Nyaralás utáni depresszió – Mit tehetünk ellene?

by radopeter1983
Nyaralás utáni depresszió - Mit tehetünk ellene?

Biztos voltál már úgy, hogy egy fantasztikus nyaralás után a hazaérkezést követően inkább rosszkedv uralkodott el rajtad. Hidd el, nem „benned van a hiba”, ezt sajnos többen is tapasztalhatják. A nyaralás utáni depresszió természetes jelenség, ami ellen most adok néhány „ellenszert”.

Miért is alakul ki a nyaralás utáni depresszió?

Hivatalos angol elnevezése is van: post-vacation blues vagyis vakáció utáni levert hangulat.

Habár a zavartalan nyaralás mindenkiben pozitív dolgokat indít el, az utolsó napokban mégis ott motoszkál a hazaindulás és a „normál” életbe való visszatérés gondolata. Emiatt már a nyaralás vége felé is előfordul, hogy kissé szomorkás a hangulatunk.

A hazaérkezés után pedig előjöhetnek a nyaralás utáni depresszió „tünetei” is: szomorúság, lehangoltság, kedvetlenség, motiváció hiánya. Persze ezek csak rövid, időleges érzések, pláne, ha teszünk azért, hogy a visszarázódás a hétköznapi életünkbe könnyebb legyen.

Tanácsok a depresszió ellen

Pozitív élmények beépítése a mindennapokba

Főleg, ha aktív nyaraláson voltunk, rengeteg élménnyel gazdagodunk: más kultúra, emberekkel való beszélgetés, tapasztalatok, stb. Ezek ne múljanak el nyomtalanul, hanem a legfőbb momentumokat „építsük be a tudatunkba”.

Már azzal, hogy például egy más kultúrából érkező emberrel beszélgettünk, többek lettünk!

Fokozatosság

A hazaérkezést követően ne ugorjunk egyből fejest a munkába, sportba, stb, hanem szép lassan térjünk vissza az „életbe”.

Ha tehetjük, már készüljünk elő a nyaralás előtt a teendőkre, így nem kell nulláról indulni.

Több időzóna esetén pihenés

Aki már jött haza az USA-ból, az megtapasztalhatta a jetlag érzését. A több óra időeltolódás miatt a nyugat felől hazaérkezéskor a „visszaalkalmazkodás” nehéz napokat okozhat.

Lehetőleg pár napig kerüljük a fárasztó dolgokat, próbáljunk minél előbb visszaállni az itthoni ritmusra!

Aktívan töltsd az első pár napot!

A legrosszabb a semmittevés. Ekkor több időd lesz gondolkodni, visszaidézni a nyaralás remek momentumait, ami persze, hogy levertté fog tenni.

Egy laza sport, strandolás vagy haverokkal összeülni mind jó példa, hogy visszarázódj a hétköznapi életbe.

Takarítás

Nem egy szokványos tanács, de a szakemberek ezt is javasolják.

Az otthoni takarítás segít a mindennapi ritmusba visszatérni a saját környezetünkben aktívan mozogva. És a hozott szuveníroknak is megtaláljuk a megfelelő helyet. 🙂

Élménybeszámolók barátoknak

Ki ne szeretne a nyaralásáról beszélni, miközben a barátok hallgatják a beszámolót?!

Mindez segít átélni újra a pozitív élményeket, ráadásul másoknak is átadhatsz hasznos tanácsokat, ami jó érzéssel tölthet el.

Tervezd a következő nyaralásodat!

Talán meglepően hangzik, hogy most érkezünk haza és már a következőn gondolkodunk, de ez valóban segít! Az új helyszín felfedezése, az utazás kidolgozása egy újabb motivációt ad a előtted álló időkre.

Én magam is már a hazautazáskor azon szoktam gondolkodni, mi lesz a következő úti cél. 2020 januárjában voltam Dohában, de hazaérkezés után már terveztem a februári milánói utazásomat. 🙂

Ajánlott cikkek

Még több hasznos tanácsot itt olvashatsz!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató