Mi is a helyzet ezzel a védettségi igazolvánnyal?

by radopeter1983

A magyar kormány előző héten rukkolt elő azzal, hogy a kormányhivatal védettségi igazolványt küld azoknak, akik átestek a koronavírus miatti betegségen vagy beoltatták magukat.

Időközben (2021.04.23.) ismertették, milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe a védettségi igazolvánnyal rendelkezők!

A Magyar Közlönyben (60/2021 Kormányrendelet) már meg is jelent az erről szóló határozat. Ezek alapján három módon lehet igazolni a védettséget:

  • megkapta az oltást;
  • igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen;
  • vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését.

A két oltást kapottaknak a hivatal automatikusan postázza majd a védettségi igazolványt, amely ingyenes és nincs lejárati ideje (mivel még nem tudni pontosan, mennyi ideig hatásos az oltás).

A betegségből felépültek esetében az igazolvány érvényességi dátuma a fertőzésből történő felgyógyulásának napját követő hatodik hónap azonos napja, ha pedig a hónapban nincs ilyen nap, a hónap utolsó napja.

Akik antigén-tesztet végeztetnek és az kimutatja a szervezetben a koronavírus elleni ellenanyagot, azoknál az érvényességi dátum az ellenanyag jelenlétét kimutató vizsgálat dátumát követő negyedik hónap azonos napja, ha pedig a hónapban nincs ilyen nap, a hónap utolsó napja.

A védettségi igazolvány személyigazolvánnyal vagy útlevéllel együtt érvényes!

A kormány tervezi a digitális formáját is bevezetni, ahol egy mobilappban QR-kóddal ellenőrizhető lenne a védettség igazolása.

Ez mind szép és jó, de mire megyünk az igazolvánnyal?

Na, ez az, ami még teljes sötétben van. Ebből vélhetően lesznek viták, hiszen ha bármilyen előnyt kapnak az igazolvánnyal rendelkezők, az diszkriminációt jelent a nem beoltottak részére.

A kormányszóvivő két konkrét esetet említett eddig: az igazolvánnyal rendelkezőkre nem vonatkozna az éjszakai kijárási tilalom és külföldről hazaérkezve nem lenne szükség karanténra vagy két PCR-tesztre.

A kijárási tilalommal kapcsolatban kérdés, meddig akarják fenntartani. Két hete a húsvétszombati teljes nyitást vizionálta a kormányfő, szóval ezzel kapcsolatban az igazolvány sokmindent nem jelentene…

Plusz figyelembe kell venni, hogy a külföldi utazás során mindig a fogadó ország rendelkezései számítanak. Tehát hiába alkalmazzuk itthon az igazolványt, az nem jelenti azt, hogy külföldön is ér valamit!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató