A környezettudatos magatartás és az utazás – figyeljünk oda!

by radopeter1983

A minap olvastam egy cikket egy magyar hírportálon, amely a közösségi média híresebb szereplői által előidézett környezeti hatásokról szólt. Hát nem a környezettudatos magatartás jött le belőle.

Konkrétan a cikk azt taglalta, hogy egy influenszer milyen káros hatásokat tud okozni csupán azáltal is, hogy posztol valahonnan egy képet. Való igaz, a sok százezer vagy milliós követőkkel rendelkező „hírességek” (szándékosan teszem időézőjelbe, tisztelet a kivételnek) tettei komoly hatást tudnak gyakorolni a környezetre.

Sokan már azért utaznak egy adott helyre, mert az instán, ill. más médiában ezt látták vagy az általuk nagyra tartott ember ott járt és posztolt egy jót. Valljuk be őszintén, mindenkinél volt már olyan, hogy egy csodás kép, videó hatására bakancslistás hellyé vált egy helyszín.

Negatív példák

Talán a legékesebb példája a 2000-ben bemutatott A part című film. A Leonardo di Caprio szereplésével népszerűvé lett filmmel együtt a forgatási helyszínt is „megtalálták” a turisták. Mindez a thaiföldi Phi Phi-szigetekhez tartozó Maya Beach.

Vélhetően sokan hallottak már arról, hogy az évek során annyi turista fordult meg ott, hogy az addig szinte érintetlen faunát sikerült leamortizálni. Az öblöt több hónapra lezárták és olyan cápafaj is megjelent ezalatt, amit régóta nem láttak ott. Jelen állás szerint 2021-ig nem is látogatható az öböl.

De hasonló a helyzet a fülöp-szigeteki Boracay üdülőhellyel is, amelyet ideiglenesen lezártak.

Az említett cikkben egy új-zélandi esetet hoznak fel. Néhány blogger egy ősi maori szent helyet „fedezett fel”, ami után egyre népszerűbb lett a hely. Azonban olyan szemetet hagytak az oda látogatók, hogy az őslakosok lezárták a területet a turisták elől.

Mi a megoldás?

Egyértelműen a környezettudatos magatartás az elsődleges. Nem kell és nem is fognak mindent lezárni a nyilvánosság elől, ha az emberek normálisan, környezetüket nem szennyezve túráznak, látogatják a nevezetességeket.

Ebben nagy felelőssége van a már említett hírességeknek, influenszereknek (na, meg persze minden szülőnek!). Ha ők teljes mellszélességgel hirdetik ezt a környezettudatosságot, biztos, hogy sokat javulna a helyzet. (Nyilván meg nem szűnne, ennyire naívak nem lehetünk.)

Persze vannak olyan esetek, amikor egy adott helyszín nem bír el már elég embert, bármennyire is vigyáznánk a környezetre. Európában több nagyváros is küzd a tömegturizmussal, ami megkeseríti a helyeik életét.

Sajnos elmondhatjuk, hogy csak azzal, hogy visszafogjuk magunkat, nem lesz minden rendben. Ehhez teljes összefogás kell, amiben a politika, gazdaság, társadalom, mindenki részt vesz. De ez már egy másik sztori, nem akarok a cikk keretein túllépni. 🙂

Még több utazási hírt itt találsz!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató