Átszállásos járat késése esetén is az első szakaszt teljesítő társaság fizeti a kártérítést

by radopeter1983

Egyik uniós tagállamból induló, majd unión kívüli országon keresztül további célállomásig közlekedő, egységesen foglalt, közvetlenül csatlakozó légi járatok késése esetében az első repülési szakaszt lebonyolító légi fuvarozó köteles az utasokat kártalanítani – közölte döntését az Európai Unió Bírósága.

A döntés alapja, hogy egy Prága-Bangkok járatnál az utasok 8 órás késéssel érkeztek meg a thai fővárosba. ABu-Dhabiban történt az átszállás, oda a cseh légitársasággal, onnan pedig egy másikkal történt az utazás. A késés ennél a másik légi fuvarozónál történt.

A késésért a cseh légitársaságnál követelték a kártalanítást az utasok, holott a második szakaszt egy másik légi fuvarozó bonyolította le. Erre hivatkozik a cseh társaság is.

Az uniós bíróság arra emlékeztet, hogy az egységesen foglalt, egy vagy több csatlakozással rendelkező légi járat az utasokat megillető kártalanítás szempontjából egységes egésznek minősül. A közvetlenül csatlakozó járat pedig akkor is a vonatkozó uniós rendelet hatálya alá tartozik, ha azt egy unión kívüli légi fuvarozó bonyolította le, és az utazási szakasz indulási és érkezési helye is egy Európai Unión kívüli országban volt.

Forrás: AIRportal

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató