Szlovákia legszebb helyei – 16 TOP látnivaló

by radopeter1983
Szlovákia legszebb helyei, látnivalói

Szlovákiában nemcsak Pozsony és a Tátra az érdekes látnivaló, ezeken kívül is sok szép hely van a szomszédunkban. Nézzük meg Szlovákia 16 legszebb látványosságát!

Szlovákia legszebb helyei, látnivalói

Pozsony

Kezdjük is a fővárossal, amely a mi történelmünkben is kiemelkedő helyet foglal el. Itt volt a Magyar Királyság koronázási helye, törvényhozó központja és fővárosa 1536 és 1783 között.

A város látképét a dombon magasodó négy saroktornyos, fehér színű vár határozza meg, amelyben a Szlovák Nemzeti Múzeum található.

A vár alatt áll a gótikus koronázótemplom, a Szent Márton-dóm. A templom a 14. század elején épült a korábbi 1221-ben épített Szent Megváltó templom helyén, mai formáját 1895-ben nyerte el. Neogótikus tornya 85 m magas, tetején az aranyozott Szent Korona másolata csillog, annak emlékére, hogy 1563 és 1830 között tizenegy magyar királyt és nyolc királynőt koronáztak meg.

Pozsony tökéletes választás gyalogos vagy kerékpáros bejárásra, mivel minden fontos látnivaló mintegy két km-es körzetben helyezkedik el. Sőt, akár össze is lehet kapcsolni egy bécsi átruccanással is.

Pozsony látnivalók, térképek

Pozsony hazánk történelmében is jelentős hely volt
Pozsony hazánk történelmében is jelentős hely volt

Hernád-áttörés

Egyik legjobb túralehetőség a Hernád folyó által kivájt, 16 km hosszú és helyenként a 300 m magasságot is elérő szurdokvölgy a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park területén.

1906-ban a Magyarországi Kárpát-egyesület helyi vezetője döntötte el, hogy a túrázók számára is járhatóvá kell tenni ezt a szép helyet. Az út néhol láncok és fémpadlók segítségével teljesíthető, nagy élmény végigmenni itt.

Szepesi vár (Spišský hrad)

A Szepesváralja település felett magasodó vár Tátra és Kassa között, a D1 autópálya mentén található.

Közép-Európa egyik legnagyobb vára, amely a társított kulturális emlékműveivel (Szepeshely, Szepesváralja, Zsigra) együttesen a világörökség részei. Újjáépített részeiben a múzeum kiállításainak adnak otthont: régészeti leletek, fegyvergyűjtemény, kínzókamra, vártörténeti kiállítás.

Európában is az egyik legszebb vár
Európában is az egyik legszebb vár

Selmecbánya (Banská Štiavnica)

Az egykori Magyar Királyság egyik legjelentősebb bányavárosát az egyik leghangulatosabbnak tartják Szlovákiában. Belvárosa az UNESCO világörökség része.

A belvárosban 360 történelmi objektum található, amelynek legismertebb tagja az Óvár. Legrégebbi épülete a néhai plébániatemplom, melyet a szomszédos csontházzal együtt háromhajós román stílusú bazilikának épült. Ma az Óvár múzeumként működik, és többek között nagyon érdekes pipagyűjteménnyel is rendelkezik.

Az Óvárral szemben található az Újvár, ahonnan szép kilátás nyílik a városra.

A város felett magasodik a Kálvária, amelyet sokan Európa egyik legszebb kálváriájának mondanak. Egy vulkánkúpon emelkedik, 19 kápolnából és két templomból áll az épületegyüttes. Szintén csodás panoráma tárul elénk.

Az egyik leghangulatosabb szlovák település
Az egyik leghangulatosabb szlovák település (Fotó: Flickr/Pedro)

Magas-Tátra

A lengyel határ melletti hegyvidék a túrázók és a sielők paradicsoma is egyben. Tiszta időben több helyről is láthatjuk idehaza is (a Börzsönyből én is megcsodálhattam).

A legfontosabb célpont a Csorba-tó, amely 1346 méter magasan remek kiindulópont a környező hegycsúcsok meghódítására: két legismertebb a Rysy (Tengerszem-csúcs) és a Kriván. Jómagam is megmásztam e kettőt néhányszor.

Ha nem túrázni szeretnénk, a Lomnici-csúcsra kabinos felvonóval is feljuthatunk, ahonnan parádés kilátás nyílik.

Csorba-tó és a Magas-Tátra havas csúcsai
Csorba-tó és a Magas-Tátra havas csúcsai

Bajmóci várkastély

A Nyitra folyó jobb partján, egy jól megközelíthető kis dombon épült a 13. század második felében vizesárokkal körülvéve. Egyike azon magyar főnemesi lakhelyeknek, melyek képesek valamennyit megmutatni a monarchia uralkodói pompájából és a történelmi időkből.

Eredetileg a végvérrendszer részeként épült, majd később már a fényűzés egyik helyszíne lett. Az épületegyüttesben 182 helyiséget alakítottak ki, ezek közül 50 lakószoba.

Egy külső és egy belső várból áll, legszebb részei a Márvány terem, a toronyszoba és az Arany terem. Utóbbi nevét a tiszta arannyal beborított mennyezeti hársfa faragásról kapta.

A régi főúri pompa kastélya a bajmóci

Lőcse (Levoča)

A Tátrától nem messze fekvő kisvárost nemcsak hangulata miatt érdemes felkeresni, az egyik templomáról és szép főteréről híres.

A Szent Jakab-templom az egykori Magyarország egyik legszebb temploma. 1245-ben román stílusban kezdtek hozzá, majd 100 évig épült és közben fokozatosan gótikus stílusú álbazilikális elrendezésűvé építették át. Oltárai a középkori faszobrászat legszebb alkotásai közé tartoznak.

Az egykori Magyarország egyik legszebb temploma található itt
Az egykori Magyarország egyik legszebb temploma található itt

Pöstyéni fürdő

Az Alsó-Vágmente északi részén fekvő világhírű fürdőváros, Pöstyén hírnevét geotermális gyógyvizének és gyógyhatású kénes iszapjának köszönheti.

A pöstyéni iszap és az ásványi anyagokban gazdag termálvíz rendkívüli gyógyhatást fejt ki a mozgásszervi megbetegedésekre. Nemcsak Európában, hanem világszerte is egyedülállónak számít.

Árva vára (Oravský hrad)

A Tátrától nyugatra lévő település vára a középkorban fontos szerepet játszott Magyarország északi határa és a Lengyelország felé vezető kereskedelmi út védelmében.

A tatárjárás után, egy sziklaoromra épült vár mára már teljes pompájában látható újra és népszerű nemzetközi turistahellyé vált. A látogatók megcsodálhatják a barokk kápolna oltárát, a lovagtermet, képgalériát, fegyvertárat, a korabeli szobák bútorait és értékes régészeti és néprajzi leleteket, a gyűjteményes kiállítást a belsejében.

A sziklaormon lévő vár régen fontos szerepet töltött be

Barlangok

Szlovákia sok barlanggal rendelkezik, amelyek nagy része nyitva áll a látogatók előtt. Ezek közül hármat említek meg.

Legismertebb az Aggteleki-barlang folytatása, a Baradla-Domica-barlangrendszer. Ez a Szlovák-karszt tájegység legnagyobb, világméretű jelentőségű barlangja. A cseppkőalakzatok kivételes sokfélesége és gazdagsága sorolja a Domica-barlangot a legszebbek közé. A látogatóknak felejthetetlen élményt nyújt a Styx nevű föld alatti folyón hajókázni.

Különleges a Dobsinai-jégbarlang, Közép-Európa egyik leglátogatottabb jégbarlangja. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai részeként 2000 óta a világörökség része, bár nem a Szlovák-karszt területén helyezkedik el.

A Martonházi-aragonitbarlang azért különleges, mert a világon csak három ilyen típusú látogatható barlang van. Föld alatti csarnokait az aragonitból formálódott különféle képződmények díszítik, amelyek a felszíni vizek korróziós tevékenysége és mészkő kikristályosodása folyamán jöttek létre.

Bártfa (Bardejov)

A lengyel határ mellett fekvő város szerepel az UNESCO természeti és kulturális világörökség listáján is. Sokan Szlovákia leggótikusabb városának is nevezik.

Legismertebb látnivalója a főtéren álló régi városháza 1505 és 1508 között épült gótikus stílusban. Gazdag kőcsipkéiről híres, reneszánsz lépcsőfeljárója és a meredeken emelkedő díszes tetőzete egyaránt nevezetes.

Másik legszebb látványossága szintén a főtéren található Szent Egyed-bazilika. A 15. századi gótikus templom műkincsekben rendkívül gazdag: faragott gótikus oltárai, miseruhái, imaszékei, domborművei vannak.

A közelben érdemes felkeresni a Zborói várat, amely egykor Rákóczi tulajdon volt. Az egyik legerősebb határmenti vár volt, ám aztán elhanyagolt lett. Manapság nagy részét helyreállították, így egy kirándulást bőven megér.

Szlovákia leggótikusabb városa
Szlovákia leggótikusabb városa

Zólyomi vár

Zólyom város jelképe a gótikus-reneszánsz kastély, amelyet a 14. század 70-es éveiben I. Lajos magyar király építtetett. A magyar királyok vadászkastélyaként és nyári rezidenciájaként szolgált. Gótikus stílusban, az olasz várkastélyok mintájára készült.

A magyar történelemben is jelentős a vár: itt született Balassi Bálint és koronázták királlyá Bethlen Gábort.

A várkastély legszebb része a fából készült festett, kazettás mennyezet a Királyok termében, ahol 78 római és német császár festett portréja látható.

Trencséni vár (Trenčiansky hrad)

Trencsén városának szívében, a Várhegy mészkőszirtjén emelkedik a Vág völgye fölött. A meglehetősen nagy alapterületű vár szépen felújított.

Trencsén és a vár fontos szerepet játszott mindenekelőtt a török betörések idején, majd fokozatosan több jelentős nemesi család birtoka lett. Leghíresebb tulajdonosa Csák Máté volt.

A vár kiemelkedő voltát a palotaegyüttes, a Máté-torony és az Ágyú-bástya adja.

Trencsén város fölé emelkedik
Trencsén város fölé emelkedik

Kassa (Kosice)

A Hernád partján fekvő 2. legnagyobb Kelet-szlovákiai város több nemzet és nemzetiség sajátosságait egyesíti, amely acélgyártásáról lett ismert.

Többen gondolhatnánk, hogy Kassa látnivalók tekintetében „nem áll jól”, ám szerencsére ez nem igaz. Legtöbb műemléke a Fő utcán, a település ősi központjában található, csaknem mindegyiknek magyar vonatkozása is van.

Az egyházi épületek jelentős szerepet játszanak a város látképének kialakításában, ez is bizonyítva, hogy a város lakosságát sokféle nép alkotja.

A város főterén áll a lenyűgöző Szent Erzsébet-székesegyház, Közép-Európa egyik legnagyobb gótikus temploma. Nem messze tőle található az Urban-torony, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra. A főtér melletti sétálóutcán, a Május 1. utcán számos művészeti galéria van.

Kassa több nemzetiséget egyesít
Kassa több nemzetiséget egyesít

Csicsmány (Čičmany)

Zsolna és Trencsén között egy völgyben található, amely feketére festett fehér díszítésű faházai, színes népviselete teszik nevezetessé. A népi építészet remekeit az 1970-es évek végén védetté nyilvánították.

A falut a szlovák Hollókőnek is nevezik, mivel a helyi népművészeti kultúrát láthatjuk. A sötét színű házakon fehér színű minták vannak festve. A falumúzeumban néprajzi gyűjtemény található.

A szlovák Hollókőnek is nevezik
A szlovák Hollókőnek is nevezik

Vlkolinec

A település Rózsahegy városrésze egy kis hegyi falu, amely szinte változatlanul megőrizte a jellegzetes hegyi falvak építészeti és kulturális sajátosságait és szerepel a világörökségi helyszínek listáján.

Nem skanzen, hanem lakóhely, ahol ma is élnek. A faluban 45 jellegzetes, kőalapú, agyaggal kent falú, zsindelyes paraszti kis ház látható.

Minden ház fából készült, csak a falu temploma épült kőből. A 19. században épült házak egyedi alaprajzzal, három helyiséggel rendelkeznek. Előszobájuk padlója vert agyag, a lakószoba padlózott. A kemence az előszobában van, a füst a nyerges zsindelytető nyílásán távozik.

A falu megőrizte a jellegzetes hegyi falvak stílusát
A falu megőrizte a jellegzetes hegyi falvak stílusát

Ajánlott cikkek

Gyűjts minél több ötletet a jövőre nézve!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató