A mesés Feröer-szigetek – Erika beszámolója

by radopeter1983
A mesés Feröer-szigetek - Erika beszámolója

Egész jó áron sikerült 2 return repjegyet találni. Az egyik a Ryanair-el Budapest-Koppenhága, a másik pedig az Atlantic Airways-el Koppenhága – Vágar. Mind a két út egy irányban 2-2 óra. A fapados jegy egész filléres volt, viszont az Atlantic nem fapados társaság, így az húzósabb, de összesen így is az átlag ár alatt volt bőven azaz 135 ezer ft. Ide nagyon olcsóbban lehetetlenség kijutni, nem sok helyről indul repülő a Feröer-szigetekre.

Mi szezonon kívül voltunk, azaz télen. Számításba kell venni, hogy télen kb 6 órán keresztül van világos, míg nyáron ez nagyjából fordított, azaz 6 órát van sötét és 18 órán keresztül világos! Emiatt is nyáron van szezon és nyáron jönnek a legtöbben és persze nyáron drágább minden.

Annak, hogy szezonon kívül jön az ember vannak előnyei és hátrányai a nappali órák számát leszámítva. Az előnyei, hogy ilyenkor nagy eséllyel láthatsz északi fényt, és az egész sziget a tied, kb sehol se kérnek belépőt. A szállások jóval olcsóbbak és nincsenek turisták kb sehol se.

A hátrányai viszont, hogy sokkal hidegebb van és a hideg a legkevesebb, ilyenkor a túrázás szinte képtelenség, ami abból a szempontból is rossz, hogy sok gyönyörű panoráma túraútvonal végigjárása mentén csodálható meg. Ezenkívül kevés a kompjárat és puffinokat se látni ilyenkor!

Mindenki döntse el milyen szempontok szerint menne, viszont nyilván a többség a nyarat válassza! 🙂

Az időjárás, egy mondatban, egyik pillanatban borzalmas, aztán valami kis remény van a napsütésre, de 2 perccel később újra borzalmas! Szinte egész nap esik, ha fúj akkor úgy, hogy a kocsi ajtóra baromira kell vigyázni mikor kiszállsz, és nem ajánlott hegyoldalban sétálgatni! Ilyen hihetetlen nyers erővel soha sehol nem találkoztam még.. volt hogy az egyik szigeten sütött a nap, a másik szigeten viszont esett a hó. A hőmérséklet 0-9 fok között ingadozott, ez alá fölé sose ment.

Mi találtunk egy nagyon korrekt szállást, amiben benne volt az autó is, igy külön autóbérléssel nem kellett foglalkoznunk! Ráadásul a kontakt személy egy nagyon kedves magyar lány, aki mindenben segített!:) 5 éjszaka autóval kb 230 ezer ft volt 2 főre. Sztem nagyon korrekt volt minden!:) A szigetek közötti közlekedést alagutak segítik melyek közül 3 alagút tenger alatti és fizetős! Egy út egy irányba kb 4000ft. Nekünk ebben is szerencsénk volt, mert a szállás árában ez is benne volt, így 2 alagutat teljesen díjmentesen használhattunk!:)

Enni és bulizni plusz pénzt költeni minden bizonnyal nem itt fog az utazó. Mi az éttermezést meg sem próbáltuk… Izland árak… a boltokban viszont egész elfogadható árakkal találkoztunk, igy maradt a mirelit pizza es a roston sült lazac rizzsel! Ez nyilván nem a gasztronómiáról fog szólni! 🙂

Szerintem egy iszonyatosan különleges élmény, mi nyári időszakra is be fogunk nevezni, mert abszolút szerelem lett, soha ilyen csodálatos tiszta természet még nem vett körül sehol. Mondanom se kell a feröeriek nagyon vigyáznak mindenre, eldobott flakonnal vagy csokipapírral itt nem találkozol, és minden nyilvános wc olyan tiszta volt, hogy enni lehetett volna a földről. Viszont lehet érezni, hogy elszigetelt helyről van szó, megmaradt sok olyan szokás, amiről nem hajlandóak lemondani. Sajnos mi az északi fényről lecsúsztunk, de így is feledhetetlen élmény volt!

A beszámolóért köszönet Katona Erikának!

További képek

Ajánlott cikkek

A többi élménybeszámolóból is sok információt tudhatsz meg!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató