Doha látnivalók, közlekedés, térképek (Katar)

by radopeter1983
Doha látnivalók, közlekedés, térképek (Katar)

Katar fővárosa rohamosan fejlődik, ezt jól jelzi, hogy már foci VB-t is rendeztek itt. Bár Doha látnivalók terén még nem érte el Dubaj szintjét, viszont évről évre egyre több turistalátványosság épül.

Doha közlekedése

Dohai reptér

Doha nemzetközi reptere (Hamad International Airport) fontos csomópont Európa-Ázsia-Ausztrália között. Hazánkból a Qatar Airways gépei közlekednek ide.

A belvárosba a piros jelű metróval juthatunk be (reggeltől késő estig). A Msheireb állomáson át lehet szállni a zöld és az arany jelű metróra is.

Több busszal is elérhetők Doha különböző részei: 727, 737, 747, 757 és 777 jelzésű buszok. A 737-es és 757-es busz éjszaka is közlekedik.

Tömegközlekedés

Nemrég óta üzemel a metró, eddig 3 metróvonal (piros, zöld, arany) működik. A metrók éjszaka nem járnak.

A buszhálózat nagyon jó, sok buszjárat működik Dohában. A járatok és menetrendek itt tölthetők le!

Lehet venni napijegyet is metróra és buszra, de külön érvényes csak. Mindkettőnek külön kártyát kell vásárolni és feltölteni rá a pénzt.

A metró napijegy (Travel Card) a vásárlástól számított másnap hajnali 3 óráig érvényes. Egy nap egy bizonyos összegnél nem von le többet a rendszer. Jegyet a metróállomásokon lévő automatákból lehet venni. Árak és információk itt vannak!

A buszra napijegy (Karwa Smart Card) 24 órán át érvényes. Van 2 útra és korlátlan utazásra szóló kártya. Jegyet a buszvezetőnél lehet venni. Árak és információk itt vannak!

2 teljes napot volt szerencsém Dohában eltölteni, erről készítettem egy képes beszámolót!

Doha látnivalók

The Pearl Monument

Doha „főterének” központja a kagylóban lévő gyöngy. Az olaj alapú gazdaság előtt a gyöngyhalászat volt az egyik fő iparága Katarnak.

Kivilágítva érdemes elidőzni itt, szemben a sok felhőkarcoló látványa rendkívül szép.

Doha jelképe
Doha jelképe

Souq Waqif

Ez egy régi szabadtéri piac labirintusszerű mellékutcákkal, szuvenírekkel, kelmékkel, fűszerekkel, kávézókkal.

A több mint 100 éves piaci városrész megőrizte hagyományos katari építészeti jellegét. Érdemes naplementekor vagy utána menni, ekkor élénkül meg az élet itt.

A Souq Waqif-on belül van az Al Koot erőd is. Ma múzeumként funkcionál, ahol többek között kézműipari tárgyak, halászfelszerelések, hajók, történelmi fotók és festmények találhatók.

The Pearl-Qatar

Katar legexkluzívabb része. A Ferrari Szalontól kezdve a legdivatosabb designer boltokon át a legdrágább és legelőkelőbb lakótornyokig minden megtalálható.

Aki szereti a luxust és a mesterségesen felépített dolgokat, a legpuccosabb yachtokat nézegetni, annak Doha látnivalók között van a Pearl.

Az északi részén van a Qanat Quartier, amely Velence másolata. De szó szerint! A színes épületek, a hidak, a csatornák mind az olasz város hangulatát idézik.

Megközelítés: 777-es busszal.

Katar "legpuccosabb" helye
Katar „legpuccosabb” helye

Corniche Promenade

Ez a tengerparti sétány köti össze az öböl déli, óvárosi részét az északi, modern West Bay résszel. Nagyon szép kilátás nyílik a felhőkarcolókra.

A sétány melletti zöld területen, padokon rengeteg piknikezőt, sétálót lehet látni. Hangulatos része a városnak.

Doha sétánya
Doha sétánya

West Bay

Katar ikonikus felhőkarcolói ezen a részen találhatók. Éjszaka fantasztikus látvány ez a környék kivilágítva.

A tengerparton állnak a híres szállodalánc tagjai (Sheraton, Hilton, Four Seasons).

Megközelítés: a piros metróvonalon a DECC megállóig.

Katara

Doha West Bay és Pearl közötti részén helyezkedik el a Katara kulturális falu.

A régió építészeti örökségét mutatja be innovatív módon. Szép színházak, galériák, koncertek és kiállítások vannak itt.

Aspire Park

Doha nyugati részén található a város legnagyobb parkja. Remek helyszín sétára, piknikezésre.

Doha egyetlen tava is itt van, körülötte sétálóutak, játszóterek, kávézók teszik hangulatossá.

A parkban áll a Khalifa International Stadium, Katar nemzeti focistadionja. A 2022-es VB-re teljesen megújult.

Megközelítés: a Gold metróvonalon az Al Aziziyah megállóig.

The Torch Doha

A különös formájú 5 csillagos szálloda azért került Doha látnivalók közé, mert étterméből van talán a legjobb kilátás.

A Three Sixty Étterem a 47. emeleten található és nevéből adódóan 360 fokos kilátást nyújt. Érdemes egy ebédet vagy vacsorát elfogyasztani és gyönyörködni a panorámában.

Villaggio Mall

Az Aspire Parkban található az egyik legnagyobb bevásárlóközpont.

Fő látványossága, hogy a belseje velencés hangulatot áraszt. A sétányok között csatornák vannak, amelyeken gondolaszerű hajókon lehet hajókázni.

Dhow hajózás

A dohai tradicionális hajókról rendkívül szép látvány nyílik a kivilágított városra. Van lehetőség rövid, 20 perces hajókázásra és vacsorával egybekötött, több órás útra is.

Az Iszlám Múzeum mellett láthatók sorban a hajók, itt lehet befizetni az útra. Bátran alkudozzunk, a létszámtól is függ az ár.

Múzeumok

Iszlám Múzeum (Museum of Islamic Art)

Doha egyik legszebb és legfontosabb múzeuma a Corniche Promenade-ról közelíthető meg.

Maga az épület is szép. Az épület város felöli oldalán pedig egy 45 méter magas üvegablak található, amelyen keresztül láthatóak a modern Doha felhőkarcolói.

A világviszonylatban is fontos tárlat az iszlám világ minden tájáról mutat be műkincseket, melyeknek nem mindegyike vallási témájú. A kiállított tárgyak között vannak rubintokkal ékesített arany sasok Indiából, ottomán korabeli csúcsos vassisakok és értékes perzsai kerámiák.

Belépőárak, nyitvatartás

Nemzeti Múzeum (National Museum of Qatar)

A Jean Nouvel világhírű francia építész által tervezett, sivatagi rózsát formáló látványos intézmény a világ egyik legnagyobb múzeuma.

A múzeum Katar kulturális örökséget mutatja be és igyekszik megőrizni olyan helyi tradíciókat mint a vitorlás hajózás, a gyöngyhalászat, a kereskedelem és a halászat.

11 galériát helyeztek el benne, területén egy mesterséges lagúna is van, és hozzá kapcsolódik az 1949-ig uralkodott Abullah bin Jaszim áz-Száni sejk helyreállított palotája is.

Belépőárak, nyitvatartás

Modern művészetek múzeuma (Mathaf: Arab Museum of Modern Art)

Az intézmény (a „mathaf” múzeumot jelent) története az 1990-es években indult: a dohai uralkodócsalád tagja, Hasszán bin Mohamed bin Ali Al Tani sejk ekkor kezdett az újkori arab művészet gyűjtésébe, egy majdani muzeális kollekciót alapozva meg.

Több mint hatezer alkotást mutat be az 1840-es évektől napjainkig, érzékeltetve az elmúlt másfélszáz év művészeti irányzatait és központjait.

Az 5500 négyzetméteres épületben két szinten kiállítótermek találhatók, de van kávézó, múzeumi bolt, könyvtár és egy oktatási szárny is.

Belépőárak, nyitvatartás

Időjárás

Doha éghajlata forró sivatagi, a hőmérséklet májustól szeptemberig átlagosan 38 °C feletti.

A nyári hónapokban szinte nincs csapadék, évente átlagosan 75 mm hullik, leginkább az októbertől márciusig terjedő időszakban.

A tél is meleg, a hőmérséklet csak ritkán csökken 7 °C alá. Nyáron a hőmérséklet gyakran eléri és meghaladja a 40 °C-ot.

(Forrás: Wikipédia)
(Forrás: Wikipédia)

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

Van a közelben egy hasonlóan szép luxusváros! Ismerd meg Dubaj látnivalóit!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató