Nagyvárad látnivalók, programok, térképpel

by radopeter1983

A magyar határhoz, Debrecenhez közeli Nagyvárad sok látnivalót tartogat, amelyek közül kiemelkednek a szecessziós és barokk épületei.

Bihar megye székhelye, a régió legnagyobb városa a Sebes-Körös partjain és a váradi dombságok alatt fekszik.  

Nagyvárad látnivalók

Nagyváradi vár

A középkorban jelentős erőd mára fokozatosan újul meg, így a város fontos látnivalója.

A középkori püspökvár helyén épült fel a 16. században és a törökökkel szembeni harcok miatt volt szükség. Olasz mérnökök tervezték meg a legkorszerűbb, ötszög alaprajzú, újolasz-bástyás, sáncokkal övezett későreneszánsz épületegyüttest. A 20. század második felében romlott az épület állapota, az elmúlt években szerencsére folyamatos a felújítás.

A vár területén található történeti múzeum, katolikus templom, művészeti galéria és a vár múzeuma.

A vár fokozatosan újul meg
A vár fokozatosan újul meg

Városháza tornya

A neogótikus épület a város ikonikus jelképe, amelynek tornya kilátóként funkcionál.

Magassága impresszív, körülbelül 50 méter. A tornyon található óra és a csúcsra vezető spirális lépcső az épület két legfigyelemreméltóbb jellemzője. Fentről csodás kilátás nyílik.

A toronyból szép a kilátás
A toronyból szép a kilátás

Moskovits Miksa Palota

A belváros egyik legszebb épülete, egyike a város szecessziós építészeti remekműveinek.

A 20. század elején épült Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján, akik a magyar szecesszió kiemelkedő alakjai voltak. Moskovits Miksa megbízásából épült, aki a város egyik jómódú polgára volt, és az épület eredetileg lakóházként szolgált. A tervezők a bécsi szecesszió hatását ötvözték a helyi építészeti hagyományokkal.

Homlokzata gazdagon díszített, figyelemre méltó a kerámia burkolatok, a díszes íves ablakok és a finom stukkó munkák használata.

Csodás szecessziós épület
Csodás szecessziós épület

Fekete Sas Szálloda

A 19. század végén épült szecessziós stílusban, Nagyvárad egyik legimpozánsabb épülete volt.

Adorján Emil jogász, ügyvéd, gyorsíró magánvagyonából építtette. 1908-ban nyitották meg, és nevét arról a fekete sasról kapta, ami az ólmozott ablaküvegen látható.

A szálloda a két világháború közötti időszakban vált igazán népszerűvé, amikor a város gazdasági és kulturális központként virágzott. Később volt diákszálló is volt.

Az épület három bejáratát egy üvegfedelű passzázs köti össze, ahol kávézókat, üzleteket, szállodát és bábszínházat is találunk.

Belül egy passzázs köti össze a bejáratokat
Belül egy passzázs köti össze a bejáratokat

Darvas – La Roche ház

Az épület egy másik kiemelkedő példája Nagyvárad szecessziós építészeti örökségének.

Szintén a 20. század elején épült Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján. Az épületet Darvas József, egy helyi üzletember és La Roche Ede, egy gazdag gyógyszerész megbízásából hozták létre.

Ma az Art Nouveau Múzeum működik itt, ami a szecessziónak, a város arculatát meghatározó stílusnak szentelt kiállítási tér.

Nagyváradi római katolikus székesegyház

A legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában.

A bazilika monumentális méretű. A központi hajó hossza 70 m, szélessége 30-40 m. Falait vaskói és carrarai márvány borítja. Két oldalsó hajója és két templomtornya van.

A székesegyház előtt látható Szent László szobra, mely eredetileg a főtéren állt, de az új román hatalom elől 1921-ben idekerült.

A legenda szerint Szent László a templomban van eltemetve. Nagy ünnepek alkalmával körmenetet tartanak Szent László hermájával, amely az ereklyéjét őrzi. Az ereklye Szent László koponyájának egy darabja, a herma pedig egy hatvan centiméter magas aranyozott ezüst mellszobor.

Nagyváradi római katolikus püspöki palota

A székesegyház mellett található a szintén barokk stílusú épület.

Három szintjén összesen 90 szoba és három díszterem található. A palota ablakainak száma 282. A palota késő osztrák barokk stílusban épült, amely visszafogottabb és praktikusabb, mint például a túldíszített francia barokk. Az épületet a híres bécsi Belvedere-kastély kicsinyített másának szánták.

Kanonok-sor

A katolikus templommal és a püspöki palotával együtt alkotják a város barokk negyedét.

253 méter hosszú folyosó 56 pillérből áll és 10 épületet köt össze. Több szakaszban, több mint 100 éven át, 1753-1875 között építették Franz Anton Hillebrandt tervei és Forgách Pál, akkori püspök elképzelései alapján.

A város barokk negyedének része
A város barokk negyedének része

Ady Endre Emlékmúzeum

A múzeum az Adyra vonatkozó irodalmi anyag és emlékek gyűjtőhelye a Müllerei néven ismert nagyváradi cukrászda nyári kioszkjában, ahol a költő gyakorta vendégeskedett.

Fő állománya a Rozsnyai Kálmán-féle Ady-ereklyegyűjteményből áll, ami később kiegészült a zilahi gimnáziumban őrzött gyűjtemény maradványokkal. Ezek nagy részét még a költő édesanyja és Ady Lajos, a költő testvéröccse adományozta.

Ma már több mint 430 kötetes a könyvtár, benne Ady-művek, fordítások, kéziratok és személyes levelek. Emellett fényképek, festmények, szobrok is láthatóak.

Minden információ itt!

Körösvidéki Múzeum

Románia egyik legfontosabb múzeuma több mint 450 000 darabból álló gyűjteménnyel rendelkezik.

A régészeti gyűjtemény része az elsősorban a nagyváradi várból származő kőtár, illetve a rendkívül gazdag, kályhacsempék, dísztárgyak, vasszerszámok, bronztárgyak, kerámiák, fegyverek és egyebek alkotta kollekció, amely nemzetközi jelentőségűvé emeli a tárat.

A múzeum numizmatikai gyűjteménye érmekincsek és elszigetelt felfedezések révén mutatja be a régió érmeforgalmát, különös tekintettel a mai Bihar megye területére.

A történeti tár fő darabjai: iratok, fényképek Nagyváradról és környékéről, térképek, fegyverek, régikönyv-gyűjtemény, hangszerek, zeneszerszámok, patikatörténeti gyűjtemény.

A természettudományi részen botanikai, zoológiai, paleontológiai gyűjteményt láthatunk.

A néprajzi tár elsősorban Nyugat-Románia öt néprajzi tájegységét mutatja be tematikusan: fa és fém, kerámia, népviselet, textilek, szentképek és vallási tárgyak, hímes tojások.

A művészeti tár négy nagyobb gyűjteménybe szerveződik: festészet, szobrászat, grafika, díszítőművészet.

Minden információ itt!

A múzeum több részből áll
A múzeum több részből áll

Nagyváradi programok

Aquapark Nymphaea

Az ország egyik legnagyobb és legmodernebb vízi szórakoztató központja, nevét a vízililiomokról kapta.

Számos attrakciót kínál minden korosztály számára, beleértve kültéri és beltéri medencéket, vízi csúszdákat, hullámmedencét, gyermek medencéket. Van külön wellness részlege, ahol szaunák, gőzfürdő és jakuzzi található.

Minden információ itt!

Állatkert

A belvárostól gyalogjárásra található ez a kis állatkert.

Több mint 100 állatfajnak ad otthont, beleértve különféle madarakat, emlősöket és hüllőket. Az állatokat természetközeli környezetben helyezik el, hogy a lehető legjobban utánozzák azok természetes élőhelyét.

Minden információ itt!

Interaktív térkép

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató