Dóra észtországi beszámolója

by radopeter1983
Dóra észtországi beszámolója

Dóriék tavaly nyáron voltak először Észtországban, ahová aztán télen, majd idén nyáron is visszatértek. Ennek a képes beszámolóját olvashatjuk!

Tallinn nyáron

Legelső látogatásom tavaly nyáron volt, amit tallinni városnézéssel kezdtünk.

Az Óváros – a másik 2 balti állammal összehasonlítva – itt varázsolt el engem leginkább. Tényleg mintha visszatértünk volna a múltba. Gyönyörűen megmaradtak a falak, tornyok. Maiden Tower (Neitsitorn) múzeumot is meglátogattuk, ott is nagyon sok időt el lehet tölteni, főleg a bástya és a katakombák miatt.

Fő tér
Fő tér
Maiden Tower
Maiden Tower

Angolul szinte mindenki perfektül beszél (de nyilván itt is mehet az orosz), nagyon könnyen eligazodtunk, és mindenki nagyon-nagyon segítőkész és extra kedves. Teljesen le voltam nyűgözve!

Óvároson kívül elsétáltunk a vasút túloldalán lévő Balti Jaama marketekbe (Kalev csoki itt a legolcsóbb) és Kalamaja negyedbe. Ajánlott étterem a vasút túloldalán: http://www.fhoone.ee/en/

Balti Jaama market
Balti Jaama market

További étterem ajánlások:

  • Ez kicsit drágább, de megéri rááldozni egyszer a különleges hangulatért és kiszolgálásért. Mi a vadhúsokat próbáltuk https://www.oldehansa.ee/
  • Ezt pedig majdnem kihagytuk, mert a menü unalmasnak tűnt, de végül az Airbnb hostunk ajánlására kipróbáltuk, és nem bántuk meg! Az ételek isteniek voltak, és a kiszolgálás még az észt standarhoz képest is elmondhatatlanul szuper volt minden egyes alkalommal (egyetlen negatívum az a népszerűsége, ha nyáron pénteken vagy szombaton mennétek, foglaljatok asztalt!) http://rataskaevu16.ee/en/

És télen

A következő látogatásom tavaly télen volt. Tallinn egy másik arcát ismerhettem meg, de szavak helyett beszéljenek képek.

Ezalkalommal 2 day trip is belefért, 1 napot töltöttünk Viljandi városában (reggel oda, délután vissza), és egy ottalvós kirándulásra Tartu volt az uticélunk. Az utóbbit minden szezonban ajánlani tudom, a téli karácsonyi vásár varázslatos, csak úgy repül az idő, hiába kicsi város. Tartu lesz a 2024-es Európa Kulturális Fővárosa, ami igazán kiérdemelt cím.

Tartu városa télen
Tartu városa télen

Menetrendet a vonatokhoz itt találtok: https://elron.ee/en jegyet lehet venni online, vagy a vonaton is a kedves hölgytől. Kártyával is lehet fizetni.

Egyetlen szívfájdalmam volt: úgy tűnik „túl korán” mentem (december vége/január legeleje), így hó sem volt olyan sok, mint szerettem volna, illetve minden vágyam volt egy befagyott tavon jégkorcsolyázni. Hívtam az illetékeseket, az akkori 0 – minusz öt fok sajnos nem volt elég hideg ahhoz, hogy biztonságosan befagyjon a tó, ezért ezt ki kellett hagynom. Február a legjobb az igazi téli élményhez, akkor van bőven hó, jég, mínuszok, fagy 😃

Idén nyáron már a vidék is

És a legutóbbi látogatásom idén nyáron volt.

A legmelegebb napot kiválasztottam tengerpartozásra. Egy kedves itteni csoporttag posztja alapján sikerült találni egy szuperjó helyet strandolásra: Pirita Beach. A csoporttag ajánlása alapján el-Boltoztam a Velvet Cafe nevű helyig, onnan kis fenyvesen át vezet az út a partra. Jó választás volt! Kicsit szeles, de a víz jó (a jót úgy mondom, hogy a csodás angliai partokhoz vagyok szokva, na azokhoz képest itt langyos volt a víz, fél perc alatt nyakig bennvoltam).

Balatonhoz hasonló kis öltözőkabinok vannak, meg 1-2 fagyizó, egyáltalán nem túlzsúfolt a hely. Ha igazi tengerparti party-s élményt akartok, akkor inkább Pärnu-t ajánlom, de ha olyan nyugis-uncsik vagytok, mint én, akkor ez a Pirita tökéletes.

A parttól egy olyan kellemes fél óra séta a Pirita Kolostor, 2 eurós belépővel.

Következő nap egy rövid kirándulásra mentünk: Saula_Siniallikad (Blue Springs of Saula)

Leginkább azért esett rá a választás, mert Tallinnhoz viszonylag közel van, és kíváncsiak voltunk mennyire működik a tömegközlekedés (kocsi híján). Ha minden ok, akkor mehetnek távolabbi nemzeti parkok!

BALTI JAAM buszmegállóból indulnak a buszok, SAULA megállóig kell menni. Ez egy kicsit kevesebb, mint 1 órás buszút, majd a megállótól egy olyan 10 perc séta az erdőig. Készpénz, lehetőleg apró legyen nálatok elég az oda-vissza útra, különben úgy jártok, mint mi, és Saulában ragadtok szó szerint a semmi közepén (tehát se ATM, se kis bolt, se emberek sétatávban), és csak abban reménykedhettek, hogy sikerül foglalni egy Boltot, ami elhoz onnan (30 EUR). Ami még fontos, hogy a visszautat is tervezzétek meg, a buszok NAGYON ritkán járnak, nem akarjátok pont lekésni.

Következő kirándulásunk: Lahemaa Nemzeti Park, Viru_bog

Aki kocsival menne, az szerencsésebb, és a nemzeti park sokkal nagyobb részét meg tudja látogatni egy nap alatt. Vagy ha befizettek a túrára, akkor tényleg ki lehet maxolni! De mi most a low budget low effort változatot választottuk, ami tömegközlekedéssel kb 5-6 órás túra volt (hazától hazáig) és kb 6EUR fejenként.

BALTI JAAM buszmegállóból hétköznaponként reggel 9.20kor megy a 277-es busz, ezzel a LOKSA TEE nevű megállóig kell elmenni (10.14re ér oda). A megállótól szinte azonnal lekanyarodik az út az erdőbe, innen 5-10 perc séta és máris a bog elején vagytok. Innen attól függ, mennyi időt akartok rászánni.

Maga a bog bejárható akár 1 óra alatt is, de a bog egy erdőbe csatlakozik be, ott még el lehet bolyongana kb végtelen ideig (akár Rigáig). Kalandvágyóknak vadkempingezési lehetőség is van Kalmeoja campsite-on, pottyantóssal, és grillezési lehetőséggel.

Hasznos infó: amikor mi mentünk – péntek reggel – rajtunk kívül konkrétan senki sem volt. A visszaúton, tehát délután, már kerülgetni kellett egymást a keskeny kis utakon. Tehát így tervezzetek. Ja és megint csak….a meghiúsult tó-jégkori után a bog-tó úszásom is meghiúsult, ugyanis ezen a konkrét úton sajnos nem megengedett a tóban fürdés, ha esetleg másnak is az lenne a vágya.

Visszaút: mi a 14.17-kor LOKSA TEE megállóba érkező 151-es busszal mentünk vissza Tallinnba.

Tartu

Ezen kívül ismét volt még egy 1 napos kiruccanásunk Tartuba, kíváncsiak voltunk a város nyári hangulatára. Nem csalódtunk!

Pl. Nagyon jó ötlet a nyári Car Free Avenue – egész nyárra lezárják az utat az autósok elől, és különböző programok vannak az utcán. Nagyon hangulatos. Bármikor utaztok, kb egész nyáron folyamatosan történik valami a városban, pl sajnos mi túl korán jöttünk haza, de augusztusban borfesztivál (is) van!

Néhány további ajánlás kisgyerekes családoknak

Tallinn Mallban található SkyPark: https://superskypark.ee/en/

Ha sokat kellene várni a repülőre, akkor a reptér melletti Ülemiste shopping centreben található Play Centre https://www.ulemiste.ee/en/shop/lennumaa-mangutuba/

És a legjobb, egész napos program, Disneyland észt verziója, Lotte Land: https://lottemaa.ee/en/ (Ha ide terveztek jönni, akkor érdemes Pärnuban tölteni az éjszakát, Tallinnból közvetlen jönni-menni talán túl sok a kicsiknek)

Ajánlott cikkek

A többi élménybeszámolóból is sok információt tudhatsz meg!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató