Hogyan állunk a külföldi utazás terén?

by radopeter1983

Vészesen közeledik a nyár és szállingóznak a hírek, hogyan is lehet nyáron külföldre utazni. Lássuk, hova mehetünk védettségivel és egyes államok milyen oltásokat fogadnak el!

Az EU már pár héttel ezelőtt elfogadta a digitális oltási igazolvány tervát, amely segítségével az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinával oltottak korlátozás nélkül utazhatnak az EU-n belül. Erről itt írtam részletesen!

Viszont az EMA által nem engedélyezett vakcinával oltottaknál a fogadó ország hozhat külön dömtést. Ez egy kicsit megkeveri az utazás terén a dolgokat.

Védettségi igazolvánnyal hova mehetünk?

A magyar kormány bizonyos államokkal megállapodásokat kötött (és valószínű ez a lista tovább bővül), ezek az orszgok elfogadják a magyar védettségi igazolványt is.

Eddig Montenegró, Szlovénia, Románia, Szerbia, Törökország és Bahrein fogad korlátozás nélkül védettségi igazolványos magyar állampolgárokat.

Horvátország is elfogadja, ám ők kérik az oltási dokumentumot is, amelyen szerepel az oltások dátuma! Ugyanis csak a 2. oltás után 14. naptól lehetséges a beutazás.

És mi a helyzet az oltások terén?

Mint feljebb említettem, nem mindegy, milyen oltást kaptunk. Bizonyos országok csak a Pfizer, Moderna és AstraZeneca oltást fogadják el egyelőre.

Eddig Görögország tűnik a legbiztosabb pontnak. A görög kormány bejelentette, hogy minden vakcinát elfogad, így a kínai és orosz vakcinával oltottak is szabadon beléphetnek az országba. Itt is figyelni kell rá, hogy a 2. oltás után 14 napnak el kell telni! (Negatív PCR-teszttel is korlátozás nélkül lehet belépni.)

Olaszország május 15-től tervezi a nyitást. Saját nemzeti igazolványt szeretnének bevezetni, ami az olasz és külföldi állampolgároknak is korlátozás nélküli utazást biztosítana.

Spanyolország egyelőre visszafogott a turizmus beindítása terén. Egyelőre mindenkinek kötelező negatív PCR-teszt, még az oltottaknak is. Konkrét program még nem jelent meg, hogyan tervezik a spanyolok a beutaztatást.

Németország a héten jelentette be, hogy addig maradnak a korlátozások a kínai és orosz vakcinával oltottak számára, amíg az EMA nem hagyja jóvá ezeket a vakcinákat. Egyelőre ez még nincs a láthatáron.

Nagy-Britannia május 17-től színkódos rendszert vezet be. Ez alapján három kategóriába sorolják az országokat (zöld, borostyán, piros), ám még a zöld országból érkezőknek is kell negatív teszt a belépéshez!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Rendben Adatkezelési tájékoztató