2021/05/14
Poggyász-szabályok repülés esetén

A repülőút során az egyik kritikus pont a poggyász-szabályok ismerete. Ha netán valamelyik rész nem stimmel, máris beleszaladhatunk egy plusz pénzfizetésbe vagy a biztonsági ellenőrzésnél egy kellemetlenségbe. Éppen ezért összefoglalom a tudnivalókat!

Poggyász-szabályok: méret, súly

A mérethatároknál mindenképp érdemes megjegyeznünk, hogy minden légitársaságnál más szabályok érvényesek, ezzel legyünk tisztában az utazás előtt!

Kellemetlen meglepetésben lesz részünk, ha a reptéren derül ki, hogy nagyobb a táskánk mérete vagy súlya. Ráadásul kemény pénzt kell fizetünk ezért a túllépésért.

Erre kattintva egy olyan oldalra jutunk, ahol beírva a légitársaság nevét, megkapjuk a poggyászfeltételeket. Innen át tudunk kattintani a vállalat poggyászoldalára, ahol ellenőrizzük a hivatalos szabályzatot!

Poggyász tartalma

Tilos minden olyan tárgyat felvinni és kézipoggyászban tartani, amely sérülést okozhat személyekben és a repülőgépben. A tárgyakat a 185/2010 EU rendelet 4C függeléke sorolja fel. Ilyenek:

 • minden típusú lőfegyver;
 • elkábító eszközök;
 • éles vagy hegyes tárgyak (pl. 6 cm élűnél nagyobb kés, íj);
 • kéziszerszámok;
 • robbanó-, gyúlékony anyagok, gyújtószerkezetek;
 • csillagszórók;
 • bármilyen tárgy, amellyel ütés hatására sérülés keletkezhet (pl. baseball-ütő).

Feladott poggyászban sem szállíthatóak robbanó-, gyúlékony anyagok és gyújtószerkezetek. Ilyen például: lőszer, tűzijáték, dinamit. Ezt a 2015/1998 EU rendelet 5B függeléke szabályozza.

Fontos, hogy az akkumulátort, powerbankot csak a kézipoggyászban lehet szállítani!

Mindenképp legyenek nálunk végig a következő dolgok:

 • személyi okmányok (személyigazolvány, útlevél, jogosítvány, stb.);
 • beszállókártyák, vízum;
 • mobiltelefon, laptop, tablet, egyéb számítástechnikai készükékek;
 • pénztárca;
 • ékszerek;
 • egy váltás ruha (ha netán a feladott poggyászunk nem érkezik meg a célállomásra);
 • gyógyszer.

Pénzt, ékszert, nagyobb értékű dolgot – ami elfér a kézipoggyászunkba – ne a bőröndbe tegyük, megakadályozandó az esetleges poggyászfeltörést és lopást!

Gond nélkül felvihetjük a biztonsági ellenőrzés utáni boltokban vásárolt dolgokat is.

Különböző dolgok szállítása

A poggyász-szabályok közül ez szokta okozni a másik problémát. Bosszantó lenne, ha például egy drága parfümöt azért kell kidobnunk, mert nem tudtuk, hol és hogyan kell szállítani.

Folyadék szállítása

A folyadék legfeljebb 100 milliliteres tartályban lehet! Ezeket egy átlátszó, zárható műanyag zacskóban kell elhelyezni, amit a biztonsági ellenőrzésen az átvilágítás során ki kell tennünk a műanyag ládába.

Maximum 1 liternek megfelelő folyadék vihető fel, tehát legfeljebb 10 db 100 ml-es tartály engedélyezett.

Folyadéknak minősülnek a fogkrémek, illatszerek, parfümök, dezodorok is!

Zacskót érdemes magunkkal vinnünk, de több reptéren ingyenesen osztanak az ellenőrzésnél, illetve vásárolható újságárusító helyeken is.

Folyadékok helyes szállítása
Folyadékok helyes szállítása

Élelmiszer szállítása

Élelmiszert felvihetünk a fedélzetre kézipoggyászban, de a krémes állagúakra (lekvár, májkrém, stb.) a folyadékokra vonatkozó feltételek érvényesek!

Ha kisgyerekkel utazunk és bébiételt vagy tápszert viszünk magunkkal, ezek szintén felvihetőek a fedélzetre. Viszont a biztonságiak kérhetik, hogy kóstolással bizonyítsuk a valódiságukat!

EU-n belül, a schengeni övezeten belül szállítható élelmiszer a feladott poggyászban. Az övezeten kívüli utazásnál azonban mindenképp tanulmányozzuk át a célország vámszabályzatát! (Az USA-ba például nem szabad húskészítményt vagy húsból készült terméket bevinni!)

Gyógyszerek szállítása

A rendszeres gyógyszeres kezelésben részesülőknek érdemes a kezelőorvostól igazolást kérni, ha lehetséges, angol nyelven is. A gyógyszert a kézipoggyászban fel lehet vinni a fedélzetre.

A cukorbetegek szintén felvihetik az inzulint és a tűt a fedélzetre, de ebben az esetben is kérjünk orvosi vagy gyógyszerészeti igazolást! A beszámolók szerint nem szokott gondot okozni a cukorbetegek számára a biztonsági ellenőrzés.

Drón szállítása

Feladott poggyászban engedélyezett, de a kiegészítői az eszközről való eltávolítás után a kézipoggyászban is szállíthatóak.

Ajánlott cikkek

Még több hasznos tanácsot itt olvashatsz!

Cimkék: ,