Utazás előtt vagy? Ezeket kell tudnod mindenképp!

by radopeter1983

Sokan szeretnének a mostani bizonytalanság mellett is utazni külföldre. De mit kell tudnunk mindenképp, ha már elhatároztuk az utazást? Néhány fontos kérdésre adok hivatalos forrásból választ!

Elsőként a Konzuli Szolgálat felhívását kell tudatosítanunk magunkban: „a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat.

A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során.”

A magyar kormány több országhoz hasonlóan bevezette a zöld-sárga-piros kategóriát országokra.

Nagyon fontos, hogy a piros kategóriába sorolt országok esetén, a figyelmeztetés ideje alatt beutazó és onnan a konzuli szolgálat közreműködésével kimentett magyar állampolgárnak az evakuálás személyenként számított költségeit teljes összegben meg kell térítenie!

Mielőtt utazunk, nézzük meg, milyen kategóriába van sorolva az adott ország. Ezt ezen az oldalon, a lap alján lévő dokumentumban tudjuk megnézni!

Viszont nem elég csak erről tájékozódnunk, a beutazandó országok is hozhatnak intézkedéseket! Ezekről a Konzuli Szolgálat naprakész információt nyújt!

Az országok beutazással kapcsolatos intézkedéseit ezen az oldalon találjátok, az országok megfelelő kezdőbetűjére kattintva!

Néhány fontos kérdés és válasz

Mi történik, ha zöld jelzésű országból érkezünk?

Ebben az esetben (magyar és nem magyar állampolgár is) korlátozás nélkül beléphetünk, ha a fertőzés gyanúja nem áll fenn.

Mi történik, ha sárga vagy piros jelzésű országból érkezünk?

Ebben az esetben az országba való belépéskor (a közúti határátkelőhelynél vagy a repülőtéren) hatósági házi karantén elrendeléséről szóló iratot és piros cédulát kapunk, melyet köteles vagyunk a lakás vagy ház bejáratára kiragasztani.

Mi történik, ha több országon át utazva érkezünk haza?

Beutazáskor elsősorban a kiindulási ország van figyelembe véve.

Ha valaki piros/sárga besorolású országból indul, de pl. egy hetet zöld besorolású országban töltött, akkor ő a jogszabályban meghatározott karanténidőszak felét töltötte csak zöld jelzésű országban, így beléptetéskor rá a hátralévő karanténidőszak letöltése és az alatt betartandó szabályok vonatkoznak.

Mindenképp 14 napos karanténban kell maradni?

Nem, a karantén kiváltható a házi karantén kettő, 48 óra különbséggel Magyarországon végzett negatív PCR teszttel.

Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karantén kötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR tesztet is köteles elvégeztetni.

Ha piros jelzésű országból érkezik a magyar állampolgár, akkor két negatív teszt után mentesülhet a karantén kötelezettség alól.

Hol végezhető el a karantén kiváltására a PCR-teszt?

Szerencsére szinte minden megyeszékhelyen van erre lehetőség. A helyszínek és az elérhetőségek ezen az oldalon találhatók!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató