Elfogadta az EP a digitális oltási igazolvány tervezetét! Íme az eredmény!

by radopeter1983

Március közepén mutatta be az Európai Bizottság a digitális oltási igazolvány tervezetét. Ma az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta ezt!

Az EP kihangsúlyozta, hogy az igazolvány lehetővé teszi majd, hogy mindenki biztonságban és megkülönböztetés nélkül utazhasson az unió egész területén akkor is, amikor még nem ért véget a koronavírus-járvány.

Júniusban tervezik bevezetni a digitális oltási igazolványt, amely QR-kódként és papír alapon is elérhető lesz. Ez tartalmazza a beoltás tényét vagy a PCR-teszt eredményét vagy hogy nemrég épültek fel a Covid-19 megbetegedésből.

Az oltás mellett tartalmazza, hogy hányadik oltáson van túl az illető és milyen fajta vakcinát kapott. Ennek azért is van jelentősége, mert csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákat fogják korlátozás nélkül elfogadni az EU-tagállamok (plus Norvégia, Svájc és Izland).

Jelen helyzetben tehát a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca oltást kapott személyek utazhatnak, vehetik igénybe majd korlátozás nélkül a szolgáltatásokat az EU-n belül.

Emellett elfogadták, hogy az EU-tagállamok saját jogkörben határozhatják meg a nem jóváhagyott vakcinával beoltottak számára a korlátozásokat. Tehát, aki az orosz Szputynik V vagy a kínai Sinopharm oltást kapta, azok esetében az adott ország dönti el, vonatkozik-e rájuk külön korlátozás (pl. karantén vagy szolgáltatások korlátozása). Eddig Görögország jelentette be, hogy elfogad minden oltástípust.

Mivel nálunk oltottak orosz és kínai vakcinával, ezért az ilyen típusú oltást kapók az utazás előtt mindenképp ellenőrizzék, nem vonatkozik-e rájuk valamilyen korlátozás!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató