Szardínia látnivalók, tengerpartok, térképek

by radopeter1983
Szardínia látnivalók, tengerpartok, térképek

Bár Szardínia történelme és kultúrája is kiemelkedő, mégis csodás homokos tengerpartjai miatt keresik fel a turisták az olasz szigetet.

A Földközi-tenger 2. legnagyobb szigete, amely Olaszország, Spanyolország, Tunézia és Franciaország (Korzika) között helyezkedik el.

Andreáék egy hetet voltak a szigeten, egy beszámolót is írtak!

Szardínia látnivalók

Cagliari

Szardínia fővárosa a sziget déli részének tengerpartján épült. Gazdag történelmi múltja van, amely a nurág kultúrára nyúlik vissza, majd a föníciai, a római, a pisai és a spanyol hódítások során befolyásolták a város látképét.

A város modern része a tengerpart mentén terül el, míg a régi városrészt, a Castellót, magas dombok tetején alapították, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a környező területekre és a tengerre. A Castello kerület falai és tornyai, mint például az Elefánttorony és a San Pancrazio torony, még mindig állnak, és fontos turisztikai látványosságok.

Több neves múzeum is található a városban. Legismertebb a Nemzeti Régészeti Múzeum, amely a sziget előtörténetét és a római kor maradványait mutatja be.

Szardínia fővárosa
Szardínia fővárosa

Castelsardo

A Szardínia északi részén található város egy magas sziklán fekszik és csodás kilátást nyújt az Asinara-öbölre. A 12. században a genovai Doria család alapította, és ma is megőrizte középkori jellegét, kanyargós utcákkal és szűk sikátorokkal.

Legjelentősebb látványossága a Castello dei Doria, egy jól megőrzött erőd. Ma a Mediterrán Fonó és Szövő Múzeum (Museo dell’Intreccio Mediterraneo) működik itt, bemutatva a régió hagyományos kézműves technikáit, különösen a kosárfonást.

Egy domboldalon található ez a csodás település
Egy domboldalon található ez a csodás település

Alghero

Szardínia északnyugati partján fekszik. A város egyedülálló keveréke az olasz és katalán kultúrának, köszönhetően a történelmi katalán hódításnak.

Óvárosáról az az általános vélemény, hogy épületei nagyon hasonlítanak a katalán középkori építészet építményeire. A helyiek gyakran „Barceloneta” (kis Barcelona) névvel illetik Algherot. Legjellegzetesebb ilyen épülete a katedrális, amely egyértelműen a katalán gótikus stílus jegyeit viseli.

Erősen érződik a katalán hangulat
Erősen érződik a katalán hangulat

Neptun-barlangok

Az Algherohoz közeli barlangrendszer az egyik legnépszerűbb természeti látványosság a szigeten.

A barlangokhoz való eljutás két módon lehetséges: tengeren keresztül hajóval vagy a szárazföld felől, ahonnann egy meredek lépcsősor, az Escala del Cabirol (a Kecske Lépcsője) vezet le a bejáratához, több mint 650 lépcsőfokon keresztül.

Belül hatalmas termek és csodálatos cseppkőképződmények találhatók, köztük fényes cseppkövek és óriási stalagmitok. A legismertebb rész a „Muzsika-terem”, amely különleges akusztikájáról ismert. A barlang egyik legszebb része a tó, amelynek kristálytiszta vize tükrözi a barlang mennyezetén és falain lévő díszítéseket.

A barlangokhoz ilyen sok lépcső vezet le, ha nem hajóval megyünk
A barlangokhoz ilyen sok lépcső vezet le, ha nem hajóval megyünk

Olbia

A sziget északkeleti részén található település fontos kikötőváros és turisztikai központ.

Olbia történelme a föníciai időkre nyúlik vissza, később fontos római kikötő volt. A városban számos régészeti lelőhely található, többek között a híres római kori híd maradványai és az ősi San Simplicio bazilika. Az impozáns, korai keresztény templom Szardínia egyik legfontosabb román stílusú épülete.

A környéken több csodás tengerpart van, amelyek vonzzák a turistákat. Ezek közül kiemelkedik Costa Smeralda üdülőhely két népszerű strandja, a Liscia Ruja és a Capriccioli.

Olbia környékén sok szép part van
Olbia környékén sok szép part van

Bosa

A középkori hangulatú város híres a színes házairól, melyek a Temo folyópart mentén sorakoznak, és a jól megőrzött Malaspina kastélyról.

A kastély egy dombtetőn áll és a 12. században épült. A Malaspina család nevét viseli, akik hosszú ideig uralták ezt a területet, és fontos szerepet játszottak a helyi történelemben. A kastélyból csodás kilátás nyílik a Temo folyóra, a városra és a környező tájra. Ma múzeumként működik, bemutatja a régió történelmét és kultúráját.

A város tengerpartja Bosa Marina, amely híres gyönyörű homokos strandjáról és kristálytiszta vizéről.

Színes házai látványosak
Színes házai látványosak

Sassari

Szardínia második legnagyobb városa az sziget északnyugati részén helyezkedik el. A város többféle uralom alatt állt, így történelmi és kulturális öröksége jelentős.

A „Corso Vittorio Emanuele” a középkori város fő utcája, körülvéve különböző korú érdekes épületekkel, amelyek a katalán-gótikus stílus tipikus példái (például a Sant’ Andrea barokk templom). Ismert „palazzo”-iról, neoklasszikus tereiről, például a Piazza d’Italia és a Teatro Civico.

A gasztronómiát is ki kell emelni. A városra jellemző ételek a különböző csigafajták (helyi nevükön „ciogga”), valamint a szardíniai specialitás, a favata, melynek alapanyagai a káposzta, lóbab és a kolbász. Helyi étel még a „ziminu”-nak nevezett sült hús is.

Többféle kultúra keveredik
Többféle kultúra keveredik

Szardínia legszebb tengerpartjai

La Pelosa

Szardínia északnyugati csücskében, Stintino közelében található. Az egyik legnépszerűbb és legtöbbet fotózott tengerpart Olaszországban.

Híres finom, fehér homokjáról és kristálytiszta, türkizkék vizéről, amely sekélyen nyúlik be a tengerbe. Gyerekes családoknak is ideális strand.

Érdemes meglátogatni a közeli, 16. századi Torre della Pelosa őrtornyot, valamint a szemközti Isola Piana szigetet és a távolabbi Asinara Nemzeti Parkot.

Szardínia legismertebb tengerpartja
Szardínia legismertebb tengerpartja

La Cinta

San Teodoro városánál található az északkeleti részen, szintén népszerű strand.

Ez a hosszú, ívelt strand híres finom, fehér homokjáról és a kristálytiszta, sekély türkizkék vízéről. Látványos a mögötte magasodó San Teodoro-lagúna és a távoli hegyek, amelyek otthont adnak számos madárfajnak, köztük a flamingóknak is.

Porto Giunco

Villasimiusban található, Szardínia délkeleti csücskében.

A fehér homokos part déli részén emelkedik a Torre di Porto Giunco, egy régi őrtorony, ahonnan remek kilátás nyílik a környékre.

A strandhoz vezető út maga is élménydús, mivel áthalad a lagúna mellett, ahol gyakran láthatóak a rózsaszín flamingók.

Poetto

Cagliari fő strandja széles homokos partszakasszal és a kiváló infrastruktúrával rendelkezik.

A kb. 8 km-es part összeköti Cagliarit Quartu Sant’Elenával. A part menti sétánya tele van kávézókkal, bárokkal és éttermekkel.

Nagyon népszerű a vízi sportok kedvelői körében. A tiszta, sekély víz pedig ideális a családok számára, különösen a kisgyermekekkel érkezőknek.

Cagliari fő strandja
Cagliari fő strandja

Spiaggia di Is Arutas

A part a „rizsszem” homokjáról híres, ami valójában apró, fényes kvarckristályokból áll. Színes árnyalatai – fehértől a rózsaszínig és a zöldig – csodás látványt nyújtanak.

A strand elég eldugott helyen van, megközelítése nem könnyű. Éppen ezért itt tömeg sincs, a nyugodt pihenésre tökéletes hely.

Spiaggia de La Sciumara

A sziget északi részén, Palau falu mellett egy öbölben található.

A több száz méter hosszú homokos-aprókavicsos strand kristálytiszta és sekély vízű, így bátran ajánlható gyerekek számára is. A faluból gyalog is könnyen elérhető.

Egy öbölben, szép környezetben van a part
Egy öbölben, szép környezetben van a part

Cala Brandinchi

Egy kis öbölben található a strand, amit „Szardínia kis Tahitijaként” is neveznek.

A fehér homokos tengerpart, a környező táj miatt valóban olyan feeling van, mintha nem is Olaszországban lenne az ember.

Spiaggia di Punta Molentis

Nevét egy helyi teherhordó állatról, a molentisről (szamárról) kapta, amelyet egykoron a környező területeken dolgozó bányászok használtak.

A strand mellett egy impozáns sziklás rész emelkedik és a türkizkék, kristálytiszta vizű tengerrel együtt remek látványt nyújt.

Bár a nyári hónapokban népszerű úti cél, viszonylag elszigetelt fekvése miatt nem olyan zsúfolt. Aki nem szereti a tömeget, annak jó választás lehet.

Nyáron sincs nagy tömeg
Nyáron sincs nagy tömeg

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató