Valencia látnivalók, múzeumok, térképek

by radopeter1983
Valencia látnivalók, múzeumok, térképek

Valencia hasonlóan izgalmas és kellemes város, mint Barcelona. A középkor megmaradt emlékei és a modernizmus keveréke csodás mediterrán helyszínné varázsolta a várost.

Alapítása az ókori római időkre nyúlik vissza, ekkor Valentia néven ismerték. A város a középkorban jelentős arab befolyás alatt állt, ami a város művészeti és építészeti örökségében is tükröződik. A 15. században Valencia a Spanyol Királyság egyik legfontosabb gazdasági és kulturális központjává vált.

A későbbi évszázadokban a város több háborút és politikai változást is megélt, de mindig megőrizte kulturális jellegzetességeit és gazdasági jelentőségét. A modern korban Valencia a művészetek, tudományok és innováció jelentős központjává vált.

Valencia látnivalók

Plaça de la Verge

A Szűz tér, Valencia egyik legfontosabb és legikonikusabb tere, amely a város történelmi központjában, az óvárosban található.

A tér a római korban már létezett, és az évszázadok során fontos politikai és vallási központtá vált. A középkorban a tér környékén épültek fel a város legfontosabb vallási épületei, amelyek mára a tér jellegzetes látnivalóivá váltak.

Három fontos épület határolja: a Valenciai Katedrális, a Basilica de la Virgen de los Desamparados és a Palau de la Generalitat.

Katedrális

Hivatalos neve Santa María Asszumpciója Székesegyház, amelyben keveredik a gótikus, barokk, reneszánsz és román építészeti stílus.

A katedrális a 13. században épült, azon a helyen, ahol korábban egy római templom, majd egy mór mecset állt.

A katedrális belseje számos művészeti kincset rejt, köztük a reneszánsz festő, Goya munkáit is. Különösen híres a Santo Cáliz Kápolna, amely állítólag a Szent Grált őrzi, azt a kehelyet, amelyet Jézus az Utolsó Vacsorán használt.

Legjellegzetesebb része a Miguelete, vagy Micalet néven ismert torony, amely a város fölé magasodik. A torony kilátó is egyben, szép panoráma nyílik a városra.

Basilica de la Virgen de los Desamparados

A tér másik jellegzetes épülete, amelyet gyakran egyszerűen „La Basílica”-nak hívnak.

A bazilika a Szűzanya, különösen a „Virgen de los Desamparados” (a Hajléktalanok Szűzanyja), a Valenciai Közösség védőszentjének tiszteletére épült, és mélyen gyökerezik a helyi vallásos hagyományokban és kultúrában.

Története a 17. századra nyúlik vissza. Az épület célja az volt, hogy méltó helyet biztosítson a Virgen de los Desamparados szobrának, amely a város és a környező régiók lakói számára nagy tiszteletnek örvend.

Külső megjelenése barokk stílusú, kiemelkedő jellegzetessége a díszes homlokzat és a hatalmas kupola. A homlokzatot gazdagon díszítették.

Az épület belseje ugyancsak lenyűgöző: a főoltár mögött helyezkedik el a Szűzanya szobra, amelyet ezüsttel és drágakövekkel díszítettek. Az aranyozott oltár, a freskókkal díszített mennyezet és a színes üvegablakok szintén említést érdemelnek.

Plaça de la Verge a katedrálissal és a bazilikával
Plaça de la Verge a katedrálissal és a bazilikával

Iglesia de San Nicolás de Bari y San Pedro Mártir

A templomot gyakran Valenciai Sixtus-kápolnának is nevezik a belső tere miatt.

Története a középkorra nyúlik vissza, amikor a 13. században egy korábbi templom helyén épült fel. Mai formáját nagyrészt a 15. században nyerte el, amikor a gótikus stílusban újjáépítették. A templom legkiemelkedőbb átalakítása a 17. században történt, amikor a barokk stílusban gazdag díszítéseket kapott, köztük a lenyűgöző mennyezeti freskókat, amelyek Antonio Palomino művészetének köszönhetőek.

Az épület belső tere az igazi látványosság. A mennyezeten látható freskók bibliai jeleneteket és szentek életét ábrázolják, csodás részletességgel és színvilággal. A freskók mellett az aranyozott oltár, a faragott fapadok és a színes üvegablakok is kiemelkedőek.

Különleges figyelmet érdemel a San Nicolás-szentély, amely a templom védelmező szentjének szentelt.

Selyembörze (Lonja de La Seda)

Másik nevén Tőzsdepalota Valencia legismertebb épülete, amely a Világörökség része. A gótikus világi építészet kiváló alkotása.

Legfőbb része a 15. század végén épült, de végső formáját 1548-ban nyerte el. Bár már megjelentek reneszánsz elemek az alkotáson, a Selyembörze mégis a legszebb világi jellegű gótikus épületek egyikének számít Európában.

Négy részből áll: torony, a Tengerészeti Konzulátus Terme, Narancsos udvar, Oszlopos Terem. A majdnem 16 méter magas és 21 méter hosszú Oszlopos Terem különösen figyelmet érdemel. Hálós boltozatát 24 karcsú, sodrott oszlop tartja.

Serranos-torony (Torres de Serranos)

Valencia egyik legismertebb történelmi emlékműve, amely a város középkori építészetének egy mintája. A torony az egyik legnagyobb és legjobban megőrzött gótikus városkapu Európában.

A 14. század végén épült, a városfal védelmének céljából. Később volt börtön is. A torony két, hatszögletű részből áll, amelyeket egy központi ív köt össze. Ez gazdagon díszített, kiemelkedő gótikus elemekkel és heraldikai motívumokkal.

A torony tetejére fel tudunk menni, ahonnan remek kilátás van az óvárosra.

Minden információ itt található!

A torony tetejéről szép a kilátás
A torony tetejéről szép a kilátás

Quart-torony (Torres de Quart)

A másik fennmaradt városkapu Valenciában, amely szintén gótikus stílusban épült.

A kaputornyot 1441 és 1493 között építették. A feljegyzések szerint a kapu egy öt kilométerre fekvő városról, Cuart de Poblet után kapta a nevét. A tornyok külső oldala félkör alakú, a városmag felé néző belső lapos. Az építmény alapja és néhány eleme terméskőből, többi része mészkőből és habarcsból áll.

A tornyok több háborúban is szerepet játszottak, az épületen még ma is látszanak az ágyúgolyók és lövedékek becsapódásának helyei.

Porta de la Mar

Az egyik fontos közlekedési csomópontjában lévő emlékmű, amelyet a város múltbeli történelmének tiszteletére építettek.

A régi városkapuk, amelyek közül sokat a spanyol polgárháború idején leromboltak, a város védelmének kulcsfontosságú elemei voltak. Ennek az emlékére emelték ezt a hárompilléres építményt.

A múlt emlékére építették
A múlt emlékére építették

Jardín del Turia

Egy folyómederben alakították ki ezt a parkot, amely a óváros keleti és északi részét határolja. Mindenképp sétáljunk itt, mert a város egyik ikonikus helyszíne!

A Turia folyó ágyát 1957-es árvíz után a város déli részére terelték, így hagyva maga után egy hosszú, keskeny területet, amelyből a park létrejött. Hossza körülbelül 9 kilométer, amivel Európa egyik leghosszabb városi parkja.

Gyerekek számára remek program a Parc Gulliver, amely Jonathan Swift „Gulliver utazásai” című regényének híres jelenetét örökíti meg. A park központi eleme egy hatalmas, fekvő Gulliver szobor, amelynek testét úgy alakították ki, hogy csúszdák, lépcsők és mászókák formájában szolgáljon a gyerekek szórakozására.

A parkban számos különböző típusú növényzet, virágágyások, fák és tágas zöldfelület található. Emellett futópályák, játszóterek, piknikezőhelyek vannak kialakítva, igazi közösségi tér lett.

Chapa-házak

Ez egy nyolc, egybeépült többemeletes, közel négyzet alakú lakóház a belvárosban.

A 20. század elején a 8 kialakított telket három különböző építésznek bocsátották rendelkezésére, akik bár bizonyos fő elvek mentén törekedtek az új házak egységes mivoltára, mégis adtak nekik olyan egyedi jellegzetességeket, amelyek megkülönböztetik őket egymástól.

Közös bennük például a központi lépcsőház és a világítóudvarok megléte, különbözik viszont a homlokzatok kialakítása mellett még a lakószintek elrendezése is.

Központi Piac (Mercado Central)

Nemcsak egy átlagos piac, gyakran rendezvények és kulturális programok helyszínéül szolgál, amelyek bemutatják Valencia gasztronómiai és kulturális örökségét.

Az 1910-es években épült, és 1928-ban megnyílt épület a modernista építészeti stílus egyik remekműve. Egy nagy, központi kupolával rendelkezik, amely körül kisebb kupolák és tornyok helyezkednek el. Az épületet az ívelt vas és üveg teteje teszi különlegessé, ami természetes fényt biztosít a belső térnek.

A piac kulturális helyszín is egyben
A piac kulturális helyszín is egyben

Szépművészeti Múzeum (Museu de Belles Arts de València)

A város talán legfontosabb és leggazdagabb művészeti gyűjteményével rendelkező múzeuma.

Az 1818-ban alapított intézmény kezdetben a városi képzőművészeti akadémia gyűjteményéből indult ki, és azóta is folyamatosan bővül. A múzeum jelenlegi helyszínére, a korábbi San Pío V kolostor barokk stílusú épületébe 1946-ban költözött.

Gyűjteménye rendkívül széleskörű, több ezer műalkotást foglal magába, amelyek a középkortól egészen a 20. századig terjednek. A múzeum különösen gazdag spanyol festménygyűjteménnyel büszkélkedhet, amely tartalmazza többek között Goya, Velázquez, El Greco és Sorolla műveit is. Emellett számos szobor, rajz és egyéb grafikai alkotás is megtalálható a gyűjteményben.

A múzeum rendszeresen rendez időszaki kiállításokat is, amelyek különböző művészeti témákra és korszakokra összpontosítanak.

Minden információ itt található!

Kerámia Múzeum (Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias González Martí)

A múzeum csodás művészeti gyűjteménnyel rendelkezik, amely a kerámia és a dekoratív művészetek történetét öleli fel.

A múzeumot a 19. század végén alapította Manuel González Martí, aki szenvedélyesen gyűjtötte a spanyol kerámiát és más dekoratív művészeti tárgyakat. A múzeumot a spanyol állam vásárolta meg, és 1954-ben nyitotta meg a nyilvánosság számára.

A múzeum a lenyűgöző barokk stílusú Palacio del Marqués de Dos Aguasban található. Az épület külső részét a díszes, kőből faragott homlokzat és a kapuját díszítő, vízben úszó istennő alakja jellemzi.

Gyűjteménye a kerámia történetét mutatja be: a római kor és az arab hatású középkori daraboktól kezdve a híres valenciai csempéken át egészen a modern darabokig. Különösen figyelemre méltóak a 18. és 19. századi porcelánok, valamint a hagyományos spanyol fajanszok. A gyűjtemény mellett a múzeum dekoratív művészeti tárgyakat is bemutat, mint például bútorokat, üvegművészetet és textíliákat.

Minden információ itt található!

Fallas Múzeum (Museo Fallero de València)

A múzeum a híres Fallas fesztiváljának történetét és örökségét mutatja be, amely Valencia legnagyobb ünnepe.

Gyűjteményének középpontjában a „ninots indultats” állnak, amelyek a Fallas fesztivál minden évben megrendezett „ninot mentés” szavazásának győztesei. Ezek a figurák rendkívül részletesek és kifejezőek, sokszor társadalomkritikai, politikai vagy humoros üzeneteket hordoznak.

Emellett a múzeum számos fényképet, plakátot és egyéb dokumentumokat is bemutat, amelyek a fesztiválról szólnak.

Minden információ itt található!

Bioparc Valencia

Ez egy olyan állatkert, amely az állatokat a lehető legtermészetesebb környezetben mutatja be.

2008-ban nyitott meg, és azóta is folyamatosan bővül. A létesítmény célja az volt, hogy egy olyan állatkertet hozzanak létre, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy közelebb kerüljenek az állatokhoz anélkül, hogy korlátokat vagy rácsokat látnának.

Kiemelkedik az afrikai kontinens élőhelyeinek bemutatása, így a látogatók megismerhetik a szavannák, az esőerdők állatait is: elefántok, gorillák, orángutánok, zsiráfok, lemurok, zebrák.

Minden információ itt található!

Művészetek és Tudományok Városa (Ciudad de las Artes y las Ciencias)

Valencia belvárosának délkeleti részén építették fel az 1990-es években ezt a negyedet. A komplexumot Santiago Calatrava és Félix Candela spanyol építészek tervezték, és a 2000-es évek elején nyílt meg.

A komplexum több különálló, mégis összefüggő építményből áll, amelyek mindegyike külön funkciót tölt be. A következőkben a három legfontosabb épületrészt mutatom be.

Csodás épületkomplexum ez a rész
Csodás épületkomplexum ez a rész

Aquarium Oceanografic

Valencia egyik legkiemelkedőbb és leglátogatottabb turisztikai látványossága, Ez Európa legnagyobb akváriuma.

Maga az épülete is lenyűgöző és futurisztikus dizájnjával azonnal a város jelképévé vált. Gyerekek számára is nagyon ajánlott, mivel interaktívan és látványosan mutatja be az óceán világát.

Több mint 500 különböző fajt képviselő több mint 45.000 állatot foglal magába, amelyeket tíz zónában mutatnak be, mindegyik egy-egy világóceáni élőhelyet reprezentálva. A látogatók bejárhatják az Északi-sarki, a Mérsékelt, a Trópusi, az Óceánok, a Mediterrán, a Nedves-zónák, a Temperált, a Csendes-óceáni szigetek, a Vörös-tenger és az Antarktisz területeit. Különösen figyelemre méltó az óriási delfinárium, amely Európa egyik legnagyobbja.

Minden információ itt található!

Museu de les Ciències

A komplexum egyik kulcsfontosságú épülete, amely főként a természettudományokra, a technológiára és a környezettudományra összpontosít.

Az épületet Santiago Calatrava tervezte, és a különleges, futurisztikus építészeti stílusa azonnal felismerhető. Az épületet gyakran hasonlítják egy óriási csontvázhoz vagy egy hajóhoz, amelynek teteje a gerincekhez hasonlít.

A kiállítások között megtalálhatóak a fizika, biológia, matematika és más tudományágak bemutatói, valamint különleges, időszakos kiállítások is, amelyek a legújabb tudományos fejlesztéseket és felfedezéseket mutatják be.

Minden információ itt található!

Az épülete valóban futurisztikus
Az épülete valóban futurisztikus

Palau de les Arts Reina Sofía

Valencia egyik legjelentősebb kulturális intézménye, egy modern opera- és előadóművészeti központ.

2005-ben nyitott meg, és azóta is jelentős szerepet tölt be a nemzetközi és a helyi művészeti életben. Az épületet Santiago Calatrava tervezte, aki a modern építészet egyik vezető alakjaként ismert.

Épülete egyedülálló és futurisztikus dizájnjával tűnik ki. Az épület külső részét egy hatalmas, hullámszerű tetőszerkezet jellemzi, amelyet fehér betonból és üvegből építettek.

Magas színvonalú művészeti programokat rendeznek itt, többek között opera-, balett- és koncertelőadásokat.

Interaktív és letölthető térképek

Ezen az oldalon találtok térképeket, amelyek letölthetőek!

Ajánlott cikkek

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató