New York közlekedése – repterek, tömegközlekedés, térképek

by radopeter1983
New York közlekedése - repterek, tömegközlekedés, térképek

New York közlekedése a metrón alapszik, rengeteg vonal és megálló hálózza be Manhattant. Maga a közlekedési rendszer elsőre bonyolultnak fog tűnni (főleg a sok vonal miatt), de pár nap után már élvezni fogjátok az utazást!

(Frissítve: 2023.02.25.)

Repterek és New York közötti közlekedés

JFK-repülőtér

Legegyszerűbb az AirTrain használata. Ez egy magasvasút, amivel két irányból is megközelíthető a reptér. A két vonal is metróállomáshoz csatlakozik, ahonnan könnyen megközelíthető a város minden része.

Ezenkívül a reptéren belül a terminálok között is ez szállítja az utasokat (körjárat).

Északi irányba a Jamaica állomásra közlekedik, ahol a Sutphin Boulevard metróállomáson az E, J, Z metróra szállhatunk át.

Nyugati irányba a Howard Beach állomásra közlekedik, ahol a Howard Beach metróállomáson az A metróra szállhatunk át.

A terminálok között az AirTrain használata ingyenes, a Howard Beach és Jamaica metróállomásra viszont díjköteles (8 $), amit az állomáson lehet automatából megvenni. Korlátlan számú utazást biztosító metrókártya nem érvényes rá!

AirTrain térképe, metróhoz csatlakozás

La Guardia repülőtér

Innen buszokkal juthatunk el metróállomásokra, ahonnan a város minden része könnyen megközelíthető. Mindegyik buszra használható a MetroCard (leírása lentebb).

Az M60-as busz mind a négy (A, B, C, D) terminálnál megáll. A 125 Street-en több metróállomásnál is lehetőség van az átszállásra: 2-es, 3-as, 4-es, 5-ös, 6-os, A, B, C, D metróra.

A Q70-es busz a B, C, D termináltól közlekedik a Jackson Heights metróállomásra. Itt át tudunk szállni az E, F, M, R, 7-es metróra.

A Q72-es busz a B, C, D termináltól közlekedik a 63 Dr/Rego Park metróállomásra. Itt át tudunk szállni az M, R metróra.

A Q48-as busz a B, C, D termináltól közlekedik a Main St/Roosevelt Av metróállomásra. Itt át tudunk szállni a 7-es metróra.

A Q47-es busz az A terminálról közlekedik a 74 St/Roosevelt Av metróállomásra. Itt át tudunk szállni a 7-es, E, F, M, R metróra.

Newark repülőtér

Két egyszerűbb módja van a reptér és a belváros közti közlekedésnek.

Newark Airport Expres

Átszállás nélkül ezzel a buszjárattal juthatunk Manhattanbe. A busz mindegyik terminálnál megáll, a belvárosban pedig három megállója van (mindegyik metróállomás is egyben): Grand Central Station, Bryant Park (42 St/5 Av), Port Authority Bus Terminal.

Jegyárak (egy út / oda-vissza):

  • 17 éves kor felett: 18.70 $ / 33 $
  • 17 éves korig: 5.50 $ / 11 $
  • 62 éves kor felett: 9.35 $ / 18.70 $

Menetrend, jegyárak, információk

AirTrain és vonat

Az AirTrain és vonat használatához egy átszállás kell.

Az AirTrain közlekedik a terminálok között és a Newark Liberty Int’l Airport vasútállomásig megy. Itt a NJ Transit nevezetű vonatokkal juthatunk be Manhattanbe (Penn Station).

Információk

Tömegközlekedés

New York tömegközlekedése nagyon jó, aminek gerincét a metró adja. Összesen 24 vonalból és 468 állomásból áll, így kikerülhetetlen a városon belüli utazáshoz. Ráadásul sok várostól eltérően napi 24 órában üzemel!

Két típusa van: local és express. A local minden megállóban megáll, míg az express csak a fontosabb megállókban. A metrótérképen ezt úgy különböztetik meg, hogy a feketén jelölt állomásokon csak a local, a fehérrel jelölten az express is megáll.

MetroCard

A jegyek, bérletek neve MetroCard. Két fajtája a limited/pay-per-ride (egy útra szóló) és az unlimited (korlátlan számú utazásra szóló).

A pay-per-ride jegy ára 2.75 $, de a MetroCard-ra legalább 5.50 $-t kell tölteni, így legalább két út esetén éri meg.

Van kifejezetten egy útra szóló menetjegy. Ezt akkor érdemes venni, ha csak egyszer utazunk. Ára 3 $.

Ha több napot töltünk a városban, mindenképpen 7-Day Unlimited Ride nevű hetibérletet vegyünk, mert metrón, buszon (kivéve az Express buszt), libegőn korlátlan számban utazhatunk egy héten át. A hét napos bérlet ára 33 $.

Van 30 napos bérlet is, ára 127 $.

Jegyet automatákból és metróállomásokon peronőrnél vásárolhatunk. A MetroCard egy mágneskártya (hajlítható, így olyan helyen tartsuk, ahol nem gyűrődik össze nagyon), aminek ára 1 $ és újratölthetőek, akár több személy is használhatja.

Metró használatánál a forgókapu előtt van a leolvasó, itt a fekete mágnescsíkos részét végig kell húzni a nyíláson. Kifelé semmit se kell tennünk. Buszon a leolvasó nyílásába kell tennünk, ami „beszippantja” a kártyát és rögtön vissza is dobja.

Jegyfajták és árak

Néhány érdekesség a metróról

A metróvonalak színei a törzsvonalak szerint kerültek kiosztásra. Az azonos színű járatok azonos útvonalon haladnak a város középső (Midtown) és déli (Downtown) területein, észak (Uptown) és a szomszédos kerületek felé haladva ágaznak csak el.

A járat jelzései körben, illetve csúcsára állított négyszögben (diamond) találhatóak. Az úgynevezett diamond (gyémánt) járatok az alapjárat módosított verzióját jelzik.

A metróállomások két típusát különböztetjük meg, melyeket a bejárat feletti zöld, illetve piros gömbök jeleznek. A zöld gömb 24 órán át nyitva tartó állomás, a piros gömbös állomásokon pedig nincs jegyvásárlási lehetőség. Amennyiben ilyenbe botlunk és nincs jegyünk, keressünk egy másik, zöld gömbbel ellátott lejáratot. Ez valószínűleg az utca másik oldalán lesz.

Az állomás bejárata felett található tájékoztató tábla az állomás nevén kívül az állomáson áthaladó vonalakat tartalmazza, valamint azt is, hogy a lejárat melyik irányú metróhoz vezet.

Erre azért van szükség, mert a metró bejáratok egy része csak egy irányt szolgál: észak (Uptown) vagy dél (Downtown). Ezeknél a lejáratoknál nem tudunk átjutni az ellenkező irányba vezető peronra. Az ellentétes irányba haladó vonatokat az útkereszteződés másik oldalán található lejáraton át közelíthetjük meg.

Fontos tudni, hogy ezeken az állomásokon nem tudunk átszállni a másik irányba fizetés nélkül. Amennyiben nincs iránymegjelölés, az adott lejáraton át mindkét irányba – Uptown és Downtown – utazhatunk.

Figyelni kell a lejárók kiírására
Figyelni kell a lejárók kiírására

Buszok

Természetesen a buszhálózat is jó, főleg a kelet-nyugati irányokat szolgálják ki, amik sok helyen biztosítanak átszállást a metróra.

Libegő (Roosevelt Island Tramway)

Van egy libegője is Manhattan-nek, a Roosevelt Island és a 2nd Avenue/E 60 Street között közlekedik. Tömegközlekedési jeggyel, bérlettel is igénybe vehető!

Turistabérletek

New York Pass

A New York Pass közel 80 látványosságba kínál ingyenes belépést. Itt napok száma szerint vásárolhatjuk meg a bérletet és ezalatt annyiba tudunk bemenni, amennyi az időnkbe belefér.

Naptári napokra vásároljuk és az első használattól számítva aktív.

Árak, információk

New York CityPass

A New York CityPass lényege, hogy két csomag közül tudunk választani, mindegyik 9 napig érvényes az első használattól kezdve.

A CityPass-ban 6 látnivaló van (3 fix és 3 választható), a C3-ban 3 látnivalót választhatunk a 10 felsorolt közül.

A két választható csomag látnivalói, árak

New York közlekedése térképekben

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek New York-ról

New York látnivalók – Manhattan bemutatása térképekkel

New York múzeumai – legfontosabb múzeumok bemutatása

USA tudnivalók – minden fontos infó, amit tudni kell egy USA-ba utazónak

ESTA engedély – az USA-ba belépés előfeltétele

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató