Tudnivalók a koronavírusról

by radopeter1983

Bár már a csapból is az ezzel kapcsolatos hírek szólnak (természetesen rátéve pár lapáttal a média által), de fontos felkészülni, hogy a terjedés és a betegség elkerüljön minket. Különösen igaz ez az utazókra!

A legilletékesebb forrásnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ tekinthető, az ő tájékoztatásukból veszek ki pár tanácsot!

A Liszt Ferenc Repülőtért üzemeltető Budapest Airport is folyamatosan tájékoztat az aktuális helyzetről és figyelmeztet az esetleges korlátozásokról!

A cikk írásakor szerencsére nem volt hazánkban kimutatott koronavírusos beteg, remélhetőleg ez így is marad!

Milyen megelőzéseket kell tennünk?

Az új coronavírus fertőzés tünetei nagyon hasonlóak az influenza tüneteihez. Ebben az időszakban rendkívül fontos a higiéniai szabályok betartása!

Étkezés, illemhely használat előtt, után, zsebkendő használat, közlekedés, vásárlás után, hazaérkezéskor alaposan mossunk kezet, ne nyúljunk az arcunkhoz, szemünkhöz, zsebkendőbe tüsszentsünk, köhögjünk.

Fontos tudni, hogy kizárólag akkor merül fel valakinél az új coronavírussal való fertőződés gyanúja, ha valaki

  • a megbetegedés kezdetét megelőző 14 napon belül Wuhanba (Kína, Hubei tartomány) utazott vagy ott tartózkodott, vagy
  • aki szoros kapcsolatban volt egy igazoltan vagy valószínűsítetten wuhani új koronavírus (2019-nCoV) okozta tünetegyüttesben szenvedő beteggel a megbetegedését megelőző 14 napban; vagy
  • aki járt vagy dolgozott a Kína Hubei tartománybeli wuhani élő állat piacon a megbetegedését megelőző 14 napban; vagy
  • aki a megbetegedését megelőző 14 napban dolgozott vagy járt olyan egészségügyi intézményben, ahonnan wuhani új koronavírus fertőzéseket jelentettek.

Még több utazási hírt itt találsz!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató