van a világon.

Az ország 2. legnagyobb vára
Az ország 2. legnagyobb vára

Szent Vitus-templom

Krumlov másik ikonikus épülete, amit a város sok pontjáról látni.

A háromhajós templomot a 14. században építették, majd a 15. század elején átalakították. Ebből az időből származnak a gótikus freskómaradványai is. A főoltár különösen figyelemre méltó, melyet finom faragványok és szentek ábrázolásai díszítenek.

A főhajóban áll Rosenberg Vilmos és felesége reneszánsz mauzóleuma. A Rosenberg család birtoka volt a vár, amely a család fő rezidenciája volt.

Krumlov másik jelképe
Krumlov másik jelképe

Svornosti tér

Krumlov központi tere, középkori és reneszánsz épületekkel körülvéve.

A tér közepén egy szökőkút áll, valamint egy pestis-oszlop, amely a 17. században a pestisjárvány áldozatainak emlékére épült. A téren piacokat, kulturális eseményeket, koncerteket és ünnepi rendezvényeket is szoktak tartani.

Szép középkori épületekkel van körülvéve
Szép középkori épületekkel van körülvéve

Český Krumlovi Kolostorok

Megismerkedhetünk a kolostori élettel, a cseh vallásos művészet fejlődésével, valamint a kolostorok történelmével és építészetével.

A komplexum két jelentős kolostort foglal magában: a Minorita (Kisebb Testvérek) és a Klášter Klarisek (Szent Klára Nővérei) Kolostort.

A Minorita Kolostor a 14. században épült, és a Minorita rend tagjai számára szolgált otthonul. A kolostor épületei a gótikus építészeti stílus jellegzetes elemeit tükrözik, bár az évszázadok során több átalakításon és felújításon is átestek.

A Szent Klára Nővérei Kolostora szintén a 14. században jött létre, és a klarissza apácák otthona volt.

Eggenberg sörgyár

Krumlov nemcsak a szépségével, hanem a sörével is vonzza a látogatókat.

A várossal egyidős a sörfőzés, a 13. századtól kezdve folyamatosan működött sörfőzde a városban. Az Eggenberg család 1625 és 1630 között sörgyárrá alakított egy folyóparti épületet. Ez azóta is, megszakítás nélkül sörgyárként üzemel. A kommunizmusban államosították, de 1991 óta ismét magántulajdonban van az Eggenberg sörgyár.

A sörgyárban természetesen van lehetőség vezetett túrára is, ahol megkóstolhatjuk a friss sört is.

Ötszirmú Rózsa Ünnepe

Krumlov legjelentősebb ünnepségét minden év júniusában tartják. A név a Rosenberg családtól származik, amelynek címere az ötszirmú rózsa volt.

A fesztivál a középkor hangulatát idézi meg, ahol kézművesek mutatják be hagyományos mesterségeiket, íjászok és lovagok bemutatókat tartanak, és a középkori zene szól.

A fesztivál egyik csúcspontja a nagyszabású felvonulás, amelyen a résztvevők hűen rekonstruált középkori jelmezekben vonulnak végig a városon.

Český Krumlov múzeumai

Český Krumlov Regionális Múzeum

A város és a környező dél-cseh régió történelmét, kultúráját, hagyományait és természeti örökségét mutatja be.

A múzeum gyűjteményei között találunk történelmi relikviákat, művészeti alkotásokat, néprajzi tárgyakat, természettudományi kiállításokat, valamint a régió jellegzetes iparágainak és mesterségeinek jellegzetességeit.

Egon Schiele Művészeti Központ

A modern művészeti galéria és múzeum a 20. század eleji osztrák expresszionista festő, Egon Schiele munkásságát és életét mutatja be.

Schiele, aki rövid ideig Český Krumlovban élt és alkotott, jelentős hatással volt a város művészeti életére. A központ nem csak Schiele műveit mutatja be, hanem a kortárs művészet széles spektrumát is bemutatja, beleértve a festményeket, szobrokat és grafikai műveket.

Fotoateliér Seidel Múzeum

A múzeum a korai 20. századi fotográfia világát mutatja be, különösen Josef Seidel és fia, František Seidel munkásságára összpontosítva.

Az eredeti Seidel fotóstúdióban kapott helyet, amely több mint egy évszázadot átölelő fotográfiai tevékenység színtere volt. A látogatók megcsodálhatják az eredeti műhelyt, a sötétkamrát, valamint a Seidel család által használt fotográfiai eszközöket és kamerákat. A kiállítás részletesen bemutatja a fotózás folyamatát, a képek előhívásának technikáit és a korabeli fotográfiai technikákat.

A múzeum kiállításai között számos eredeti fotó található, amelyek bemutatják a környék tájait, városait, az emberek mindennapi életét és a társadalmi változásokat.

Filmlegendák Múzeuma

A filmrajongók számára kínál különleges élményt, bemutatva a mozi világának ikonikus alakjait és legendás filmjeit.

A múzeum egy interaktív kiállítás, ahol a látogatók közelebbről ismerkedhetnek meg a filmipar történetével, a híres filmes relikviákkal, jelmezekkel, díszletekkel és a vizuális effektek mögött rejlő művészettel.

Tükrök háza

Vicces kis múzeum, ahol a tükrök segítségével különböző alakzatban láthatjuk magunkat és környezetünket.

Mindössze két tükörlabirintusból és egy tükörszobából áll, ám különösen gyerekekkel érdemes ellátogatni ide.

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató