Autóbérlés külföldön – Mikre kell odafigyelnünk?

by radopeter1983

Vannak olyan helyek, ahol szinte kötelező az autóbérlés, ha a látnivalók többségét meg akarjuk nézni. Viszont sokan nem mernek bérelni, amiben közrejátszik a sok negatív „hallott dolog” is. Valóban van pár buktató, de ha ezeket ismerjük, akkor egyszerűvé válik az egész. Most bemutatom az autóbérlés folyamatát külföldön, hogy ne érjen senkit meglepetés!

Alapvetően két foglalási mód van: az autókölcsönző cégnél vagy „autóbróker” szolgáltatónál.

Ma már kijelenthetjük, hogy a nagyobb autóbróker oldalak a valós dolgokat mutatják, eltérés leginkább az árak között szokott lenni. Ezért, ha kiválasztottuk az autót, érdemes az árat leellenőrizni mindkét helyen.

Autóbérlés menete, buktatók elkerülése

Akár kölcsönző, akár autóbróker cégnél végezzük a foglalást, szinte ugyanazokon a lépéseken megyünk keresztül.

Én most egy brókercégen keresztül mutatom be (magyar nyelven) azokat a dolgokat, amiket mindenképp ellenőrizzetek le!

Amikor foglalunk, menjünk rá a „foglalási feltételek” vagy hasonló elnevezésű pontra! Ebben van leírva részletesen a foglalás minden részlete és ebben találjuk azokat a buktatókat, amire már utaltam!

Foglalási feltételek
Foglalási feltételek

Autóbérlés ára mit tartalmaz?

A különböző biztosításokat (töréskár, lopásvédelem, kötelező felelősségbiztosítás) szinte mindig tartalmazza az ár.

Ez azt jelenti, hogy ha valami neadjisten történik az autóval (pl. összetörjük), akkor az önrész összegéig kell fizetnünk (erről lesz szó később). Ezt angolul Collision damage waiver / CDW résznél találjuk.

Ami nagyon fontos, az a kilométer-használat! A legtöbb esetben ez korlátlan (angolul: unlimited mileage), de ha korlátozva van, akkor ezt mindenképp vegyük figyelembe!

Nézzük meg a kilométer-használatot!
Nézzük meg a kilométer-használatot!

Életkor

Szinte minden cég meghatároz minimum életkort, ami alatt plusz díjat számítanak fel. Ez minden kölcsönzőnél más (általában 25 körüli).

Sőt, néhol felső életkor-határ is van, amin túl szintén pluszt kell fizetnünk.

Egyúti bérlés

A legtöbb esetben ugyanaz az autó leadásának helye, mint a felvételi, de van, amikor más helyen adjuk le a kocsit. Ebben az esetben számíthatunk felárra.

Saját példát hozva: én Bostonból New Yorkba mentem autóval, a felár (angolul: drop fee) 99 dollár volt!

Ellenőrizzük az életkori és egyúti feltételeket!
Ellenőrizzük az életkori és egyúti feltételeket!

Kártyás fizetés

Sokan itt szoktak problémába ütközni. Az első, hogy dombornyomott kártyával rendelkezzünk!

A másik, hogy milyen típusú kártyával tudunk fizetni.

Általánosságban elmondható, hogy Európában elfogadják a bankkártyát (debit card), míg az USA-ban szinte csak hitelkártyával (credit card) tudunk bérelni! Bár manapság Európában és máshol is terjed a csak hitelkártyás bérlés.

Az USA-ban foglaláskor legyünk nagyon óvatosak, mert velem megtörtént, hogy egy cég honlapján a Policy-ben benne volt, hogy elfogadnak bankkártyát. Ám a helyszíni fizetéskor csak hitelkártyával lehetett fizetni! Szerencsém volt, hogy egy barátomnál pont volt, így nem volt gond.

Íratlan szabályként, az USA-ban mindig legyen nálunk hitelkártya!

Az elfogadott kártyákat mindig nézzük meg!
Az elfogadott kártyákat mindig nézzük meg!

Letét (deposit)

Na, ez a másik, ami gondot szokott okozni.

A kölcsönzők nagy része kér letétet a fizetéskor.

Ez azt jelenti, hogy zárolnak egy adott összeget (akár 1000 €/$ feletti is lehet) és csak a leadás után, sokszor hetekkel később old fel a bank. Így, ha nincs ennyi szabad pénz a kártyán, nem vihetjük el az autót.

Ha bankkártyánk van és van elég összeg rajta, akkor ez „hiányozni” fog hetekig és aki erre nem készült fel, annak kvázi ennyivel kevesebb szabad pénze lesz ez idő alatt.

Ha hitelkártyánk van, akkor figyeljünk, hogy legyen a zárolás összegének megfelelő hitelkeret! Ha nincs, próbáljuk meg a bankunknál felemeltetni a keretet!

Vannak olyan, főleg helyi kisebb kölcsönzők, ahol nem kérnek letétet, megkönnyítve ezzel a dolgunkat. Például Tenerifén, az AutoReisen cégnél tapasztaltam ezt, de Mallorcán is találunk ilyeneket.

Sokan csak a helyszínen lepődnek meg a letét létéről
Sokan csak a helyszínen lepődnek meg a letét létéről

Üzemanyag-politika

Arra vonatkozik, hogy milyen mennyiségű üzemanyaggal kell leadnunk a bérautót. Ez minden szolgáltatónál más.

A leggyakoribb a teli-teli (tele tankkal kapjuk és visszük vissza), félig-félig és üres-üres. Az első két esetben, ha nem megfelelő mennyiséggel adjuk le a kocsit, felszámíthatnak plusz költséget.

Figyeljünk, mennyi üzemanyaggal kell leadni a bérautót!
Figyeljünk, mennyi üzemanyaggal kell leadni a bérautót!

Foglalás törlése

Előfordul, hogy közbejön valami és nincs szükség autóra. Van egy jó hírem!

A legtöbb szolgáltatónál van ingyenes lemondási lehetőség. Ezt szintén megtaláljuk a feltételek között, érdemes olyan kölcsönzőnél bérelnünk, ahol ez létezik.

Extra és kiegészítő szolgáltatások

Sok egyéb szolgáltatást igényelhetünk, mindenki a szükségesség szempontjából eldöntheti, mi kell neki.

Itt esetleg a gyerekesek számára érdemes megjegyezni, hogy gyerekülést mindenhol lehet igényelni.

Teljes körű védelem (full coverage)

Ha szeretnénk elkerülni, hogy egy esetleges sérülés miatt akár az önrész teljes összegét is elveszítsük, érdemes igényelni teljes védelmet.

Ennek összege nem kevés, akár a napi bérlési díjat is elérheti, de így védve vagyunk bármilyen probléma, baleset ellen.

Plusz sofőr (additional driver)

Ha nem csak mi vezetünk, van lehetőség hozzáadni további sofőröket. Alapesetben a foglalást végző személy a hivatalos sofőr.

További buktatók elkerülése autóbérléskor

Az autó átnézése átvételkor

Mielőtt átvesszük a kulcsot, járjuk körbe az autót! Ha bármilyen karcolás, sérülés van, fényképezzük le és vetessük fel jegyzőkönyvbe!

Nem egy esetről lehetett már olvasni a neten, hogy jegyzőkönyv hiányában a leadáskor pénzt vontak le a bérlőtől, holott nem ő okozta a problémát.

Ha a fizetendő összeg magasabb…

Néha előfordul, hogy a kölcsönzők „hozzádobnak” ilyen-olyan extrát a bérlési szerződéshez akaratunk ellenére.

Mindig ellenőrizzük a fizetendő összeget és ha eltérést tapasztalunk, jelezzük ezt a pultnál!

Előre vagy helyszínen fizetve olcsóbb?

Nincs erre egyértelmű válasz, a statisztikák alapján azonban legtöbb esetben előre fizetve olcsóbb az autóbérlés. Némely szolgáltató külön fel is ajánlja mindkét lehetőséget.

Figyeljünk a nyitvatartásra!

Van, hogy plusz költséget számítanak fel, ha a nyitvatartási időn kívül adjuk le a kocsit. Mindig ellenőrizzük, hogy mikor van nyitva az iroda!

Autóbérlés időtartama

Legtöbb esetben minél hosszabb a bérlési idő, arányában véve annál olcsóbb.

A napon belüli bérlésnél azonban nem nagyon van óránkénti elszámolás, leginkább 24 órás a jellemző. Így nem érdemes például reggel 8-as felvételkor egy másik nap 12-es leadást igényelni. Ha esetleg csúszás van a programban és késve érkezünk, felszámolhatnak plusz díjat.

Igényelt autó kategóriája

Legtöbbször nem pontosan az igényelt autót kapjuk meg. Szinte minden szolgáltató kategóriákba sorolja a kocsikat és kvázi kategóriás autót rendelünk. Az adott kategóriából bármelyik kocsit kaphatjuk.

Az USA-ban például van – emelkedő ársorrendben – Economy, Compact, Midsize, Standard, Fullsize, Premium, Luxury kategória. (Több kategória is létezhet ezeken kívül.)

Más szolgáltatók úgy adják meg, hogy pl. Opel Corsa or similar (Opel Corsa vagy hasonló).

Van, hogy az igényelt kategóriánál magasabb szintű autót kapunk, például mert elfogyott a bérelt típus. Viszont figyeljünk oda, hogy ne alacsonyabb kategóriás gépkocsit adjanak!

Nemzetközi jogosítvány

Az EU területén belül természetesen nincs szükség rá, mivel az itthoni kártya érvényes.

EU-n kívül azonban elvileg kell. Azért elvileg, mert a nemzetközi jogosítvány elő van írva az EU-n kívül, de valójában nem szokott probléma lenni a hiányából. Én azért biztos, ami biztos, az USA-ba utazva kiváltottam, de még a bérléskor se kérték.

Aki igényelni szeretne, a Kormányhivatalban teheti ezt meg pár ezer forintos költség mellett.

Még több hasznos tanácsot itt olvashatsz!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató